• onze waardering

XIII Antwerpen - Femke Vandevelde RECENSIE

Recensie: XIII Antwerpen - Femke Vandevelde

Een culinair rondje Antwerpen

XIII Antwerpen is een kookboek dat geschreven is door Marlies Beckers en Femke Vandevelde. Wanneer je dit boek, met de gele voorkant, ziet zal je niet direct denken aan een kookboek. Ook als je in het boek bladert vliegen de foto's van gerechten je niet om de oren. Wanneer je de wikkel met de 13 topchefs van de voorpagina haalt, komt 'culinaire toppers' tevoorschijn waarna je weet dat het om een kookboek gaat.

Het boek bevat interviews met 13 chefkoks die in Antwerpen een restaurant hebben. Er staan veel persoonlijke vragen en verhalen in het boek. Je komt meer te weten over de koks en wat zij belangrijk vinden in hun werk. Tussen de verhalen door staan er tips in voor wanneer je in Antwerpen bent zoals het chocolademuseum. Deze tips en de persoonlijke verhalen maken dit boek erg speciaal en zorgen ervoor dat dit niet een standaard kookboek is. De volgende keer wanneer je Antwerpen bezoekt zal je toch eens om je heen kijken of je één van deze restaurants ziet.

Wanneer je de recepten leest krijgt je direct het gevoel dat je een sterrengerecht gaat maken, de foto's van de gerechten stralen dit ook uit. Bij de opmaak van de borden zie je dat er gedacht is aan de kleuren op het bord. Na het lezen van het recept en het bekijken van de bijbehorende foto, zie je wel eens dat de ingrediëntenlijst niet volledig overeen komt met de foto. Op de foto staan meer producten dan in de ingrediëntenlijst. De ingrediënten van sommige gerechten zijn moeilijk te verkrijgen en zullen voor meerdere mensen waarschijnlijk wel wat uit hun comfortzone zijn. Zo staan er ingrediënten in als eendenbillen, kalfshart en kalfshersenen.

Er staat duidelijk vermeld voor hoeveel personen het gerecht is, een gemis is de bereidingstijd. Deze staat dan weer niet vermeld bij het recept. Af en toe moet je ingrediënten googlen omdat het Belgische woord is gebruikt. Een voorbeeld hiervan is warmoes, dit is snijbiet.

Burrata/druif/prei/dille

Voor een zaterdagavond wilde ik een voor- en hoofdgerecht maken. Voor dit gerecht moet je de blauwe druiven halveren, hierna grillen en afblussen met dashi, dit was een speciale handeling die ik nog nooit eerder met druiven heb gedaan. De smaak was erg speciaal, je krijgt een intensere smaak van de druif. De combinatie met de wat pittigere prei en venkel was een lekkere combinatie. Deze smaken komen mooi samen met het zachte van de burrata. Dit is zeker een gerecht dat ik zou serveren bij een wat luxer diner met vrienden of familie. Deze bijzondere smaakcombinatie zou ik graag met hen willen delen.

Heek/jonge wortel/warmoes/gomasio

Ik zocht een hoofdgerecht dat goed zou passen bij het voorgerecht met de burrata. Ik kwam op een gerecht met een zachte witvis. Deze twee gerechten kwamen allebei toevallig van dezelfde kok. De heekfilet met vel was echter niet in de supermarkt te koop, de vishandel had alleen gemarineerde heekfilet. Ik heb dus voor een ander soort vis gekozen. Deze smaakte ook erg lekker. Er wordt in het gerecht niet aangegeven hoeveel je van de citrusvinaigrette je moet gebruiken, ik heb hier te weinig van gebruikt. De volgende keer zal ik hier meer van gebruiken. Sommige ingrediënten zijn wel moeilijk te verkrijgen of seizoensgebonden, zoals snijbiet. Dit kom je vaker tegen in het boek. Ik kon ook geen kervel vinden, dus heb deze weggelaten. Je hebt veel ingrediënten nodig waarvan je maar weinig nodig hebt.

XIII Antwerpen krijgt van mij drie hartjes. Van de ingrediënten die gebruikt worden moet je houden en wel kunnen vinden. Als je op zoek bent naar een kookboek waar je elke dag iets uit kan maken, is dit niet het kookboek wat je moet hebben. Het is een leuk boek voor iemand die dol is op Antwerpen en op een ervaren of professioneel niveau kookt. Het is ook leuk voor iemand die graag meer wil weten over de koks en hun toprestaurant in Antwerpen.

Recensie: XIII Antwerpen - Femke Vandevelde​​​​​​

XIII Antwerpen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Antwerpen is een wereldstad. In deze metropool aan de haven valt op culinair vlak uiteraard ook altijd bijzonder veel te beleven.

    Dit boek selecteert dertien van de beste chefs van 't Stad in een prachtig vormgegeven boek, met fascinerende verhalen en telkens drie karakteristieke recepten per chef. Wat zijn hun passies, hobby's en favoriete anekdotes? En waar gaan zij het liefst feesten, eten en drinken in Antwerpen?

    Ontdek, proef en verslind!

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen