• onze waardering

Goed Eten - Tom Hunt RECENSIE

Recensie: Goed Eten - Tom Hunt

Het wordt steeds belangrijker om meer groente in je dagelijkse dieet toe te voegen. Het is niet alleen gezond, maar ook draagt het bij aan een beter milieu, wie wil dat nou niet? Tom Hunt biedt eenvoudige en creatieve oplossingen om de aarde een handje te helpen. Goed Eten draait volledig om voedselduurzaamheid en lekker en simpel eten.

Goed Eten start met het 'van top tot teen'- manifest. 1. Eet voor je plezier 2. Eet natuurlijk 3. Eet zo goed mogelijk. Het boek is verder via het manifest ingedeeld en je vindt in deze hoofdstukken meer informatie over biodiversiteit, duurzame producten, afval beperking en groenten per seizoen. Dit maakt het extra leuk om daarna met een extra goed gevoel aan de slag te gaan.

Als je bij de recepten aankomt begin je met ontbijt recepten waarbij je gevarieerde mogelijkheden hebt van verschillende soorten pap tot brunch-chaat met kapucijners en tomaten. Door de foto's die erbij staan krijg je direct al honger. De recepten in Goed Eten bestaan allemaal uit natuurlijke ingrediënten, omdat het goed is voor mens én aarde, maar ook omdat ze vaak betaalbaarder zijn. Het aller belangrijkste is natuurlijk dat verse producten nog veel lekkerder zijn.

Als je verder gaat kom je bij de lunch & diner recepten, maar er staan ook gezinsmaaltijden, partyfood, salades en zoete verwennerij in dit boek. Soms kom je nog wel eens producten tegen waar je oma het vroeger over had, maar je zelf nog nooit mee hebt gekookt. Elk recept bevat een stukje over de herkomst van het recept en uitleg over de duurzaamheid en wat je kan doen om nóg beter voor de aarde (en jezelf) te zorgen. Deze teksten inspireren om beter na te denken over waar je eten vandaan komt en wat je ermee doet.

Veel boeken die zich richten op duurzaamheid en 'gezond' eten komen in de vegan of superfood categorie terecht. Dit kan vaak nogal een 'ver van je bed show' zijn met ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord of ze staan vol met hippe foto's en moeilijke recepten. Goed Eten is een verfrissend alternatief. Het draait allemaal om koken met duurzame lokale seizoens groenten. Het zijn allemaal makkelijke recepten met veel smaak. Daarnaast bevat het een activistisch tintje die je inspireert in plaats van dwingt om goed te eten!

Bonencaponata

Dit is een gerecht wat ik zelf vooral veel in Italië  (Sicilië) heb gegeten. Het bevat veel smaak en weinig ingrediënten. Alle ingrediënten zijn gelukkig ook makkelijk in Nederland te krijgen. Het is super gezond en eigenlijk een kwestie van alle groenten snijden, bakken en even gaar koken. Ik was nog niet op het niveau als de koks in Italië, maar ik was erg onder de indruk van hoe lekker het geworden is. Ik ga het zeker opnieuw maken als mijn huidige batch weer op is!

Ovenschotel met paddenstoelen, linzen en knolselderij

Van dit recept had ik eigenlijk weinig verwacht omdat het bijna alleen maar groenten en linzen waren met een klein beetje kruiden, rode wijn en worcestersaus. Het is een wat winterachtig recept, maar heeft mij qua smaak totaal verrast. Het had ontzettend veel volle smaken en ik miste hierin zeker geen vlees of vlees vervangers. Bij de meeste recepten valt mij op dat het simpel is om te maken, maar daarnaast niet geheel onbelangrijk heel erg lekker. 

Als je de vooral lekker wilt eten en daarnaast ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan is dit het ideale boek voor jou. Goed Eten geeft handvatten om beter te begrijpen wat je eet, waar je op moet letten als je eten koopt en hoe je snel, lekker en simpel plantaardig kunt koken. Het is een zeer inspirerend en activerend kookboek waarbij je kunt streven naar een duurzaam dieet.

Recensie: Goed Eten - Tom Hunt

Goed eten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Duurzaam en gewoon lekker eten

    We weten dat het voor het klimaat beter is om minder of geen vlees te eten. En we willen graag plezier blijven beleven aan smaakvolle maaltijden. Eco-chef-kok Tom Hunt laat in zijn nieuwste kookboek Goed eten zien hoe eenvoudig het is om heerlijk en duurzaam te eten.

    Toms missie is om duurzaam te eten, zonder daarvoor plezier, smaak of voedzaamheid op te offeren. Hij vertelt hoe we allemaal onderdeel kunnen zijn van een heerlijk, bio-divers voedselsysteem. Zonder extra kosten eet je gezonder en smaakvoller met lokale en seizoensgebonden ingrediënten.

    Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken onderbouwt Tom zijn betoog op een heldere, toegankelijke en positieve manier. Dan volgen zijn overheerlijke, veelal plantaardige, recepten, van ontbijt tot salade en van gezinsmaaltijden tot zoete lekkernijen. De voornamelijk vegetarische en veganistische recepten volgen de seizoenen. Inclusief tips voor de voorraadkast.

    Een boek om volop van te genieten met familie en vrienden- in de wetenschap dat je er ook goed mee doet.

    Tom Hunt is prijswinnend chef-kok, auteur, en voorvechter van antivoedselverspilling. Zijn restaurant Poco in Bristol heeft diverse prijzen gewonnen. Tom schrijft voor vele magazines en kranten en is ervaren spreker en chef-kok op televisie (BBC News en Sky News) en op events. Tom is ambassadeur van Action Against Hunger, Soil Association, Slow Food International en The Fairtrade Foundation. Zijn eerste boek was The Natural Cook (2014).

    Tom is indeed a natural cook. His recipes are fresh, zesty and full of charming surprises…This is one of the most enticing cook books that has come my way for some time. Hugh Fearnley-Whittingstall

     

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen