• onze waardering

Niemand komt je redden - Alex Marwood RECENSIE

Recensie: Niemand komt je redden - Alex Marwood

Alex Marwood Niemand komt je redden is de nieuwe thriller van deze Britse auteur/journaliste. 

Twee politieagenten ontdekken per toeval in de bossen van Noord-Wales een privé terrein waar meer dan honderd doden liggen te rotten. Er zijn drie overlevenden: twee tieners en een jonge vrouw die in een ziekenboeg lag. Het blijken leden van een sekte: De Ark. Niemand weet eigenlijk iets van die sekte en de overlevenden zeggen er heel weinig over. De kinderen, een meisje Eden en haar broer Ilo, worden bij Jeugdzorg gebracht. De jonge vrouw, Romy, wordt naar een kliniek gebracht. Later blijkt dat de drie overlevenden familie van elkaar zijn. Kinderen van Alison Maxwell, die in de sekte bekend stond als Somer. Romy was een kind die Somer al kreeg voor ze de sekte inging. In de sekte werd Somer uitverkoren om een van de vrouwen van De Vader te worden. De leider van de sekte was Damian Blatchford, bij de Ark Lucien Blake genoemd en Eden is een van zijn kinderen. Somer overtreedt echter een regel en krijgt Ilo van een andere man en daardoor valt ze in ongenade. De vernederingen die Somer ondergaat hebben echter grote gevolgen voor de bewoners van De Ark. 

Alex Marwood Niemand komt je redden begint met een nogal heftige proloog, maar daarna zakt het een beetje in. Het verhaal wordt verteld vanuit de optiek van de verschillende hoofdpersonages en het helpt dat de naam van de persoon aan het begin van een hoofdstuk wordt genoemd. Na ca 1/3 deel van het boek, wordt het echter spannender, of beter gezegd beklemmender. En op het einde is het echt verrassend.  

De personages zijn geloofwaardig. Je leeft mee met Romy, die in de kliniek zit en zwanger blijkt te zijn. Ze houdt dit echter geheim voor de begeleiding in de kliniek en ze manipuleert hen om hen te laten denken dat ze zo normaal mogelijk is voor iemand die opgegroeid is in een sekte. Ze lijkt zich aan te passen aan de buitenwereld, maar in haar gedachten spreekt ze nog steeds over de mensen buiten de sekte als 'de Doden'. De Ark gelooft namelijk dat de wereld zal vergaan en ze bereiden zich voor om als overlevers de ramp het hoofd te bieden. Nu Vader er niet meer is, zal een van zijn kinderen (bij diverse vrouwen verwekt) de Uitverkorene zijn, de nieuwe leider. Echter de meeste kinderen zijn ook dood. Eden is één van die kinderen, maar het blijkt dat de oudste zoon van Vader, Uri, ook nog leeft samen met een groep wachters en Romy is in verwachting van de jongste telg. Wat volgt is chilling en zonder teveel te verklappen, wordt wel gauw duidelijk dat niemand Romy hoeft komen te redden... 

Alex Marwood is naast schrijfster ook journaliste en ze heeft dan ook een hele 'verslaggevende' stijl van schrijven, afgewisseld met een kijkje in de gedachtegang van de personages. Ze geeft heel realistisch en geloofwaardig weer wat in de hoofden van de mensen speelt. Na het wat trage kabbelende begin bouwt Alex Marwood een onderhuidse spanning op die je niet meer loslaat en die de lezer blijft boeien. 

Het is geen verschrikkelijk spannend boek met veel actie, maar het is zondermeer een boeiend boek waar je nadien nog over na blijft denken. Daarom geef ik Alex Marwood Niemand komt je redden 4 hartjes. Zeker een aanrader.

Recensie: Niemand komt je redden - Alex Marwood

Niemand komt je redden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Toen Romy klein was, werd er niet over de doden gesproken.

  Diep in de bossen van Noord-Wales, achter metershoge stenen muren, houden de leden van de sekte De Ark zich schuil. Hun bestaan is in nevelen gehuld, zorgvuldig verborgen voor de buitenwereld. Dan slaat het noodlot toe: een mysterieus gif snijdt als een mes door de gemeenschap en eist de levens van honderden leden. Chaos breekt uit. In paniek slaan de overlevenden op de vlucht.

  Onder hen bevindt zich Romy. Zij is opgegroeid in de sekte en als ze zich wil redden in de vreemde buitenwereld, zal ze een paar belangrijke lessen moeten leren. Zoals wie je kunt vertrouwen, en wie je moet vrezen. En wat haar moeder al die jaren geleden zoveel angst aanjoeg dat ze haar dochter achterliet. En bovenal: dat Romy's wens om de sekte te vergeten niet betekent dat de sekte haar ook vergeten is.

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 x Goede acteurs in hele slechte films

 • Onze aanraders voor Netflix in oktober

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen