• onze waardering

Geluk komt in de zomer - Michelle Visser RECENSIE

Recensie: Geluk komt in de zomer - Michelle Visser

Geluk komt in de zomer van Michelle Visser is het sluitstuk van de feelgoodserie over Loes, een Nederlandse die besluit naar Frankrijk te vertrekken en daar een nieuw leven begint. In dit derde en laatste deel, dat overigens ook goed los te lezen is van de rest van de reeks, heeft Loes eindelijk haar leven op orde: haar chambres d'hôte en brocantewinkeltje lopen goed, haar Franse buren lijken haar in hun armen te sluiten en in de relatie met haar grote liefde Sjoerd spatten de vonken ervan af. Toch verschijnen er een paar donkere wolken aan de horizon. Sjoerd wil graag samenwonen, maar Loes voelt zich daardoor in het nauw gedreven. Ondertussen worden in Parijs terroristische aanslagen gepleegd. De angst en grimmige sfeer die de aanslagen teweegbrengen bereiken ook het platteland...

Geluk komt in de zomer verspilt geen tijd aan lange introducties. Er worden meteen veel verschillende personages en verhaalelementen geïntroduceerd: Loes spoort de rechtmatige eigenaar op van de koffer die ze heeft gevonden in haar schuur, runt haar chambres d'hôte, gaat naar een brocantemarkt, helpt haar buurvrouw en bezoekt een hoop vrienden en vriendinnen. In veel korte scènes krijg je telkens een aspect te zien van het Franse plattelandsleven. Dat is een pluspunt voor de lezer die houdt van setting. Je krijgt een volledig beeld van het leven in Pommiers en een interessante inkijk in de Franse cultuur.

Aan de andere kant zorgt deze opzet er wel voor dat sommige verhaallijnen wat oppervlakkig blijven. Je krijgt bijvoorbeeld geen kans om een band op te bouwen met madame Goldstein voordat je haar levensgeschiedenis induikt. Omdat je haar nog niet hebt kunnen leren kennen heeft haar levensverhaal veel minder impact dan het had kunnen hebben. En neem bijvoorbeeld Sjoerd: hij is de grote liefde van Loes, maar je krijgt niet heel veel van hem te zien. Door het gebrek aan focus verliezen die verhaallijnen hun kracht. Bovendien bevorderen de korte hoofdstukken de leessnelheid, maar houden ze niet altijd de aandacht vast.

Michelle Visser weet de omgeving beeldend te beschrijven. Pommiers komt tot leven en ook waan je je zo in Parijs. Als het gaat om de personages zijn haar beschrijvingen echter af en toe wat vlak.

De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt (de aanslagen in Frankrijk) is erg geschikt om maatschappelijke thema’s aan te kaarten. In Geluk komt in de zomer zijn racisme en discriminatie dan ook belangrijke thema’s, en in diverse scènes komt ook homoseksualiteit ter sprake. Toch wordt het verhaal nergens zwaar. Vooral de thema’s die aansluiten op de persoonlijke omstandigheden van Loes zijn interessant: haar reflecties op geluk en de liefde, bijvoorbeeld. Is de liefde belangrijker dan haar zelfstandigheid? Andere thema’s lijken vooral te worden aangesneden door de auteur om een boodschap mee te geven aan de lezer, maar hebben niet per se veel toegevoegde waarde aan het verhaal.

Met Geluk komt in de zomer waan je je even op het Franse platteland en word je bijna verleid om je koffers te pakken en een chambres d'hôte te starten. Hoewel het niet continu de aandacht weet vast te houden en sommige verhaallijnen wat oppervlakkig blijven, is het een charmant zomerverhaal met een fijn einde.

Recensie: Geluk komt in de zomer - Michelle Visser

Geluk komt in de zomer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na enkele jaren van hard werken is het Loes gelukt om een fijn bestaan op te bouwen in Pommiers. Haar chambres d'hôte loopt goed, net als haar brocantehandeltje, en ze is gelukkig met haar nieuwe liefde Sjoerd. Maar als hij aandringt om te gaan samenwonen, voelt Loes zich in het nauw gedreven. Is liefde belangrijker dan haar moeizaam verkregen zelfstandigheid? Ze zoekt afleiding in haar werk, en in een zaak die ze graag wil oplossen: het opsporen van de rechtmatige eigenaar van een oude koffer die ze in haar schuur heeft gevonden. Haar speurtocht voert naar Parijs en Amerika, en brengt de nazaten van Franse dorpelingen en Joodse vluchtelingen bijeen.

  Ondertussen wordt Frankrijk geteisterd door terroristische aanslagen; angstgevoelens en een grimmige sfeer bereiken het platteland. Maar de dorpelingen hebben ook hun eigen beslommeringen. De oude abdij van Pommiers blijkt een geheim te herbergen, buurvrouw Renard kampt met medische problemen, en buurman Leclerc wordt voor een grote uitdaging op persoonlijk vlak gesteld. Loes helpt waar ze kan, maar verlangt ondertussen naar Sjoerds liefde en steun in haar leven. Ze weet echter dat ze lastige knopen moet doorhakken om hem te behouden. De oplossing voor de vraag hoe ze haar toekomst moet invullen, komt vanuit onverwachte hoek.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen