• onze waardering

Fernando Ricksen De finale strijd - Vincent de Vries RECENSIE

Recensie: Fernando Ricksen De finale strijd - Vincent de Vries

Fernando Ricksen en zijn imponerende gevecht tegen ALS

Je kunt van alles van hem vinden, de wenkbrauwen fronsen bij zijn levenswandel, maar alleen respect hebben voor de manier waarop hij het gevecht tegen Amytronische Laterale Sclerose (ALS) aan gaat. We hebben het over voetbalprof Fernando Ricksen. Zelfs degenen  in en om het veld die hem haten tot in het diepst van hun ziel zijn het daar over eens.

In het eerste boek Vechtlust dat Vincent de Vries er over schreef liet hij de lezer kennis maken met een voetballende losbol. Eentje die zichzelf van een langdurig verblijf op het hoogste podium stootte door zijn toegeeflijkheid aan drank en drugs. Ricksen Schots en Scheef had het thema kunnen zijn.

Het verschrikkelijke bericht dat hij kreeg over het lijden aan de dodelijke spierziekte kwam keihard aan. In Fernando Ricksen - De finale strijd een intiem, indringend portret, van een man die van geen opgaven weet. De Vries en Fernando's Russische vrouw Veronika maken je deelgenoot van de heroïek, van de lichamelijke en geestelijke aftakeling, van een meeslepende strijd tegen een onoverwinnelijke tegenstander.

Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Dat geldt in hoge mate voor Ricksen. Zijn openheid is ontwapenend. Dat moeten puristen en moraalridders toegeven, hoe ze ook zullen gruwen van een topsporter waarvoor groen alleen van toepassing is als het om de kleur van het gras gaat. Voor het overige is er die onophoudelijke hang naar alles wat God verboden heeft. 

Het onomkeerbare proces, de totale afbraak, komen hard aan. De aanhoudende streken, de wispelturigheid, het ongelooflijke doorzettingsvermogen, de hoop tegen beter weten in, scheppen een verhaal dat je niet los laat. Schoolvoorbeeld van ruwe bolster blanke pit. De gewetenloze versierder en granieten schopper enerzijds, de zorgzame vader  voor zijn dochtertje anderzijds. Een vat vol tegenstrijdigheden.

Al die tragiek krijgt zijn gevoel voor humor er niet onder. Het zijn de vele voorbeelden daarvan  die de lezer uit de treurnis trekken. En passant krijg je inzicht in de Schotse ziel, zoals die tot je komt via de gepassioneerde supporter van Glasgow Rangers. Jongens van de gestampte pot, recht voor de raap. Gelijk aan de wijze waarop de Vries dit bijzondere verhaal opdist. Geen literaire hoogstandjes, geschreven in de taal van het volk.

Alle groten in de voetballerij, van Cruyff tot Ronaldo, uiten hun bewondering voor deze onverzettelijke mens Ricksen die pas berust als er niets in zijn lichaam meer is om mee te vechten. Iedere vedette met uitzondering van Maradona, die het eigen genoegen niet even opzij kan zetten voor een teken van medeleven. Wie zal zich er over willen verbazen. 

Fernando Ricksen - De Finale Strijd geeft je vooral ook inzicht in het verloop van de meedogenloze spierziekte en wat die doet met een mens. Fernando kreeg van de dokters vier maanden; hij maakte er zes jaar van met de onverzettelijkheid te buigen voor het onafwendbare.  Een meeslepend epos dat je raakt.

Recensie: Fernando Ricksen De finale strijd - Vincent de Vries

Fernando Ricksen - De Finale Strijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'De Finale Strijd' is het aangrijpende verhaal van oud-profvoetballer Fernando Ricksen over zijn leven met de ziekte ALS.

    "De Finale Strijd' gaat over het gevecht dat oud-profvoetballer Fernando Ricksen voert met de spierziekte ALS. Uitgerekend op de dag dat zijn boek 'Vechtlust' wordt gepresenteerd krijgt Fernando Ricksen te horen dat hij lijdt aan ALS en nog hooguit vier maanden te leven heeft. Hoe uitzichtloos het misschien ook lijkt, dat betekent niet dat hij zich gewonnen geeft. Ricksen strijdt tegen de ziekte zoals hij voetbalde: hij gaat er met gestrekt been in. Vincent de Vries maakt de aftakeling van zijn vriend van dichtbij mee. Het resultaat is een indringend en intiem portret van een man die zes jaar lang de dood in de ogen keek.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen