• onze waardering

Onderwaterverhalen - Ineke Riem RECENSIE

Recensie: Onderwaterverhalen - Ineke Riem

12 verhalen. 12 persoonlijkheden. Allemaal met elkaar verbonden in de onderwaterwereld van het onderbewustzijn. Hier komt Ineke Riem mee in haar nieuwe bundel Onderwaterverhalen. Een complexe bundel waarin wordt ingegaan op motieven van eenzaamheid en anders zijn, maar ook hoop en verbondenheid.

Er is een woord: sonder. Dit wordt omschreven als de realisatie dat elke persoon die je tegenkomt hun eigen leven leidt. Met hun eigen ambities, hun eigen vrienden, routines, zorgen en chaos. Een mierenhoop die zich onder de grond oneindig uitstrekt, met gangen die in elkaar overlopen naar duizenden andere levens waarvan je nooit wist dat ze bestonden. Levens waarin je misschien één keer voorkomt, als een willekeurige passant met een kop koffie in de achtergrond van een café, een vage schim in een auto die voorbijraast op de snelweg of een verlicht raam op een zwoele zomeravond.

In Onderwaterverhalen wordt deze mierenhoop vervangen door bomen. Hun wortels reiken onder de grond naar elkaar en verweven de levens van alle mensen die we in deze bundel te zien krijgen. Ze duiken hun ziel in, en jij als lezer mag meekijken.

Al deze verhalen hebben meer gemeen. Niet alleen Atlantis, meerminnen en schelpen komen veelvuldig voor, soms subtiel, soms wat meer op de voorgrond. Nee, ook de mensen die we leren kennen in soms maar een paar pagina's hebben allemaal op de één of andere manier invloed op het leven van de ander. Ze zijn op weg naar iets, rusteloos. En zo komen ze elkaar allemaal tegen in herinneringen of dromen, of een uitlijn van iets dat aan het randje van je bewustzijn boven komt drijven, en net zo snel weer naar de diepte zinkt.

Riem zet dit allemaal op papier in mooie volzinnen. Bladzij na bladzij heeft prachtige beschrijvingen van de natuur in alle vormen. Emoties zijn opgeblazen, maar niet op een manier die naar overkomt. Je kunt je juist weer terugvinden in elk personage dat de revue passeert. We zijn immers allemaal op zoek naar die verbinding en hoop waar Onderwaterverhalen haar kracht uit haalt.

In een interview geeft Riem aan dat ze verwachtte veel over de bomen te gaan schrijven, maar dat onderwaterdieren juist steeds weer terugkwamen. Ze staan symbool voor je onderbewustzijn en je innerlijke bewustzijn. Je moet er moeite voor doen om er door te dringen en echt diep op de bodem is het donker. Riem gelooft dat kunst uit je tenen moet komen. Het moet echt zijn wat je vanbinnen het diepste voelt. Onderwaterverhalen voelt precies zo. Het dwingt je tot nadenken over hoe je zelf in de wereld staat en of je je bewust bent van je eigen positie op deze planeet. Een prachtige bundel die alleen maar mooier wordt bij elke herlezing.

Recensie: Onderwaterverhalen - Ineke Riem

Onderwaterverhalen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Onderwaterverhalen heeft iedereen een oude ziel. Een Parisienne herinnert zich een bos vol sequoia's dat ze nooit heeft bezocht en een voormalige walvisvaarder heeft spijt van zijn daden. Een net afgestudeerde fotografe reist met een oude camera naar de Azoren, een meisje in de polder fantaseert over verdronken dorpen die weer oprijzen.

    In twaalf verhalen voert Ineke Riem personages op die allemaal verlangen naar verbinding. Ze zijn onderweg naar hun eerste liefde of naar huis, maar verdwalen in de geheimzinnige onderwaterwereld van dromen, herinneringen en oud zeer. Vinden ze ergens in de diepte wat ze zoeken?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen