• onze waardering

Henna Hanina - Nadia Zerouali RECENSIE

Recensie: Henna Hanina - Nadia Zerouali

Een rondreis door Marokko met daarbij de authentieke smaken zoals de Marokkaanse grootmoeders, Henna Hanina het bedoeld zouden hebben. In dit prachtige, grote, maar vooral ook luxueuze vormgegeven boek, neemt Nadia Zerouali ons mee door haar culinaire reis in het binnenland van Marokko.

Het boek kent uiteraard een heleboel recepten, daarvoor blijft het een kookboek, maar vooral de verhalen, ondersteund door foto's maken het boek heel persoonlijk en warm. Het begint met een uitgebreid voorwoord en ode aan Nadia's oma. Daarna volgen de vijf kernhoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat volledig over brood, want zoals Zerouali zelf zegt: 'als iemand me zou vragen wat ik als laatste maaltijd zou willen eten, zou dat zonder enige aarzeling warm brood met olijfolie en een kop Marokkaanse thee zijn'. Je vindt recepten voor verschillende basisbroden, gevulde broden, zoete broden enzovoort. De hoofdstukken die hierop volgen, zijn ingedeeld naar de verschillende seizoenen. Beginnend bij de lente zelf, maakte ik de geroosterde gevulde groenten met noten-kappertjesrijst uit Henna Hanina. Dit groentegerecht is eenvoudig te maken, hoewel het er smakelijk uitzag, vond ik de smaak enigszins oppervlakkig en had het wat mij betreft best meer gekruid gemogen. Andere recepten die je hier terugvind, zijn bijvoorbeeld gestoomde voorjaarsgroenten, harira en gemarineerde aubergine. Uit het daaropvolgende hoofdstuk zomer maakte ik de klassieke variant van de tomaat-ui salade. Simpeler wordt het niet, tomaat, ui, peterselie, azijn, olie en zout zijn alles wat je nodig hebt maar dat neemt niet weg dat je hiermee een heerlijke salade op tafel zet. In dit hoofdstuk staan ook veel recepten die tijdens het offerfeest worden gegeten, maar ook recepten om zelf producten in te maken. Daarna volgt de herfst met bijvoorbeeld kweepeer in granaatappelwalnootsaus met advieh en pompoenjam met gebakken ricotta. Het boek eindigt met de winter met daarin bijvoorbeeld een kruidige linzenstoof met anijspruimen en een rodekoolsalade met winterse theekruiden, kumquats en sinaasappeldressing.

Henna Hanina is als je het mij vraagt meer dan een kookboek. Het geeft inzicht in de Marokkaanse eetcultuur. Bovenal is het scala aan recepten heel breed, zowel hoofdgerechten, bijgerechten, soepen, thee, andere drankjes, toetjes en broden komen uitgebreid terug.

Recensie: Henna Hanina - Nadia Zerouali

Henna Hanina

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Al reizend door Marokko brengt Nadia Zerouali met Henna hanina een ode aan de Marokkaanse grootmoeders die voor dag en dauw opstaan om verse spinazie van het land te plukken, die hun nostalgische verhalen vertellen over het bakken van brood in een klei-oven en die liefdevol eieren bewaren voor kersverse bruiden in het dorp. Met deze vrouwen gaan we terug naar de basis van de Marokkaanse keuken.

    Henna hanina is een gevarieerd kookboek vol gemakkelijke en heerlijke recepten, met achterliggende verhalen over de oorsprong en ontwikkeling van de gerechten, prachtige receptfoto's en sfeervolle foto's van Nadia's culinaire reis door Marokko. Dit boek deelt de liefde voor de Marokkaanse keuken en onthult de geheime recepten van de grootmoeders.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen