• onze waardering

Suzanna's wereld - Jojo Moyes RECENSIE

Recensie: Suzanna's wereld - Jojo Moyes

Suzanna is getrouwd met Neil Peacock. Na een aantal jaren in Londen te hebben doorgebracht, zijn ze noodgedwongen in het geboortedorp van Suzanna gaan wonen. Suzanna mist haar bruisende leven in Londen. Dan komt ze op het idee om een curiosawinkeltje annex koffiezaak te starten in het dorp. Ze koopt een pand en knapt deze helemaal op. Peacock Emporium is niet vanaf het begin een succes, maar wanneer ze hulp van Jessie krijgt, komen er meer klanten naar de winkel. Dankzij de winkel heeft Suzanna weer een doel in haar leven en doet ze vriendschappen op in het dorp. Totdat er een ernstig ongeluk gebeurd, die grote impact heeft op het leven van Suzanna en andere dorpsgenoten.

Het verhaal speelt zich af in een klein Engels dorp, waar de inwoners elkaar goed kennen en zich graag met elkaar bemoeien. In het verhaal passeren interessante en herkenbare personages, grotendeels familieleden en bezoekers van de winkel. Suzanna zelf is knappe, maar ingewikkelde en ontevreden vrouw. Ze heeft last van een minderwaardigheidsgevoel binnen haar familie en is niet gelukkig in haar huwelijk. Haar man Neil is welwillend en vriendelijk, maar de passie is uit hun relatie verdwenen. Dan ontmoet Suzanna de knappe Argentijnse Alejandro in haar winkel. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar Suzanna kiest toch voor haar huwelijk. Het lukt haar alleen niet om Alejandro te vergeten.

Naast de start van haar winkel, de opbouw van vriendschappen en de liefde draait het in de roman Suzanna's wereld ook om familiegeheimen en -tragedies. Suzanna's moeder, Athene Forster, is jong overleden en langzaam wordt duidelijk wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Met flashbacks wordt de familiegeschiedenis onthuld en wordt duidelijk wat er precies tussen de vader en moeder van Suzanna is gebeurd. 

Jessie is een hartverwarmend personage in deze feelgood roman en zorgt zeker in het begin voor de vrolijke noot in dit verhaal. Waar Suzanna stug is richting de klanten van Peacock Emporium, is Jessie spontaan en gezellig en weet ze met iedereen een praatje aan te knopen. Deze hartelijkheid zorgt ervoor dat klanten regelmatig naar de winkel komen. Daarnaast zorgt de directheid en warmte van Jessie ervoor dat Suzanna langzaam een beetje ontdooit en zich open weet te stellen.

Suzanna's wereld is een echte feelgood roman waarin verschillende emoties de revue passeren, zoals liefde, verdriet, humor en vriendschap. Het ongeluk bij Peacock Emporium heeft grote impact op de hoofdpersonages en zorgt voor ontroering en een traan. Gelukkig eindigt het boek met een happy end, zodat het verhaal positief en prettig wordt afgesloten.  

Jojo Moyes is een zeer bekende feelgood auteur met al heel wat succesvolle titels op haar naam, zoals Voor jou en Een leven na jou. Suzanna's wereld is haar nieuwste roman. Dit is echter geen nieuw verhaal van Jojo Moyes, want het verscheen in 2005 al onder de titel Passie en Parelmoer.

Recensie: Suzanna's wereld - Jojo Moyes

Suzanna's wereld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Suzanna's wereld is gevormd door haar roekeloze moeder Athene. Nu zoekt ze rust in haar nieuwe café, met nieuwe vrienden. Maar je moet afrekenen met je verleden voor je aan je toekomst kunt beginnen.

  Suzanna gaat gebukt onder familieproblemen. Haar moeder, de ooit zo stralende socialite Athene Forrester, had de wereld aan haar voeten liggen tot een schandaal haar reputatie te gronde richtte. Als haar dochter achtervolgt dat schandaal Suzanna nog steeds.

  De enige plek waar Suzanna zich thuis voelt is het Peacock Emporium, het kleine curiosawinkeltje annex café, dat ze als bouwval kocht en heeft opgeknapt. De plek trekt al snel allerlei mensen aan voor een espresso en een praatje. Ook Alejandro, op de vlucht voor zijn herinneringen aan Argentinië, komt steeds vaker langs.

  Als Suzanna door een tragische gebeurtenis haar verleden onder ogen moet zien, realiseert ze zich dat de sleutel tot haar geluk misschien wel dichterbij is dan ze denkt.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • De verfilming van Voor jou van Jojo Moyes is hier!

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen