• onze waardering

Het mes van de sluipmoordenaar - Sarah J. Maas RECENSIE

Recensie: Het mes van de sluipmoordenaar - Sarah J. Maas

Sarah J. Maas Het mes van de sluipmoordenaar is de prequel van de Glazen troon reeks van deze schrijfster. Het eerste boek van de Glazen troon reeks kwam in 2012 voor het eerst uit en Sarah J. Maas was ondertussen ook begonnen met het schrijven van Het mes van de sluipmoordenaar, dat in 2014 uit kwam, halverwege de reeks dus al.  

Omdat het een prequel is, is het handig om even ook wat over de Glazen troon reeks te vertellen. De serie bestaat uit zeven boeken, die de belevenissen volgen van een jonge vrouw Celaena Sardothien. Erilea is een groot eiland, dat ooit gekolonialiseerd is door een machtig en onsterfelijk ras, de Fae, afkomstig van een onbekend groot continent, geregeerd door de machtige Onsterfelijke Fae koningin. De Fae brachten magie naar het eiland en vermengden zich uiteindelijk met oorspronkelijke bewoners en door de eeuwen heen vormden zich diverse koninkrijken. Terrasen, waar het geslacht Galathynius heerst. Directe afstammelingen van de hoge Fae koning Brannon en dus een zuivere Fae lijn, met macht en magie. Adarlan, waar de dochter van Brannon, Elena Galathynius trouwde met de menselijke koning Gavin Havilliard. En tenslotte nog Venrijt en Eijllwe. Maar met de Fae kwamen ook duistere wezens, zoals de Demonen naar Erilea en Erilea was niet alleen bewoond door mensen, maar ook door Heksen en draken. En iedereen wordt meegezogen in de strijd van de Duistere Koning, Erawan, een gevaarlijke demon en de Onsterfelijke Fae koningin. Een strijd tussen goed en kwaad, waar Celaena, zelfs eeuwen later, een grote rol in blijkt te spelen. 

In deel 1 De Glazen Troon maken we kennis met Celaena, die opgeleid is tot sluipmoordenaar. In de verscheurde gevaarlijke wereld van Erilea is dit een zeer eerzaam beroep, als je tenminste voor de hoge koning van Adarlan werkt. De koning van Adarlan, een afstammeling van de eerste koning Gavin, heeft de afgelopen jaren met geweld zijn gebied uitgebreid en het koninkrijk Terrasen aangevallen en verwoest. De hele koninklijke familie van Terrasen uitgemoord.  Daarna heeft hij alle magie, maar ook alle Fae en andere magische wezens verboden en verbannen of simpelweg laten vermoorden. De overgebleven Fae hebben zich teruggetrokken naar het Continent. De andere koninkrijken houdt hij nu in gijzeling, door leden van de koninklijke families aan zijn hof in het Glazen Kasteel Klooffort gevangen te houden. Het verhaal begint met Celaena. We komen erachter dat ze als achtjarig meisje, half dood, gevonden is door de boevenmeester en hoofd van de Sluipmoordenaarsgilde Arobynn Hamel. Hij traint haar en ze wordt de meest succesvolle en gevreesde sluipmoordenaar van Adarlan. Ze moet voor Arobynn blijven werken tot haar schuld aan hem is afbetaald. Door verraad mislukt een missie. Celaena wordt gevangen genomen en ze verliest haar geliefde Sam. Ze wordt opgesloten in de zoutmijnen van Endovier, waar maar weinigen levend uit komen. Daar wordt ze echter gered door kroonprins Dorian Havilliard, die haar wil trainen om de nieuwe Kampioen van zijn vader te worden. Celaena kan kiezen: zes jaar werken als sluipmoordenaar voor een koning die zij haat of sterven in Endovier. De keuze ligt voor de hand en onder de naam Lilliane slaat Celaena een nieuwe weg in. Een nieuwe missie en een nieuwe rol om van het verscheurde Erilea weer een vredig rijk te maken en wraak te nemen op de gehate koning van Adarlan. Nu kan ze zich voorbereiden om eindelijk haar leven op de rit te krijgen en te ontdekken wie ze werkelijk is, want Celaena is geen Celaena... 

Sarah J. Maas is een bijzondere auteur, die de wereld van Erilea zeer uitvoerig en gedetailleerd weet neer te zetten en op bijna Tolkieniaanse wijze de verschillende verhaallijnen in elkaar weeft. Ze geeft de hoofdrolspelers en ook de vele andere personages een hele uitgebreide achtergrond mee, waar je helemaal in mee kunt gaan en die je zo voor je ziet. Als in al haar boeken, kiest Sarah J. Maas nooit voor de recht toe recht aan voorspelbare verhaallijnen. Ze zet lijnen uit, die dan naar compleet andere punten leiden, dan de lezer op voorhand dacht. Ze is ook zeer gedetailleerd en niet alleen voor de hoofdpersonen, maar ook voor de andere personages. Gedurende de serie, vraag je je dan ook zeker het een en ander af over Celaena's verleden en de aanvulling van Het mes van de sluipmoordenaar is daarom ook zeer welkom. 

In de vijf losse verhalen volgen we Celaena en haar maatje Sam op vijf afzonderlijke missies, die allen echter bijdragen tot de gebeurtenissen die vervolgd worden in de Glazen Troon serie.  

In "De sluipmoordenaar en de piratenheer"  leer je Celaena kennen. Ze is aangesloten bij de Sluipmoordenaarsgilde van Arobynn Hamel. En omdat hij haar als klein kind gered heeft en opgeleid heeft, moet ze nu voor hem werken om haar vrijheid te kunnen kopen. Celaena is nog erg jong en opgegroeid tot een stug en teruggetrokken meisje, maar enorm vaardig in gevechten. Ze vertrouwt niemand, behalve haar vriend Sam, ook een sluipmoordenaar. Celaena en Sam worden op reis gestuurd naar de Dode Eilanden om een missie voor hun meester Arobynn uit te voeren. De missie verloopt heel anders dan Arobynn gedacht had, omdat Celaena haar eigen plan trekt. Haar meester is hier niet blij mee. 

In "De sluipmoordenaar en de genezer" moet Celaena voor straf een lange tijd trainen bij een andere groep, de Stille Sluipmoordenaars. Terwijl ze in de haven moet wachten op het schip, redt ze Yrene, een opmerkelijke jonge vrouw met een groot geheim. De vriendschap die ontstaat, zal het leven van Yrene sterk beïnvloeden en zoals later zal blijken ook van doorslaggevende betekenis zijn voor de toekomst van Erilea. 

In "De sluipmoordenaar en de woestijn" traint Celaena bij de Stille Sluipmoordenaars en wordt ze nog beter en gevaarlijker. Ze breidt haar netwerk uit. Ze moet echter wel naar Arobynn terugkeren, omdat ze nog steeds bij hem in schuld staat, maar ze heeft nu meer vaardigheden om zich uiteindelijk van hem te bevrijden. 

"De sluipmoordenaar en de onderwereld" laat ons zien dat Celaena toch niet perfect is. Ze droomt ervan om samen met Sam een nieuw leven op te bouwen, vrij van Arobynn. Het loopt echter niet zoals ze had gehoopt en Sarah J. Maas schudt de lezer weer even wakker, want haar verhaallijnen lopen nooit mooi recht en niets is voorspelbaar. 

In het laatste verhaal "De sluipmoordenaar en het koninkrijk", weet je als je de Glazen Troon reeks gelezen hebt, dat de plannen van Celaena en Sam niet verlopen zoals zij wilden en kom je erachter waarom Celaena in Endovier terecht komt. 

Het mes van de sluipmoordenaar is niet onmisbaar voor de Glazen Troon reeks, maar het is wel een verdieping. Het boek gaat dieper in op de persoon Celaena en geeft al wat meer aanwijzingen, die als je de serie Glazen Troon hebt gelezen of nog gaat lezen, direct herkenbaar zijn en die voor meer inzicht in het complexe verhaal zorgen.  We lezen hoe Celaena's karakter, met zeer sterke morele waarden, gevormd wordt. Die morele waarden brengen haar dan ook onvermijdelijk in conflict met Arobynn, waardoor het verraad en de link naar het begin van de Glazen Troon reeks ook duidelijker wordt. Personen die je al kent uit de serie Glazen Troon, komen ook in Het mes van de sluipmoordenaar voor en je leert hen daardoor nog beter kennen.  

Ik ben sowieso een groot fan van Sarah J. Maas en ik kan de gehele Glazen Troon serie zondermeer aanbevelen en ook dit boek, Het mes van de sluipmoordenaar is een aanrader voor de mensen die de Glazen Troon serie hebben gelezen of nog willen gaan lezen. Sarah J. Maas heeft een fantastische mooie heldere schrijfstijl. Ze weet interessante werelden te scheppen; intrigerende gebeurtenissen klaar te zetten en pakkende personages te ontwikkelen. Ze combineert als geen ander op unieke wijze behoorlijk veel spannende actie en complexe liefdesgeschiedenissen met elkaar.  

Kortom zeker 5 hartjes voor Sarah J. Maas Het mes van de sluipmoordenaar en voor de Glazen Troon reeks, waarmee het boek toch zeker verbonden is.

Recensie: Het mes van de sluipmoordenaar - Sarah J. Maas

Glazen troon - Het mes van de sluipmoordenaar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Celaena Sardothien is Adarlans meest gevreesde sluipmoordenaar. Officieel ligt haar loyaliteit bij Arobynn Hamel, meester van het Sluipmoordenaarsgilde, maar in werkelijkheid vertrouwt ze alleen haar collega Sam. In deze vijf verhalen, die zich afspelen voor De glazen troon, volgen we Celaena op vijf gevaarlijke missies, van afgelegen eilanden tot woestijnen vol vijanden, waar ze vecht om slaven te bevrijden en zich te wreken op tirannieke heersers. Maar er is één probleem: deze missies gaan recht in tegen het beleid van Arobynn Hamel. En op verraad staat de allerhoogste straf…

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen