• onze waardering

Made by Koffietijd - redactie koffietijd RECENSIE

Recensie:  Made by Koffietijd - redactie koffietijd

Koffietijd bestaat 10 jaar en al die jaren werd er in de studio gekookt. De eerste jaren vooral door de Zwitserse sterrenchef Caspar Bürgi. De laatste jaren wisselen verschillende chefs elkaar af: (Just One) chef Klaas van Winsen, Gouden kookboekwinnaar (TLV) Jigal Krant, Radioman Pieter Kok, Chef van de soulfood London Loy en Meester Patissier Hidde de Brabander.

Naast de chefs is er in het boek uitgebreid aandacht voor de presentatrices van Koffietijd: Loretta Schrijver, van wie ik niet wist dat ze al jaren vegetarisch is (ik kijk ook niet vaak naar koffietijd), Voetbalvrouw Quinty Trustfull en Pernille La Lau. Zij vertellen over wat zij hebben met eten en wat hun favoriete gerecht is dat uit de Koffietijd-keuken is gekomen. Naast de vaste presentatoren mogen ook reporter en invalpresentatrice Vivian Slingerland en vaste gast en invalpresentator Patrick Martens hun zegje doen in Made by koffietijd. Uiteraard ook over hun eetgewoontes en favoriete gerechten.

De gerechten, Made by koffietijd zijn vooral bedoeld om dagelijks van te kunnen genieten. De meeste recepten staan dan ook onder het hoofdstuk '50 Gerechten waarvoor je geen keukenprinses hoeft te zijn'. Het is echt een hoofdstuk dat je openslaat wanneer je even niet weet wat je die avond nu weer op tafel zal zetten. Wat ook wel weer eens lekker is, is een kookboek zonder thema. Niet speciaal gezond, vegetarisch of koolhydraatarm. Het staat er wel allemaal in, maar pompoenpasta wordt heerlijk afgewisseld met Aziatische zalm of een snelle rendang van London Loy met rundergehakt. Zelf maakte ik uit dit hoofdstuk een traybake met groente en worst. Een heerlijk met groente en vlees gevulde bakplaat waar na het grillen pappardelle (pasta) doorheen wordt gemengd. Supergezond, eenvoudig en meteen een favoriet van ons.

Uit het hoofdstuk '20 Koffietijdklassiekers' maakte ik Coq au vin met knolselderijpuree. Geen twist in het recept maar gewoon een klassiek gerecht. Natuurlijk is Coq au vin ook een gerecht waar je niets aan hoeft te veranderen om het heerlijk te laten zijn! Andere klassiekers zijn bijvoorbeeld Zuurvlees, Franse uiensoep, Zalm en croûte, Caesarsalade en Eggs Benedict, waarvan volgens Made by koffietijd de herkomst onduidelijk is. Het hoofdstuk wordt afgesloten met nog een  klassieker: Ratatouille.

Ook de chefkoks mochten een favoriet recept inbrengen. Pieter Kok koos voor Mals buikspek met appel en snelle pickles. Een recept met buikspek kan ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. In dit recept was de zwoerd superkrokant. De smaak was iets minder spectaculair dan die van de Traybake en de Coq au vin. Maar absoluut nog steeds meer dan de moeite waard.

Het hoofdstuk over desserts is uiteraard voornamelijk het terrein van Hidde de Brabander. Uit zijn eigen bakboeken heb ik al geleerd dat zijn heerlijke creaties niet heel eenvoudig zijn te maken. In Made by koffietijd wordt een eenvoudige chocolademousse afgewisseld met een wat ingewikkeldere kersttrifle.

Made by koffietijd is een verrassend leuk kookboek met heel veel recepten voor allerlei gelegenheden. Voor keukenprinsessen en voor mindere goden.

Recensie: Made by Koffietijd - redactie koffietijd

Made by Koffietijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tien jaar lang is er in de studio van Koffietijd dagelijks gekookt. Uit al die recepten hebben presentatoren Loretta Schrijver, Quinty Trustfull en Pernille La Lau, samen met BN'ers, de redactie én natuurlijk de kijkers, de 101 lekkerste gerechten geselecteerd. Made by Koffietijd is een kookboek dat net als haar tv-moeder niet perfect en een beetje rommelig is, maar altijd gezellig. Met een mix van gezonde, simpele maaltijden, wat lekkers bij de koffie, comfort food en zalige weekendgerechten. Van de lekkerste tomatensoep, Loretta's favoriete frietjes, tot zuurkool met een pakje boter. Met bijdragen van Caspar Bürgi als pater familias én de vijf huidige Koffietijdkoks London Loy, Klaas van Winsen, Jigal Krant, Pieter Kok en Hidde de Brabander. De creatieve Koffietijd-redactie is verantwoordelijk voor het koken, schrijven, stylen en fotograferen, dus dit kookboek draagt
  met trots de naam: MADE BY KOFFIETIJD.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Broeinest - van Sambeek

 • Hine - Lotte Kok

 • Recensie: Soof 3

 • Dode hoek - M.W. Craven

 • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen