• onze waardering

Anna K. - Jenny Lee RECENSIE

Recensie: Anna K. - Jenny Lee

De zeventienjarige Anna K leidt het perfecte leventje: ze is mooi, jong, rijk en staat door haar relatie met de Greenwich OG aan de top van de society. Ze is het prinsesje van haar Koreaanse vader en terwijl haar vrienden onderling drama uitvechten, naar feestjes gaan en elkaars harten breken, lijkt Anna te goed en te perfect om verwikkeld te raken in zulke tienerintriges.

Totdat ze beruchte Alexia Vronsky ontmoet en hij haar helpt om de hond van een dakloze man te redden.

Hoewel Anna K een engel van een vriendje heeft, krijgt ze Alexia maar niet uit haar hoofd. In tegenstelling tot haar ouders, vriendje en schoonfamilie en hun verwachtingen van haar, is Alexia een onbezorgde vrije ziel die doet waar hij zin in heeft. Al snel voelt de brave Anna zich tot de blonde badboy aangetrokken en begint ze af te dwalen van het levenspad dat voor haar is uitgestippeld, en dat ze, ondanks haar volwassenheid, nog steeds een kind is dat het recht heet om zichtzelf te ontdekken.

Anna K. van Jenny Lee is de young-adult versie van de Russische roman Anna Karenina van Leo Tolstoj. Het verhaal speelt zich af in de rijke kringen van New York en Greenwich, met jongeren in de hoofdrol in plaats van Russische adel. Ook zijn er enkele overeenkomsten, zoals enkele namen (Anna, Vronsky, Stiva heet in het verhaal Steven en Dolly wordt Lolly, Kitty wordt Kimmie) en de verhoudingen tussen de karakters. Wie Anna Karenina heeft gelezen zal het er zeker in herkennen. Naast de Russische roman heeft Jenny Lee ook inspiratie gehaald uit haar eigen leven: Anna en Steven zijn half Koreaans als betuiging aan Lee's moeder die zelf Koreaans is, en net als de schrijfster zelf koestert Anna een liefde voor Newfoundlerhonden.

Wat deze versie van Anna Karenina tot een young-adult maakt, is het gebruik van typische jongeren 'slang' en de aanwezigheid van technologie en merken die in Tolstoj's versie hoogstwaarschijnlijk nog niet bestonden.

Hoewel Anna de protagonist is in het verhaal, begint alles met Anna's broer die haar hulp inroept omdat hij een domme fout heeft begaan en dreigt de liefde van zijn leefde te verliezen: Anna's beste vriendin Lolly (Russisch: Dolly). Al snel wordt duidelijk dat Anna best volwassen is voor haar leeftijd en daarom vaak de problemen van anderen oplost of om advies wordt gevraagd. Mensen die haar ontmoeten zijn meteen onder de indruk van de half Koreaanse schoonheid en sommigen in haar omgeving benijden haar om het perfecte leventje dat ze leidt. Anna's leven is simpel: ze is al jaren gelukkig samen met de perfecte Alexander, die haar ouders als hun ideale schoonzoon zien, haalt hoge cijfers op school, bezit twee prachtige grote newfoundlers die mee doen aan wedstrijden en bevindt zich in een omgeving omringd met vrienden en familie die haar steunen.

Het moment dat Alexia in haar leven verschijnt, is het alsof er deuren opengaan waarvan Anna niet eens wist dat ze bestonden. Door hem komt ze los, laat ze zich meer gaan en ontdekt ze hoe het is om plezier te hebben en van je jeugd te genieten, en niet enkel om je bezig te houden met je academische toekomst en je te perfecte vriendje. Anna begint meer te denken in functie van wat zíj wilt en niet wat er van haar wordt verwacht als 'het vriendinnetje van'. Hierdoor komt ze wel in conflict met haar familie en zichzelf, maar gelukkig kan ze altijd op de steun van haar broer en vrienden rekenen.

Alle intriges in het verhaal zijn met elkaar verbonden en gelijkaardig aan die van Tolstoj. Anna K. van Jenny Lee bezit het drama, de liefde, vriendschap en tragedie van de Russische inspiratie Anna Karenina, maar is in een modern jasje gestoken dat het tot een volwaardige YA roman kroont. Een ander pluspuntje is dat Lee's jongerenversie ook een stuk minder leeswerk is dan die van Tolstoj. Voor degenen die nog steeds afgeschrikt worden door de rond de vijfhonderd pagina's aan leesvoer: Anna K. leest erg vlot en de hoofstukken zijn kort. Het is niet moeilijk om dit boek te verslinden.

Recensie: Anna K. - Jenny Lee

Anna K.

  • Auteur:

    Jenny Lee
  • Verschenen:

    10 april 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789048848720
    Uitgever Moon
    496 pagina's
  • Uitgever:

    Moon
  • Genre:

    Young Adult
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een YA-bewerking van Anna Karenina over een overdonderende eerste liefde

    Anna K. is zeventien jaar oud en staat aan de top van de Manhattan en Greenwich society (alhoewel haar paarden en honden voor haar op nummer 1 staan). Alexander W. is haar perfecte, ietwat saaie vriendje, en haar strenge Koreaans-Amerikaanse vader is haar hele leven al trots op haar geweest. Ze lijkt het dus allemaal perfect voor elkaar te hebben.

    Terwijl haar vrienden het moeilijk hebben met hun alledaagse tienerlevens, lijkt Anna er altijd boven te staan. Totdat ze 'graaf' Alexia Vronsky ontmoet op Grand Central. Hij is een beruchte playboy die al jaren van kostschool naar kostschool hopt en slechts voor zijn eigen plezier lijkt te leven. Op papier is hij het tegenovergestelde van Anna. Maar vanaf hun ontmoeting wordt alles anders...

    Alexia en Anna voelen zich onvermijdelijk tot elkaar aangetrokken en Anna moet beslissen hoeveel van haar leven ze op wil geven om met Alexia verder te gaan. Maar dan dreigt een schokkende onthulling hun relatie te vernielen en wordt Anna gedwongen zich af te vragen of ze zichzelf überhaupt wel écht kent...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen