• onze waardering

Motief X - Stefan Ahnhem RECENSIE

Recensie: Motief X - Stefan Ahnhem

Een van de minder bekende Scandinavische thrillerauteurs is Stefan Ahnhem. Wellicht is dat omdat hij pas in 2014 debuteerde als auteur. Daarvoor hield hij zich als scenarist bezig met onder ander Wallander, de verfilming van Henning Mankells boeken. In 2014 werd Zonder gezicht zijn eerste thriller rond politie-inspecteur Fabian Risk. Motief X is het vierde boek rond dit personage. Elk boek kan gerust apart gelezen worden, maar om de volle diepgang en draagwijdte van alle gebeurtenissen en personages te begrijpen is het aan te raden zijn boeken in volgorde te lezen.

Motief X is een apart boek in de reeks. Ten eerste draait het niet enkel rond Fabian Risk, maar rond zijn hele team binnen de politie van Helsingborg. Daardoor is het minder nodig de vorige boeken te hebben gelezen. Ten tweede is Motief X het eerste deel van een tweeluik. X manieren om te sterven verschijnt in het voorjaar van 2021. Het verhaal dat Ahnhem nu uit zijn mouw schudde is namelijk zo complex, maar tevens zo boeiend,  dat hij er twee boeken voor nodig had om alles te beschrijven.

Het Zweedse Helsingborg wordt geteisterd door een reeks verschrikkelijke moorden: een jonge immigrant wordt op genadeloze wijze afgemaakt, een werknemer in een winkelcentrum wordt op wrede wijze geëxecuteerd voor het oog van vele klanten en daarnaast is er nog de moord op een jonge vrouw die zich in het milieu van de swingerclubs begaf. Tegen de achtergrond van het aanzwellend racisme en de opkomst van extreem-rechtse groeperingen schetst Ahnhem een ontluisterend beeld van de Zweedse samenleving. Het sterke aan zijn verhaal is echter de onderlaag. Naast de grote lijnen tekent de auteur een zeer realistisch beeld van het privéleven van de teamleden. Elke inspecteur vecht tegen zijn eigen demonen, en dat maakt hen zo echt en geloofwaardig. Astrid Tuvesson vecht tegen alcoholisme. Fabian Risk probeert zijn gezin te redden na de verschrikkelijke gebeurtenissen uit het vorige boek. Daarnaast onderzoekt hij ook de zogenaamde zelfmoord van een collega waardoor hij op het spoor komt van corruptie binnen zijn team. Irene Lilja heeft relatieproblemen en wordt het slachtoffer van extreem-rechtse bedreigingen. Klippan worstelt met het nemen van de leiding over het team. 

Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar en de veelheid aan personages maken het in het begin even moeilijk om volgen. Eens alles duidelijk, raast het verhaal door en wordt Motief X een weergaloze thriller. De korte hoofdstukken, de verschillende perspectieven en de knappe verhaallijnen zorgen ervoor dat het nooit saai wordt en altijd spannend blijft. Enkele van de verhaallijnen krijgen een einde in Motief X en zorgen voor een succeservaring bij het team. Andere verhaallijnen zullen worden uitgediept en krijgen hun ontknoping in X manieren om te sterven. Stefan Ahnhem creëerde zijn verhaal zo dat de lezer niet helemaal ontgoocheld achterblijft, want sommige zaken zijn opgelost. Daarnaast zorgt hij ervoor dat men enorm uitkijkt naar het vervolg. Motief X behoort ongetwijfeld tot de betere Scandinavische thrillers van de jongste jaren, precies door zijn spannende verhaallijnen en de grote identificatie die de lezer kan hebben met de verschillende hoofdpersonages.

Recensie: Motief X - Stefan Ahnhem

Motief X

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Scandinavische crime van de bovenste plank: slim, spannend en ijskoud!

    Nadat een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaatsvindt in hun idyllische badplaats, moet de politie van Helsingborg het onoplosbare oplossen. De dader lijkt niet te vangen voor psychologische profilering en is letterlijk spoorloos. Ondertussen blijft het aantal slachtoffers groeien. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint het hechte team uit elkaar te vallen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen