• onze waardering

Stil maar - Carla Kovach RECENSIE

Recensie: Stil maar - Carla Kovach

Wanneer Deborah Jenkins 's avonds in de stromende regen vanuit haar werk op weg naar huis is, wordt ze gedrogeerd en ontvoerd. Ze wordt wakker in een koude, donkere ruimte met een ketting rond haar enkel. Voor de buitenwereld is ze spoorloos verdwenen en de intensieve zoektocht vanuit de politie levert niets op. Al jaren wordt ze dood gewaand. Tot het moment dat er een baby te vondeling wordt gelegd en Deborah de moeder blijkt te zijn...

Stil maar van Carla Kovach is het eerste deel in een serie met detective Gina Harte in de hoofdrol. Het boek begint met een spannende proloog die je direct nieuwsgierig maakt naar hoe het verder gaat. Vervolgens bouwt Kovach de spanning wat verder op in het eerste hoofdstuk, waar we lezen hoe een oudere man een vondeling vindt. Vanaf dat moment maken we kennis met Gina Harte en haar team die aan de slag gaan met deze vreemde vondst. De eerder opgebouwde spanning valt hier een beetje weg, maar dat is logisch aangezien deze karakters geïntroduceerd worden en de zaak zich langzaam opbouwt. Toch blijft het verhaal enorm boeien, zeker wanneer het team erachter komt dat de gevonden baby van de vermiste Deborah is.

De plot van Stil maar is op een goede en mooie manier uitgewerkt en het blijft tot vrijwel het einde een verrassing wie de dader is. Kovach wisselt gedurende het verhaal van perspectief tussen meerdere personen. Niet alleen bekijken we de zaak vanuit Gina Harte, maar ook door de ogen van Deborahs man Luke en tevens door de ogen van haar ontvoerder. Hierdoor blijft de vaart in het verhaal en daarmee ook de spanning die het met zich meebrengt. Deze spanning neemt naar mate je verder in het verhaal komt alleen maar toe. Het verhaal leest als een mooi vloeiend geheel, blijft hangen in je hoofd en is dan ook lastig weg te leggen.

De schrijfstijl is erg prettig en met kleine details weet Kovach een ruimte te schetsen die je ook daadwerkelijk voor je ziet. Niet uitgebreid, maar genoeg om een goed beeld te kunnen vormen. De personages leer je beetje bij beetje kennen. Goed genoeg om je in te leven in de situaties en hun leven. Gina Harte komt natuurlijk in de volgende delen weer terug, dus haar karakter en leven blijft een tikkeltje mysterieus. Toch is het al snel vrij duidelijk wat voor type vrouw zij is, waardoor ze herkenbaar wordt voor de lezer.

Carla Kovach heeft met Stil maar een prachtig eerste deel in een serie geschreven. Het boek eindigt met een cliffhanger die erg nieuwsgierig maakt naar hoe het verder gaat met Gina Harte en haar team. Na het lezen van dit heerlijke boek kunnen we niet anders dan een net zo goed tweede deel verwachten!

Recensie: Stil maar- Carla Kovach

Stil maar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Regen ketste van Debbies paraplu, terwijl ze zich over het verlaten industrieterrein haastte. Er stopte een bestelbusje naast haar.

    "Jij ziet eruit alsof je wel een lift kunt gebruiken,' zei de chauffeur met een warme glimlach.

    Deborah Jenkins trekt haar jas aan en stapt de stromende regen in, op weg naar huis. Ze zal er nooit aankomen. In plaats daarvan wordt ze gedrogeerd en een busje in getrokken. Ze wordt wakker in een ijskoude, aardedonkere kamer, met een ketting om haar enkel die is vastgezet in de muur. Hier zal ze de komende vier jaar blijven.

    Detective Gina Harte kent de zaak van Deborah Jenkins van buiten. De jonge moeder verdween spoorloos en maanden van intensief politieonderzoek leidden tot niets. Deborah wordt al jaren dood gewaand. Dan wordt op de drempel van de bibliotheek een baby gevonden, in lompen gehuld en te vondeling gelegd. Een anonieme beller tipt de politie om -vooral een dna-test te doen. Gina Harte is al snel ter plaatse, maar is niet voorbereid op de uitslag: de pasgeboren baby is het kind van Deborah. Ze leeft nog. Maar waar?

     

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen