• onze waardering

Pride and Pudding - Regula Ysewijn RECENSIE

Recensie: Pride and Pudding - Regula Ysewijn

Regula Ysewijn heeft zich twee jaar lang verdiept in de geschiedenis van de Britse pudding. Eigenlijk weten weinig (Nederlandse) mensen iets over het eten in Groot-Brittannië en de tradities die daarbij horen. Gelukkig gaat dit kookboek daar verandering in brengen.

Pride and Pudding begint met een uitgebreide geschiedenis van de Britse keuken. Uit het eerste hoofdstuk blijkt dat pudding niet alleen maar het zoete nagerecht is dat wij kennen. Het is de overkoepelende naam voor een mengsel dat wordt bereid in dierlijke ingewanden of verpakt in een puddingdoek, schaal, deegvorm of mal. Er wordt in Pride and Pudding dan ook ingegaan op elke soort pudding: boiled and steamd puddings, baked puddings, batter puddings, milk puddings en jellies.

Voordat de recepten aan bod komen heeft Regula een lijst gemaakt met ingrediënten die veel voorkomend zijn in puddings zoals broodkruim, eieren, melk en room maar ook suet, lard, beenmerg en stremsel. Dit zijn dingen die niet bij iedereen standaard in de keuken te vinden zijn en het is voor veel mensen een nieuwe uitdaging om mee te koken. Daarnaast heb je voor veel puddings een puddingmal nodig, die je wellicht ook nog niet in huis hebt.

Na deze uitgebreide introductie van het boek komen de recepten aan bod. Wat ontzettend leuk is aan Pride and Pudding is dat bij elk recept een stukje geschiedenis over het recept geschreven is. Zo kom je erachter waarom Haggis, Toad in the hole en Prune tart is ontstaan. Je merkt dat veel gerechten uit de Britse keuken en specifiek de puddings werden gemaakt voor de armen en lagere klasse. De puddings werden gekocht van straatverkopers, omdat men geen eigen keuken had.

De recepten variëren van zoet tot hartig, wat je vooraf misschien niet zou verwachten. Er staan door het hele boek heen een aantal 'standaard' recepten die worden gebruikt in de recepten van de andere gerechten in het boek. Hierdoor lijkt het soms alsof je niet veel producten nodig hebt, maar dan blijken het daarna 2 recepten te zijn die je zult moeten maken.

Pride and Pudding is een mooi boek met veel mooie foto's en recepten. Je moet alleen wel echt van de Britse keuken en van deze gerechten houden wil je veel recepten gaan proberen. Ze kosten ook tamelijk veel tijd doordat je vaak zelf deeg moet maken. Er zijn niet mega veel boeken over 'typische' Britse gerechten op de markt, dus voor de relatief gevorderde kok een nieuwe uitdaging. Door alle geschiedenis erbij is het wel echt een leuke verdieping op de Britse cultuur en hun (traditionele) recepten.

Apple Tansy

Een Tansy is een middeleeuws eiergebak met boerenwormkruid. Ik had dit gerecht gekozen, omdat het geen puddingmal nodig had en ik relatief weinig ingrediënten nodig had. Op het plaatje zag het er mooi uit en het leek mij een prima lunch gerecht. Helaas was ik even vergeten dat ik geen appelboor heb en daardoor werd het uiteindelijk iets meer werk om het klokhuis eruit te halen. Qua smaak was het prima, maar niet spectaculair, eigenlijk gewoon een omelet met appel en wat kruiden.

Zie hier het resultaat:

Poor Knights of Windsor

Dit recept lijkt een beetje op een wentelteefje, maar dan doordrenkt met alcohol. Je kunt volgens Regula voor dit recept het beste 'echt' goed brood kopen, omdat dit een groot bestanddeel is van het recept. Dit was ook redelijk makkelijk te maken zonder puddingmal en is top als ontbijt of toetje. Je maakt een soort frambozensaus, klopt slagroom en maakt sack sauce (boter, suiker en sherry) daarna bak je het brood zoals je met wentelteefjes zou doen. Het is goed vullend en smaakt echt top. Het nadeel van veel recepten in dit boek vind ik wel dat je in de ingrediëntenlijst dan bijvoorbeeld sack sauce ziet staan en dan dit recept op een andere pagina moet terug zoeken.

Wil je graag meer weten en leren over de geschiedenis van de Britse keuken en wil je zelf graag een keer Haggis of Black pudding maken? Dan is Pride and Pudding een absolute aanrader. Laat je ook niet foppen door je eigen gedachten over pudding, dit is namelijk veel breder dan je in eerste instantie zou denken. Waak er alleen wel voor dat je een heleboel puddingmallen moet gaan aanschaffen wil je veel van deze gerechten gaan maken.

Recensie: Pride and Pudding - Regula Ysewijn

Pride & Pudding

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Culinair fotografe Regula Ysewijn neemt je in Pride and Pudding mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië en vertelt waarom de Britse keuken ten onrechte een slechte naam kreeg.

    Via authentieke en historische gerechten, die in dit boek door Regula weren vertaald naar recepten voor de 21ste eeuw, kun je de lang vergeten smaken opnieuw ontdekken. Laat je inspireren door de trots van de Britse keuken... de pudding: van eeuwenoude hartige puddings zoals de Schotse haggis tot traditionele zoute pudding, taarten, jellies en ijs.
    Een verrassend anders kookboek, om te koken én te lezen. Met prachtige foto's en illustraties als kers op de pudding.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen