• onze waardering

Mr. Nobody - Catherine Steadman RECENSIE

Recensie: Mr. Nobody - Catherine Steadman

Als neuropsychiater Dr. Emma Lewis een unieke zaak krijgt aangeboden, wil ze die graag aannemen. Fugue patiënten liggen immers niet voor het oprapen en deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar dat betekend wel dat ze terug moet gaan naar het dorp waar ze is opgegroeid en de geschiedenis die ze daar heeft achtergelaten. En als ze dan haar nieuwe patiënt eindelijk ontmoet, blijkt hij dingen over haar te weten die niemand anders weet. Wie is hij en hoe komt hij aan die kennis?

Mr. Nobody van Catherine Steadman is geschreven vanuit twee perspectieven: die van Dr. Emma Lewis, en die van Mr. Nobody en enkele andere personages. Emma’s perspectief is geschreven in de ik-vorm, die van de anderen in de derde persoon. In het begin lopen hun tijdlijnen niet helemaal gelijk op, maar het is wel prima te volgen welke tijdlijn je op dat moment leest. Bovendien vermengen de verhaallijnen zich al gauw in één tijdlijn.

Verschillende tijdlijnen of niet, direct vanaf het begin vraag je je af wat er in het verleden van Emma en mr. Nobody is gebeurd. Je krijgt hints, maar (nog) geen duidelijk verhaal. Toch is het boek niet direct heel spannend. Echter, hoe verder je in het boek komt, hoe spannender het wordt. Mr. Nobody is daardoor moeilijk weg te leggen.

De personages worden rustig aan je voorgesteld, waardoor je ze goed leert kennen. Bovendien hebben niet alleen de hoofdpersonages een achtergrond, maar ook belangrijke bijpersonages. Dat maakt ze echter en helpt je ze te begrijpen.

Interessant is ook dat er wordt ingegaan op neurologie en de wetenschap achter geheugenverlies en fugue. Zo leer je ook nog wat en weet je waar je over leest. Dit wordt heel natuurlijk gedaan, waardoor het niet storend is. Catherine Steadman heeft hierbij hulp gehad van iemand die goed thuis is in de materie, waardoor je zeker weet dat wat je leest ook daadwerkelijk klopt.

Het einde is intrigerend, maar ook nogal bizar. De ene lezer zal het een goed einde vinden, terwijl een ander het over de top zal vinden. Ik zie beide kanten wel, maar vond het persoonlijk een prima einde. Wel blijf je nog met een paar onbeantwoorde vragen zitten.

De achterflaptekst van Mr. Nobody klinkt erg veelbelovend. Maakt het boek die beloften ook waar? Dit is absoluut een intrigerend boek, dat moeilijk weg te leggen is, en steeds spannender wordt naarmate je verder leest. Het einde is fascinerend, maar zal niet elke lezer weten te overtuigen. Ik geef Mr. Nobody van Catherine Steadman daarom 4 hartjes.

Recensie: Mr. Nobody - Catherine Steadman

Mr. Nobody

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (16 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een Engels strand wordt een man gevonden: half bewusteloos, geen papieren en niet in staat om te praten. Iedereen toont belangstelling. De ziekenhuismedewerkers voelen zich op onverklaarbare wijze tot hem aangetrokken, de internationale medische experts staan voor een raadsel en de landelijke pers noemt hem Mr. Nobody. Allemaal zijn ze op zoek naar antwoorden. Wie is deze man? En wat is er met hem gebeurd?

    Sommige herinneringen kunnen echter beter verborgen blijven.
    Neuropsychiater Dr. Emma Lewis wordt gevraagd de patiënt te beoordelen. Dit is haar grote kans: deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar daar schuilt ook het gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma het dorp waar ze opgroeide en sindsdien heeft ze er alles aan gedaan om elk spoor van haar verleden uit te wissen.
    Hoe meer tijd ze met haar patiënt doorbrengt, des te meer alarmbellen er afgaan in haar hoofd. Ze is doodsbang dat hij nét dat ene weet wat niemand anders te weten mag komen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen