• onze waardering

De Andromeda Evolutie - Daniel H. Wilson RECENSIE

Recensie: De Andromeda Evolutie - Daniel H. Wilson

Al staat zijn naam in grote rode letters op de cover, De Andromeda Evolutie is niet door  Michael Crichton geschreven, maar door Daniel H. Wilson. De Andromeda Evolutie is wel het vervolg op een boek van Michael Crichton De Andromeda Crisis.

Het is wel een beetje misleidend om Michael Crichtons naam groot op de omslag te zetten en dan helemaal beneden in veel kleinere letters: een thriller van Daniel H. Wilson. In 1969 was de Andromeda Crisis het eerste boek dat Michael Crichton onder zijn eigen naam uitbracht en het was gelijk een hit. Crichton is in 2008 echter helaas vrij jong overleden aan kanker en auteur Daniel H. Wilson, zelf schrijver van techno-thrillers zoals Robopocalypse, vaart in mijn ogen mee op het succes van Crichton.

In het oorspronkelijke verhaal van Crichton gaat de mens in de ruimte op zoek naar bacteriën die duiden op buitenaards leven, maar die ook als wapen zouden kunnen dienen. Tegen alle verwachtingen in vindt de ruimte-explorer een micro organisme dat per ongeluk ongecontroleerd op Aarde terecht komt en honderden mensen dood: de Andromeda Strain. A1 virus stolde direct het bloed van levende wezens. Toen muteerde het in A2 dat plastics en latex opat, zodat men niet meer de ruimte in kon. De mens moet op Aarde blijven...  Het virus wordt ingedamd en de wereld wordt gered. Men zet een soort bewakingsteam op, genaamd Wildfire want het Andromeda virus is niet vernietigd en kan nog altijd gevaarlijk zijn...

Daniel H.Wilson gaat nu 50 jaar later verder met dit gegeven en hij begint het boek De Andromeda Evolutie net als Crichton met een soort voorbericht en daarna een dankbetuiging aan de overlevenden. Crichton gebruikte zijn dankbetuiging om zijn verhaal een soort non fictie achtergrond en authenticiteit te geven met veel referenties naar wetenschappers, militairen etc en dit doet Daniel H. Wilson op precies dezelfde manier, met als toevoeging dan ook wel het werk van Michael Crichton en diens vooruitziende visie.  Daniel H. Wilson maakt goed duidelijk dat dit het vervolg  daarop is.

Net als bij het boek van Crichton begint De Andromeda Evolutie ook met de ontdekking van een anomalie. Nu niet in de woestijn, maar in de Braziliaanse jungle. Daarna krijgen we van Daniel H. Wilson pagina's vol verwijzingen naar projecten (al of niet fictief) en introducties van personages. Terugblikken naar de Andromeda Crisis en veel technische intermezzo's en zelfs opsommingen van lijstjes van bepakkingen... erg saai en het vergt echt wat geduld om door te komen. Eigenlijk pas op bladzijde 85 gaat het verhaal goed van start ...eindelijk...

In de Braziliaanse jungle is via drone beelden een groot zwart object ontdekt, dat lijkt te groeien en alles dood op zijn pad. De manier waarop, vertoont erg veel gelijkenis met de uitbraak van het Andromeda virus vijftig jaar terug tijdens de Andromeda Crisis, die bijna heel de mensheid wegvaagde. Andromeda blijkt overal in het zonnestelsel te zijn en is gecreëerd om leven op de thuisplaneet vast te houden, dus men is zich altijd bewust van het gevaar. Omdat er in de diepe jungle kwetsbare ecosystemen zijn en indianen stammen die nooit in contact komen met de buitenwereld wordt het gebied in de gaten gehouden en beschermd. Men stuurt dan ook heel snel een speciaal team van Wildfire er op af, onder leiding van een vrouwelijke viroloog Nidhi Vedala. Het team krijgt een toevoeging in de persoon van James  Stone, zoon van de inmiddels overleden leider van het team dat actief was bij de Andromeda Crisis. Stone is een expert in A.I. en zal de ogen en oren zijn van het team. Verder wordt het team ondersteund door astronaut Sophie Kline vanuit de ruimte.

