• onze waardering

Bonuskind - Saskia Noort RECENSIE

Recensie: Bonuskind - Saskia Noort

Op een dag wordt Lies met een naar voorgevoel wakker: er is iets gebeurd met haar moeder Jet. Haar angst blijkt gegrond als ze het huis doorzoekt en haar moeder in geen velden of wegen te bekennen is. Haar bed is onbeslapen, maar haar tas en haar mobiele telefoon heeft ze achtergelaten. De vader van Lies en zijn nieuwe vriendin schakelen de politie in. Zij zijn ervan overtuigd dat Jet zelf is vertrokken, omdat ze haar scheiding nooit te boven is gekomen en daarom heeft besloten te verdwijnen. Lies weet echter wel beter. Dat zou haar moeder nooit doen. Ze gaat zelf op onderzoek uit, maar dat is niet zonder gevaar...

Bonuskind begint veelbelovend: meteen na de eerste paar pagina’s weet je dat dochter Lies een wilde fantasie heeft en dat haar moeder Jet mentaal onstabiel is na een heftige scheiding. Dat is natuurlijk een goed concept voor een thriller. Want haalt Lies zich alleen dingen in haar hoofd, of is er echt meer aan de hand? Is Jets verdwijning te wijten aan haar geestelijke toestand of ligt het buiten haarzelf? De uitwerking overtuigt echter niet helemaal.

De focus van het boek lijkt soms niet te liggen op het oplossen van de puzzel, zoals je verwacht in een misdaadthriller, maar op de verhoudingen en relaties binnen een gebroken gezin. De vechtscheiding staat centraal en Saskia Noort laat met Bonuskind goed zien dat zo’n drama een verwoestend effect op mensen kan hebben. Je leeft mee met de schrijnende situatie van Jet en voelt de emoties van Lies. Wel vervalt het boek in veel (herhalend) geruzie. De heftige uitbarstingen binnen de familie voeren vaak de boventoon, waardoor de misdaadplot een beetje ondersneeuwt. Soms worden de situaties zo heftig dat ze niet meer geloofwaardig zijn.

Toch roept het boek een hoop vragen op en blijft het spannend. Bonuskind is een echte pageturner en de weinige pagina’s (het zijn er 194) lezen ongelooflijk gemakkelijk weg. Het perspectief van Lies en fragmenten uit het dagboek van haar moeder wisselen elkaar af. De verstelstem van Lies leest prettig, maar klopt niet volledig bij het personage. Soms voelen haar tieneruitspraken iets te geforceerd. Op andere momenten maakt de auteur juist volwassen woordkeuzes, die niet passen bij de vijftienjarige Lies. De dagboekfragmenten van moeder Jet zijn niet overtuigend als dagboekfragmenten (daar zijn ze te beschrijvend voor), maar zijn – net zoals de rest – vlot geschreven.

De meningen over Bonuskind van Saskia Noort lopen erg uiteen: van een ‘tegenvaller’ en ‘teleurstelling’ tot een ‘heerlijk’ of zelfs ‘schitterend’ boek. Dat heeft alles te maken met de verwachting die je hebt als je begint met lezen. Verwacht je een literair meesterwerk? Dan is Bonuskind inderdaad een tegenvaller. De plot rammelt hier en daar en is niet altijd even geloofwaardig. Ben je op zoek naar een vlotte, rauwe en meeslepende thriller? Dan is Bonuskind zeker de moeite waard.

Recensie: Bonuskind - Saskia Noort

Bonuskind

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De nieuwe thriller van Saskia Noort, hét boek van komende zomer!

  De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

 • Terschelling - Linda van Rijn

 • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen