• onze waardering

Lara, kat op avontuur - Dion Leonard RECENSIE

Recensie: Lara, kat op avontuur - Dion Leonard

In Lara, kat op avontuur van Dion Leonard maken we kennis met ragdoll Lara. Een ondeugende, gevoelige kat die erg houdt van garnalen maar helemaal niet van chaos. Nadat haar baasje en bazinnetje de nieuwe hond Gobi in huis hebben gehaald, staat Lara's leven op zijn kop. Ze lijken enkel nog aandacht te hebben voor de hond die al zoveel avonturen meemaakte. Ook Lara droomt van avontuur. Want wat Gobi kan, dat kan zij ook! Wanneer de kans zich voordoet, grijpt ze deze met beide pootjes. Het begin van een wereldreis die gaat van Edinburgh naar Frankrijk, van Amerika naar Australië en dan naar China. Maar al snel beseft Lara dat ze thuis mist...

Lara, kat op avontuur werd door Dion Leonard geschreven vanuit het perspectief van de twee huisdieren, Lara en Gobi. Terwijl Lara de gebeurtenissen vertelt vanuit haar ervaringen, houdt Gobi je op de hoogte van wat er gebeurt bij het baasje en bazinnetje. Deze stukken staan cursief gedrukt waardoor je als lezer duidelijk weet wie wanneer aan het woord is. Het is een originele vertelwijze. De auteur heeft ervoor gewaakt om steeds vanuit het perspectief van de huisdieren te vertellen. Een voorbeeld hiervan is wanneer Lara vertelt over haar wandelingen door verschillende wereldsteden: iedere stad ziet er hetzelfde uit als je ze ziet vanop korte pootjes. De mens wordt neergezet als een minder intelligent wezen dan de kat. Dit zorgt voor grappige momenten.

Daarnaast geeft de keuze om te vertellen vanuit twee personages de lezer een goed zicht op hoe eenzelfde situatie helemaal anders wordt ervaren. Terwijl Lara Gobi als een echte indringer ziet en een op aandacht beluste hond, is Lara voor Gobi de grote zus die ze zich altijd wenste. Dit zwart op wit lezen doet je beseffen dat ook mensen vaak uitgaan van vooroordelen.

Verder mist het boek diepgang. Het verhaal in Lara, kat op avontuur blijft steeds aan de oppervlakte. Hoewel Lara heeft besloten dat het haar missie is om de mensen op haar pad te helpen, gebeurt dit telkens zeer snel. De ontmoeting met nieuwe mensen, het ontdekken van hun probleem en de oplossing van Lara volgen elkaar in hoog tempo op. Het verhaal is simplistisch geschreven. De hoofdstukken zijn kort en alles verloopt ontzettend vlot. Lara springt op een vertrekkende trein en blijkt automatisch in de juiste richting te rijden. Het maakt het verhaal ongeloofwaardig.

Samengevat is Lara, kat op avontuur een grappig verhaal, ideaal om eens tussendoor te lezen.

Recensie: Lara, kat op avontuur - Dion Leonard

Lara, kat op avontuur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lara is een ondeugende en gevoelige kat. Ze is dol op het gezin waar ze woont, maar sinds de komst van een hond is alles veranderd. Haar baasjes lijken alleen nog aandacht te hebben voor deze kleine griezel, Gobi! Oké, hij mag dan misschien een lange tocht door de Gobiwoestijn hebben overleefd, maar toch…
    Lara droomt van de dag dat ze vrij is om op avontuur te gaan en nieuwe vrienden te maken – wat Gobi kan, kan zij ook! Wanneer de kans zich aandient, grijpt ze die met vier pootjes aan. Haar wereldreis gaat van Edinburgh naar Frankrijk en van Beijing naar Australië, maar al snel beseft ze dat ze haar ware thuis mist… zelfs dat mormel!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen