• onze waardering

Vinnie & Flos - Nieuwe vrienden - Marthe Jongbloed & Natascha Stenvert RECENSIE

Recensie: Vinnie & Flos - Nieuwe vrienden - Marthe Jongbloed & Natascha Stenvert


Vinnie & Flos - Nieuwe vrienden is een fris en verrassend voorleesboek voor kleuters. Het bestaat uit vijftien korte verhalen, gegrepen uit het leven van een jonge kleuter. Auteur Marthe Jongbloed stond eerder al garant voor leuke kinderboeken, waarvoor ze al enkele prijzen heeft gewonnen. Voor Vinnie & Flos deed ze een beroep op illustrator Natascha Stenvert, en dat blijkt een geslaagde samenwerking. Vinnie is een jonge kleuter die net is verhuisd. Hij moet alles nog een beetje leren kennen en is eigenlijk bang van al het nieuwe om hen heen. Wanneer hij 's nachts geluiden hoort in zijn nieuwe kamer, denkt hij dat er een monster verscholen zit onder zijn bed. Uiteindelijk blijkt het een lief wezentje te zijn, genaamd Flos. Enige nadeel: Flos is ook een vretertje dat ongeveer alles opeet, vandaar de gaten in de sokken, handdoeken en allerhande zaken.

Flos is verloren gelopen en woont in het huis bij Vinnie tot hij zijn 'familie' terugvindt.  Het wezentje is een echte durfal dat Vinnie ervan kan overtuigen telkens nieuwe stappen te zetten wanneer hij iets niet durft: de eerste keer naar de kapper, de eerste keer een prikje, de eerste zwemles, de eerste schooldag. Telkens overtuigt Flos Vinnie met de woorden:"Snotteflos! Als je het nou gewoon eens probeert?". Vaak illustreert hij dat met ondeugende streken en acties, soms tot ongenoegen van Vinnies mama, die Flos natuurlijk nooit ziet.
In het verhaal wordt in het midden gelaten of Flos nou echt bestaat of gewoon het denkbeeldig vriendje is van Vinnie. In ieder geval zijn de vijftien hoofdstukjes zeer herkenbaar en toegankelijk. De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat zowel de voorlezer als de toehoorder zich
makkelijk kunnen inleven in het verhaal. Bovendien zijn ze ook gepast van lengte, niet te kort of te lang.

De leuke illustraties van Stenvent maken het geheel compleet. Ze zorgen voor visuele ondersteuning, wat het voor de jonge lezers zeker aanschouwelijker en duidelijker maakt. De les die achter de verhaaltjes schuilt zal zeker ook jongere, bangere kinderen aanspreken.
Het is soms moeilijk een eerste stap te zetten, maar een extra duwtje in de rug kan soms helpen om zowel kleine als grote dingen te verwezenlijken. Flos symboliseert hier de innerlijke motivatie om zaken aan te pakken.

Op het einde van het verhaal gaan ze in het bos op zoek naar de originele habitat van Flos, maar deze kiest er toch voor om bij Vinnie te blijven. Wellicht het begin van nieuwe avonturen samen en een voorleesboekenreeks waar veel potentieel in zit.

Recensie: Vinnie & Flos - Nieuwe vrienden - Marthe Jongbloed & Natascha Stenvert

Vinnie & Flos - Nieuwe vrienden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Vinnie & Flos is een nieuw vrolijk voorleesboek voor alle peuters en kleuters. Ik durf alles, ook als ik bang ben!

    Vinnie & Flos – Nieuwe vrienden van Pluim-winnares Marte Jongbloed en Natascha Stenvert bevat herkenbare verhalen voor kleuters. Onder het motto "Samen durven ze alles' geven Vinnie en zijn ondeugende vriendje Flos jonge kinderen net dat beetje zelfvertrouwen om nieuwe dingen uit te proberen.
    Vinnie verhuist met zijn ouders naar een nieuw huis. Alles is een beetje eng in het begin, ook de nieuwe slaapkamer. Maar dan ontmoet hij Flos die in een boek in zijn kamer woont. Vinnie en Flos worden dikke vrienden en beleven samen veel avonturen waarbij de één de ander en dan weer de ander de één uit de brand helpt.
    Vinnie & Flos bevat 15 korte afgeronde kleuterverhalen. De vlotte en toegankelijke tekst is geschreven door Marte Jongbloed, auteur van o.a. De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre (bekroond met een Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury). De vrolijke full colour illustraties van Natascha Stenvert (bekend van o.a. Kolletje) brengen Vinnie en Flos tot leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Ootje in het verkeer - Lizette de Koning & Natascha Stenvert

Zoek in artikelen