Crichtons verhaal was spannend en dreigend....maar wat in 1969 nog geloofwaardig klonk is anno 2019 wel achterhaald en De Andromeda Evolutie is niet echt logisch meer, omdat Daniel H. Wilson vasthoudt aan het centrale plot dat Andromeda leven vast pint op de thuisplaneten. Als dan A2 zg nog in de Aardse atmosfeer rondzweeft, hoe kan er dan inmiddels volop ruimtevaart zijn en zelfs een heel internationaal space station? En nu denken knappe wetenschappers dat het nieuwe Andromeda virus, A3 genoemd, nog steeds door buitenaardsen gestuurd is om Aards leven uit de ruimte weg te houden...oké  beetje ver gezocht....het 'leed'  is immers al geschied. De ruimte zit al vol met troep van de mensheid. Nader onderzoek van het team wijst dan ook uit dat er meer aan de hand is en dat bepaalde menselijke partijen met het A2 virus zijn gaan experimenteren. De instinctieve reactie van mensen om alles te gebruiken om hun leefomstandigheden te verbeteren zorgt wel voor schade aan de omgeving en dat gebeurt al eeuwenlang. Het virus moet dus de evoluerende mensheid tegenhouden, door zelf te evolueren...

Al met al is het gegeven zeker veel belovend, maar Daniel H. Wilson heeft deze belofte niet waar gemaakt. Het is een rommelig verhaal, met een afgeraffeld onlogisch einde. Ook teveel gebruik van termen en referenties, waardoor je geen moment lekker in het verhaal kunt komen. Er is geen uitdieping van de personages en hun interactie, want Wilson heeft De Andromeda Evolutie geschreven als een soort verslag van gebeurtenissen, zg. aan de hand van videobeelden en debriefing van overlevenden. Deze zg verslaggeving is echter gemixt met scènes en dialogen, die nooit in een verslag opgenomen zouden kunnen zijn, als het echt een verslag was geweest en dat leest niet prettig. Steeds ook verwijzingen naar  bewakingscamera beelden en videobeelden van drones en dergelijke. En herhaaldelijk opmerkingen over gevaar en ontwikkelingen in de toekomst, bijv. "...die woorden zouden noodlottig blijken..."/ "...hoewel zijn verdenkingen gegrond zouden blijken...."/ "...de onbekende uitwisseling tussen....toen ze alleen waren" ,om het verhaal maar weer terug te trekken naar de verslag-vorm als het teveel een gewoon verhaal wordt, vertelt uit de optiek van een verteller. Dit is storend. Kies een stijl en probeer de lezer niet constant te overtuigen van authenticiteit.

Zo enthousiast als ik was over het boek van Michael Crichton, zo teleurgesteld ben ik in De Andromeda Evolutie van Daniel H. Wilson. Ik geef dit boek dan ook maar 3 hartjes.

Recensie: De Andromeda Evolutie - Daniel H. Wilson

De Andromeda Evolutie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een Braziliaanse onderzoeksdrone heeft een bizarre, buitenaardse materie in het midden van de Braziliaanse jungle ontdekt: een microbe die blijkt te groeien, evolueren zelfs. Het Wildfire-team – samengesteld uit briljante wetenschappers, AI-ingenieurs en astronauten – zal de quarantainezone moeten bereiken, het element dienen te vinden en moeten uitzoeken hoe ze het kunnen stoppen, want deze nieuwe Andromeda-evolutie zal anders al het leven zoals wij het kennen vernietigen…
    Bestsellerauteur Michael Crichton (1942-2008) schreef o.a. Jurassic Park en Staat van angst, en was bedenker van hitserie ER. Schrijver Daniel H. Wilson studeerde A.I. en robotica, en schreef onder meer de internationale bestseller Robopocalypse.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen