• onze waardering

Help! Ik sta online - Francien Regelink RECENSIE

Recensie: Help! Ik sta online - Francien Regelink

Een groot aantal jongeren stuurt wel eens een seksueel getint filmpje van zichzelf naar iemand op. Helaas wordt dit materiaal soms ongewenst rondgestuurd en staat de tiener ineens overal online. Daarnaast worden er regelmatig ongemerkt foto's of filmpjes gemaakt van tieners tijdens seksuele activiteiten of tieners zonder kleding en vervolgens online geplaatst. Of een telefoon wordt even afgepakt en naakt-selfies worden stiekem online gezet of rondgestuurd. Hoe moet je verder als je slachtoffer bent van dit soort shame-texting, en misschien zelfs van afpersing of bedreiging? Er zijn jongeren die zo in de put raken dat ze zwaar depressief raken, niet meer naar school durven of zelfs zelfmoord overwegen. Francien Regelink heeft het boek Help! Ik sta online geschreven om elke jongere die ongewenst online staat te helpen.

De eerste helft van Help! Ik sta online is geschreven voor jongeren. Francien Regelink begint met te vertellen dat zij zelf slachtoffer van shame-texting is geweest. Dit schept meteen het gevoel dat hier iemand schrijft die weet waar ze het over heeft. Ze refereert vaak terug naar haar eigen ervaringen waardoor haar schrijven authentiek over komt. Je gelooft haar als ze schrijft: ik begrijp hoe je je voelt. Door het hele boek heen spreekt ze de jongeren op een prettige, bemoedigende toon aan. Ze verzekert hen herhaaldelijk dat ze niet dom zijn, dat het niet hun eigen schuld is, en dat het echt weer goed komt. Ze spoort hen aan om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar actie te ondernemen. Ze benadrukt dat ze volwassenen en professionele hulp moeten inschakelen. Het stappenplan dat Francien Regelink in Help! Ik sta online aanbiedt is helder en verloopt in kleine stappen, behapbaar voor een tiener die zich ongelukkig en in paniek voelt. Elke stap, van het vertellen aan ouders tot aan het inschakelen van hulp, wordt duidelijk beschreven.

De tweede helft van Help! Ik sta online is geschreven voor ouders, verzorgers of vertrouwenspersonen. Dezelfde praktische informatie wordt gegeven, maar dan op volwassen niveau. Francien Regelink geeft naast de praktische tips ook emotionele steun. Ook hier is de toon weer positief en begrijpend. Ze erkent de gevoelens van boosheid die ouders waarschijnlijk zullen voelen en benoemt dit op een manier die prettig is. Daarna spoort ze ouders aan om veel met hun kind te praten en de tiener bij te staan en geeft hiervoor goede handvatten.

Wat vooral opvalt in dit boek is de aansprekende schrijfstijl van Francien Regelink. De schrijfster werkt als mediacoach voor jongeren en geeft cursussen op middelbare scholen. Ze weet dus goed wat de juiste toon en aanpak voor jongeren is. Help! Ik sta online is onmisbaar voor alle slachtoffers van shame-texting. Het boek geeft een schat aan praktische tips en verzekert slachtoffers dat er echt nog hoop voor de toekomst is.

Recensie: Help! Ik sta online - Francien Regelink

Help! Ik sta online

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Daar sta je dan. Naakt. Online. En iedereen kan het zien. Je bent niet de enige of laatste die dit overkomt, maar het is wel heel erg heftig. Ik ga je helpen met dit boek.
    Soms belandt een foto die alleen voor jezelf (en je vriend(in)) bedoeld was toch online. Dit overkwam Francien Regelink toen ze vijftien jaar oud was. Ze had in die tijd graag een handleiding gehad waarin stond hoe ze de situatie kon aanpakken. Omdat die er niet was, heeft ze hem zelf maar geschreven.
    In Help! Ik sta online lees je wat je moet doen als je foto ongewenst online staat. Er is een stappenplan, wie en welke instanties je kunnen helpen, hoe je aangifte doet en hoe je zorgt dat de foto zo snel mogelijk verdwijnt. Er is ook een deel speciaal voor je ouders of je vertrouwenspersoon, zodat zij ook weten hoe ze jou het beste kunnen helpen.
    Het is niet jouw schuld, het is ook helemaal niet erg – en het komt goed. Echt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen