• onze waardering

De Kleuren van Licht - V.E. Schwab RECENSIE

Recensie: De Kleuren van Licht - V.E. Schwab

V.E. Schwab De Kleuren van Licht is het derde deel en slotdeel van de Schemering trilogie. En De Kleuren van het Licht is zondermeer een waardig einde. Deze reeks van de Amerikaanse schrijfster is zo'n succes, dat acteur/producent Gerard Butler al de filmrechten heeft gekocht.

In Fantasy en Science Fiction boeken is het mogelijk een geheel nieuwe wereld te scheppen, zoals het de auteur bevalt, maar eigenlijk is de basis altijd wel aan dezelfde regels gebonden. Victoria Schwab presteert het echter in deze reeks een geheel unieke nieuwe wereld te scheppen, die helemaal afwijkt van datgene wat wij al in zoveel boeken gelezen hebben en om dat voor elkaar te krijgen, heb je toch zeker een behoorlijke fantasie en creativiteit!

Dit doet ze op een fantastische manier. Ze bouwt de werelden logisch en duidelijk op, met heldere beschrijvingen, zodat je niet wazig zit te kijken, maar het eigenlijk heel duidelijk in je gedachten kunt vormen. Zo ook de personages en hun onderlinge relaties. Helder, pakkend. Ze houdt het eerst allemaal nog wat mysterieus, want dat houdt de lezer zeker geboeid. V.E. Schwab heeft een fijne schrijfstijl. Ze is zelfs heel poëtisch en filosofisch en heeft prachtige stukjes in de verhalen verweven, waaruit blijkt dat ze heel goed over de sfeer en de connecties heeft nagedacht.

Het was bij de vorige twee boeken erg moeilijk om te recenseren, zonder spoilers weg te geven en daarom ben ik blij dat ik nu het einddeel kan recenseren, want nu kan ik meer over de verhalen als geheel kwijt, aangezien de fans de eerste twee delen ook al gelezen hebben.

De magische wereld die V.E. Schwab gecreëerd heeft bestaat uit vier steden genaamd Londen, in vier verschillende dimensies. Het Grijze Londen in Engeland lijkt het meest op ons Londen, maar dan in het verleden, zo rond 1800. Het mooie vredige Rode Londen in Arnes, is een soort droomwereld in een rode waas; Wit Londen in Maktahn, lijkt op een horror versie van Frozen en Zwart Londen is een verdoemde wereld. De Antari, een apart ras van magiërs, zijn de enigen die in staat zijn tussen de diverse werelden te reizen. Er zijn nog maar twee Antari over: Kell en Holland.

Kell is in dienst van de koninklijke familie van Arnes, het Rode Londen. Op zijn vijfde is hij opgenomen in het gezin en hij wordt gezien als prins en broer van de werkelijke prins Rhys. In deel 1 Kleuren van Magie is het Rode Londen in gevaar door een boosaardige tweeling, Athos en Astrid Dane, die over het Witte Londen heersen. Zij hebben de Antari Holland in dienst. Met behulp van een zakkenroller uit het Grijze Londen, Delilah Bard, weet Kell de tweeling en Holland te verslaan. In het proces moet hij zijn broer Rhys redden en hij geeft hem derhalve de helft van zijn hart, waardoor Rhys en Kell voor altijd met elkaar verbonden zijn. Dat Lila ook tussen de werelden kan reizen, doet vermoeden dat zij ook magie heeft en dat is verrassend. Tussen Lila en Kell ontstaat een groot respect en liefde, maar ze geven er geen van twee aan toe, omdat hun wegen ver apart liggen. Kell blijft bij zijn familie en Lila gaat de wereld(en) verkennen als kapitein van een schip.

In deel 2 Kleuren van de Schaduw ervaart Lila dat ze nog zo stoer kan zijn, maar tegen een muitende bemanning kan ze niet op. Ze wordt gered door kapitein Alucard Emery en zijn piraten, in dienst van het Rode Londen. Lila heeft geaccepteerd dat ze over magie beschikt en ze heeft aan boord van het schip met hulp van Alucard geoefend en ze is erg bedreven geworden en daarom wil ze meedoen aan de Element Spelen, de Essen Tash. Rood Londen organiseert namelijk de Element Spelen, een extravagante internationale magiewedstrijd, die ontspanning en plezier moet brengen voor de mensen en tegelijk de band met de aangrenzende landen moet aanhalen. Maar échte magie heeft een kleur en magie heeft een geur en kan zelfs een heel eigen leven gaan leiden met een eigen wil! En de Steen die Kell vanuit de andere wereld heeft meegenomen is een vorm van kwade magie uit Zwart Londen, die een eigen leven gaat leiden. Het Rode Londen is daardoor nog steeds in gevaar is en omdat de Antari Holland zijn eigen oorspronkelijke Londen, wil redden met behulp van de kracht uit deze magische steen, zet hij de werelden wederom op hun kop. De Spelen zijn voor de vijanden van Rood Londen natuurlijk de uitgelezen gelegenheid om deze wereld te verzwakken door een aanval voor te bereiden. Lila en Alucard komen Kell en de koninklijke familie  te hulp en ook nu kunnen ze Rood Londen weer redden. Ze weten Holland te verslaan en de magiedemon uit de steen te binden, maar de prijs voor de overwinning is wel erg hoog. En door alles wat er tussen de 4 verschillenden Londens is gebeurd aan plots, magie en machtsverschuivingen, wordt de balans verstoord en dat heeft zondermeer gevolgen.

Deel 3 De Kleuren van het Licht brengt alle puzzelstukjes bij elkaar. Holland blijkt niet dood te zijn, maar hij is overgenomen door de kwade magiedemon Orsaron. Dit kwaad uit de steen, dat puur duisternis is, is dus niet 'gebonden' en hij heeft een lichaam nodig om zich te manifesteren. Orsaron kan de lichamen en geesten van mensen controleren en manipuleren en hij is uit op de kroon van Rood Londen. Holland heeft zich laten manipuleren, omdat hij zijn eigen wereld wil redden, maar de duisternis die Zwart Londen in het verval heeft gestort, dreigt dus nu ook de andere Londens te overmeesteren. De werelden zijn verbonden met elkaar. De een kan niet zonder de ander bestaan en er moet ten alle tijden een evenwicht tussen hen zijn. Kunnen Kell, Lila en Alucard dit evenwicht herstellen en de grote duisternis tegenhouden? Want zo niet, dan zullen alle Londens ten val komen.

Het is ook in deel 3 nog steeds verrassend en de geheimen en mysteries uit de eerste twee delen worden nu wel onthult en verduidelijkt, maar toch op een unieke manier. Het is nooit een cliché. V.E. Schwab gaat met De Kleuren van Licht juist de diepte in en de interactie tussen haar personages wordt er alleen maar intrigerender door.

V.E. Schwab weet door middel van terugblikken, die heel prettig door het verhaal heen zijn geweven, ons in De Kleuren van Licht meer te vertellen over de achtergronden van de hoofdpersonen. Kell bleef altijd een wat mysterieus figuur en nu kom je te weten waar hij vandaan komt en wat hem drijft. Ook Rhys, toch een tragisch persoon, komt nu meer tot zijn recht en je leeft met hem mee, waar je eerst hem misschien toch een beetje slap vond. Stoere, koppige en altijd wat tegendraadse Lila, die het vermoeden van magie meer dan waar maakt. Ook haar achtergrond wordt meer belicht en ook haar emoties. Zelfs over Holland lezen we nu meer en je gaat hem beter begrijpen, ook hij is eigenlijk letterlijk een verscheurd persoon.

Je komt ook steeds meer te weten over de verschillende werelden rondom de 4 Londens. Zeker over de wereld van Arnes, waarvan het Rode Londen de hoofdstad is. V.E. Schwab breidt de beleving dus verder uit.

Het is zeker geen reeks waarin de romantiek de boventoon voert, maar het is juist wel een verhalenreeks waarin relaties centraal staan. De relaties tussen de 4 Londens als basis natuurlijk en die tussen de Antari. Maar vooral de vriendschappen tussen de hoofdpersonen en hun families en hun loyaliteit naar elkaar toe. Maar wat als die loyaliteiten tegenstrijdig zijn aan elkaar? En natuurlijk ook de relatie tussen geliefden, want al wordt het in de vorige twee delen niet heel expliciet uitgemeten, je hebt als lezer de spanning en gevoelens tussen Kell en Lila zeker door en die blijven hangen als een belofte voor de toekomst. In Kleuren van het Licht wordt het allemaal duidelijker en komt alles op een mooie uitgebreidere manier bij elkaar.

Het is een goed en mooi einde van een hele pakkende, fantastische trilogie en het is bijna jammer dat de reeks afgesloten is...alhoewel ik stiekem hoop dat er in de toekomst misschien altijd nog ruimte is voor een vervolg van de avonturen van Kell en Lila, als ook V.E. Schwab geen afscheid kan nemen van haar personages.

Ik geef V.E. Schwab De kleuren van Licht, net als de vorige twee delen dan ook 5 hartjes omdat het een verrassend origineel, goed geschreven super spannend boek is.

Recensie: De Kleuren van Licht - V.E. Schwab

Schemering 3 - De kleuren van licht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De gevoelige balans tussen de vier Londens staat op het punt te breken. De ooit zo vereerde magie werpt zijn duistere schaduw over Rood Londen en maakt de weg vrij voor een ander Londen om de macht te grijpen. Kell begint te bezwijken onder de druk van tegenstrijdige loyaliteiten en Lila moet leren haar magie te beheersen, voordat de magie háár beheerst.

  Intussen verzamelt kapitein Alucard Emery zijn bemanning en bereidt hij zich voor op een race tegen de klok om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. In de schaduwen keert een oude vijand terug om de kroon op te eisen, terwijl een gevallen held een wereld probeert te redden die voor zijn ogen uiteen lijkt te vallen.

  Wie zal de macht grijpen? Wie zal roemloos ten onder gaan? Wie redt het tot het einde van deze overdonderende trilogie?
   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Deze boeken worden nu verfilmd

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen