• onze waardering

Vergeef me - J.D. Barker RECENSIE

Recensie: Vergeef me - J.D. Barker

De Amerikaanse J.D. Barker weet dóndersgoed hoe hij zijn fans aan zich kan binden. Dat bewees hij met het bizarre eind van Het Vijfde Meisje al; het tweede deel uit deze trilogie. Vergeef Me is het derde en tevens het laatste deel waarin de bijzondere relatie tussen detective Sam Porter en moordenaar Anson Bishop centraal staat. De tijdspanne tussen de boeken ligt niet ver uit elkaar en de gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op. Om volledig te kunnen genieten is het dan ook van belang de boeken op volgorde te lezen. Als je niet op de hoogte bent van de volledige voorgeschiedenis zullen er te grote kloven ontstaan. 

De identiteit van de moordenaar die Chicago al jarenlang in haar grip heeft, is bekend. Evenals zijn -door de media gevormde- bijnamen 'Aap' en '4MK-killer'. Toch lukt het maar niet om deze Anson Bishop achter de tralies te krijgen en het politieteam jaagt nog steeds tevergeefs achter hem aan. Wanneer hij zich uit zichzelf meldt bij de politie om zichzelf aan te geven, is de verbazing groot. De verbazing transformeert zich echter tot verbijstering door de woorden die de man in de verhoorkamer uitspreekt... 

Vergeef Me neemt een flinke loop met je gedachten. De auteur weet namelijk een perfect dwaalspoor te creëren waardoor je je eigen mening niet meer vertrouwt.  Want wie is nou de echte moordenaar? Het dilemma dat deze vraag met zich mee brengt, wordt nog een treetje hoger getild door de dagboekfragmenten. Deze passages zijn kenmerkende details voor de trilogie geworden en in dit deel blijkt maar weer hoe zeer ze van belang zijn. Het is niet bekend van wie de aantekeningen zijn en in combinatie met de wendingen die het verhaal brengt, zaait dit nóg meer twijfels. Op het ene moment ben je 100% zeker van je beschuldigingen, terwijl deze door een andere passage direct daarna weer overboord worden gegooid. Dit gaat het gehele boek zo, dus zorg dat je op een stevige stoel zit voordat je aan deze rollercoaster begint!

De auteur maakt zijn schrijfstijl nergens lastig en dat is fijn omdat je je zo op het plot kunt concentreren. Een enkele keer neemt deze namelijk wat afslagen die wat concentratie eisen. Zo komen er in Vergeef Me een aantal personages aan bod die we in de eerdere delen slechts mondjesmaat hebben leren kennen. Deze omschakeling is even wennen, maar geeft wel een breder beeld van het geheel en vormt hiermee meerwaarde in het leesplezier. Natuurlijk nemen we niet direct afscheid van oude bekenden. Sam Porter weet ook in dit deel verrassend uit de hoek te komen en de twijfels slaan toe bij het team. Evenals bij de lezer. De personages komen heel menselijk over en doordat hun gedachtes in synchroon lijn lopen met die van de lezer, voelt het geheel realistisch en huiselijk aan. Hierdoor waan je jezelf op de scenes die worden beschreven en word je nog meer opgeslokt in het verhaal.

Zelden zijn er in de laatste jaren series geschreven die van eerste tot laatste bladzijde bloedstollend spannend zijn én ook nog eens tot in de details kloppen en hiermee je aandacht ongehinderd vast blijven houden. De hype rondom de boeken van Barker is echter terecht en kan wel tippen aan deze eisen. Vergeef Me is een krachtig slot die de puntjes op de i zet. Het enige minpunt van dit slotboek is dat we nu afscheid moeten nemen van de personages waaraan we gehecht zijn geraakt. Zijn laatste boek werd in maart 2020 uitgebracht, maar over een vertaling van deze standalone is tot op heden helaas nog niets bekend. Hij doet dus waar hij goed in is en laat ons wederom in spanning afwachten...

Recensie: Vergeef me - J.D. Barker

Sam Porter 3 - Vergeef me

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Anson Bishop – hoofdverdachte van een reeks gruwelijke moorden – zich overgeeft aan de politie, legt hij een schokkende getuigenis af. Een getuigenis die niet alleen het onderzoek naar de seriemoorden op losse schroeven zet, maar ook de levens van de betrokken detectives -verandert.

    Terwijl Bishop wordt ondervraagd, worden enkele minuten na elkaar vier lijken aangetroffen. Ze zijn in zout gelegd en zorgvuldig gepositioneerd. Bij alle vier worden de woorden "Vader, vergeef me' gevonden. Voor detective Sam Porter halen de woorden lang vergeten herinneringen naar boven, aan een verleden dat hij diep begraven heeft. Maar als Bishop in -hechtenis zit, wie is dan de moordenaar?



     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen