• onze waardering

Naar de overkant - Sante Montefiore RECENSIE

Recensie: Naar de overkant - Sante Montefiore

Marigold woont samen met haar man Dennis en dochter Suze in een klein plattelands dorpje waar iedereen elkaar kent. Ook haar negentigjarige moeder, Nana, komt bij hun in huis wonen, thuis alleen red ze niet meer. Wanneer Daisy, de andere dochter van Marigold en Dennis, ook weer thuis komt wonen na een relatie van zes jaar in Milaan wordt het Marigold allemaal teveel. Het lijkt wel of ze al vergeetachtiger wordt, maar iedereen wuift dat weg en zegt dat het bij de leeftijd hoort. Wanneer ze op een gegeven moment echter niet meer in staat is om haar eigen winkel te runnen en de voorbereidingen van Suze haar bruiloft te treffen nemen de zorgen toe. Wat is er toch met haar aan de hand?

Sante Montefiore heeft met Naar de overkant weer een heerlijke roman geschreven. Vanaf het begin af aan zit je meteen goed in het verhaal, je wordt als lezer eigenlijk direct opgenomen in het gezin van Marigold en het plattelandse dorpje waar ze wonen. Marigold staat centraal in het verhaal, maar haar man Dennis en twee dochters Suze en Daisy spelen ook een belangrijke rol. Ze hebben allemaal hun eigen verhaallijn binnen het grotere geheel waardoor het verhaal speels blijft. Marigold maakt echter wel de meeste indruk in Naar de overkant. Ze is een moeder van twee dochters en eigenaresse van een winkeltje in het dorp dat ze met veel passie runt. Wanneer ze op een gegeven moment dingen begint te vergeten, wordt dit op haar leeftijd gegooid. Het wordt echter al meer, totdat de diagnose Alzheimer vastgesteld wordt. De langzame achteruitgang hierna wordt heel mooi beschreven door Sante Montefiore. Niet alleen het proces wat Marigold zelf meemaakt, maar ook wat dit voor invloed heeft op de rest van het gezin. Op welke manier ze proberen haar te helpen om toch nog zo zelfstandig mogelijk te kunnen zijn. Maar ook het moment dat Marigold niet meer thuis kan wonen en op een gegeven moment haar man niet meer herkent. Dit wordt op een zeer intense manier beschreven. Liefde is dan ook het centrale thema in het verhaal, de onvoorwaardelijke liefde tussen Dennis en Marigold, maar ook de liefde die Suze en Daisy hebben in hun relatie met hun partner.

Sante Montefiore heeft met Naar de overkant een prachtige roman geschreven waarbij een vlotte schrijfstijl en een pakkend verhaal ervoor zorgen dat je zo door het boek heen vliegt.

Recensie: Naar de overkant - Sante Montefiore

Naar de overkant

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Marigold woont met haar man Dennis en hun jongvolwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar iedereen elkaar kent. Wanneer ook haar negentigjarige moeder bij hen intrekt, omdat ze te oud wordt om alleen te wonen, en hun andere dochter Daisy met een gebroken hart terugkeert uit Milaan, waar ze zes jaar heeft gewoond, lijkt de drukte Marigold een beetje boven het hoofd te groeien. Of is haar toenemende verstrooidheid aan iets anders te wijten?

  Terwijl haar dochters met moeite hun leven op de rails krijgen, ontspoort dat van Marigold steeds verder. Het lukt haar niet echt meer om haar winkel te runnen, het huishouden draaiende te houden en de aangekondigde bruiloft van Suze voor te bereiden – zaken waar ze normaal gesproken juist talent voor had. Juist op het moment dat ook Daisy de liefde opnieuw vindt, wordt de diagnose duidelijk. Meer dan ooit heeft Marigold de steun en liefde van haar familie nodig, maar zijn die wel in staat om de offers te brengen die dat van hen vraagt?
   

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik je weer zie

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen