• onze waardering

Als het bloedt - Stephen King RECENSIE

Recensie: Als het bloedt - Stephen King

In Als het bloedt van Stephen King worden vier verhalen vertelt, waarbij vreemde en ongewone gebeurtenissen de revue passeren en de lezer de ruimte krijgt om zijn eigen verklaringen te geven aan de gebeurtenissen.  

In De telefoon van meneer Harrigan is de jonge Craig bevriend met meneer Harrigan: een oude, stugge en welvarende man voor wie Craig voorleest. Als meneer Harrigan overlijdt, belt hij meneer Harrigan zelfs na zijn dood op in zijn graf om zijn hart te luchten. Echter gebeuren er vreemde dingen, omdat elke keer als Craig meneer Harrigan belt er iemand overlijdt. Is dit toeval of heeft het belletje met meneer Harrigan hier echt iets mee te maken? 

Hierna volgt Het leven van Chuck waarbij het leven en overlijden van de negenendertigjarige Chuck iets te maken schijnt te hebben met het einde van de wereld. 

In een van de langste verhalen van het boek, Als het bloedt, vindt een bomaanslag plaats op een school waarbij voornamelijk kinderen gewond raken en overlijden. Privédetective Holly Gibney, een bekend personage uit de boeken van Stephen King, speelt hierin de hoofdrol. Holly heeft een sterk vermoeden dat de nieuwsverslaggever die het nieuws meldt iets te maken heeft met de aanslag, maar kloppen haar vermoedens wel? 

Het boek eindigt met het verhaal Rat, waarbij schrijver Drew tegenover een deal met de duivel komt te staan. 

Stephen King is een enorm gewaardeerde schrijver van horror en suspense en met die verwachtingen stap je als lezer ook in Als het bloedt. Je denkt dat dit boek uit enge verhalen bestaat, maar eigenlijk beginnen de verhalen heel gewoon. Tijdens het lezen lijkt er iets niet te kloppen. Er is iets vreemds, bijna surrealistisch aan de hand en tijdens het lezen wacht je op een ontknoping waarbij alles op zijn plek gaat vallen. Door zijn vlotte, persoonlijke schrijfstijl en personages die goed zijn uitgewerkt word je door het boek heen getrokken. Desalniettemin blijf je ook aan het einde van het verhaal beduusd en vol onbeantwoorde vragen achter. Je kan als lezer kiezen welke verklaring je geeft aan al deze bizarre gebeurtenissen in de verhalen. Toch is deze eigenschap zowel een pluspunt als een minpunt. Sommige verhalen bieden te veel ruimte voor eigen interpretatie, zoals in Het leven van Chuck, waardoor het verhaal uit losse flodders lijkt te bestaan en je als lezer wel heel erg je best moet doen om uit te zoeken hoe het precies zit om alle eindjes aan elkaar te knopen. 

De verhalen spelen zich in het nu of de nabijgelegen toekomst af en deze herkenning zorgt ervoor dat de verhalen meteen je aandacht weten te pakken. De manier waarop Stephen King zijn verhalen heeft geschreven, als een soort ontdekkingstocht, krijg je ook duidelijk mee tijdens het lezen van het verhaal. Je weet nog niet hoe het verhaal verder gaat en hoe het zal eindigen. Hij duikt in het karakter van de personages, alsof hij ze ook nog niet kent en aan het onderzoeken is terwijl hij de tekst schrijft. Dit maakt de verhalen origineel en vol verrassingen.  

"Als het bloedt, verkoopt 't goed", een populaire uitspraak in de wereld van de journalistiek, slaat de spijker op zijn kop bij deze vier verhalen van Stephen King. Het gruwelijke zorgt ervoor dat je als lezer wordt meegezogen in Als het bloedt.

Recensie: Als het bloedt - Stephen King

Als het bloedt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als het bloedt

  Om 10 uur wordt er een pakketje afgeleverd op de Albert Macready-basisschool. Om tien voor half 3 explodeert het pakketje, met tientallen dodelijke slachtoffers als gevolg, het merendeel kinderen. Als Holly -Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar -nekharen overeind staan. Ze is ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat?

  De telefoon van meneer Harrigan

  Craig is een eenzame tiener. Zijn enige vriend is meneer Harrigan, een oude man die hem een luisterend oor biedt. Als meneer Harrigan onverwachts overlijdt, raakt Craig in een diep dal. Op zoek naar troost blijft hij zijn vriend bellen en zijn voicemail inspreken. Op een dag vertelt Craig dat hij op school wordt gepest. Maar als hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen…

  Het leven van Chuck

  Marty Anderson is op weg naar zijn werk. Hij wordt daarin enigszins belemmerd door het feit dat de wereld vergaat. Delen van California verdwijnen in zee door aardbevingen en het aantal zelfmoorden loopt met de dag op. Dan verschijnen er overal billboards, posters en advertenties opgedragen aan Charles "Chuck" Krantz die hem bedanken voor 39 geweldige jaren in dienst. Wie is deze Chuck? En kan het einde van de wereld nog worden afgewend?

  Rat

  Drew Larson heeft een nieuw verhaal in zijn hoofd dat moét worden uitgewerkt. Om in alle rust te kunnen schrijven, vertrekt hij naar de afgelegen hut van zijn overleden vader. Zijn vrouw en kinderen wachten thuis gespannen af. De laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan – tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt Drew te helpen met zijn verhaal. Tegen een prijs.

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

Zoek in artikelen