• onze waardering

Parijs in September - Leila Meacham RECENSIE

Recensie: Parijs in September - Leila Meacham

Leila Meacham Parijs in September verhaalt over een spionage groep in de Tweede Wereldoorlog. Het is een fictief verhaal, maar wel mooi realistisch neergezet.

CIA agent Alistair Renault, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een agent bij Office of Strategic Services , de eerste buitenlandse inlichtingendienst van de VS, leest in september 1962 een boek met waargebeurde verhalen :'Huzarenstukjes uit de Tweede Wereldoorlog' van een zekere John Peterson. In het boek is een hoofdstuk over "Dragonfly" en dit is het team dat Alistair in 1942 naar bezet Frankrijk heeft gebracht om in Parijs clandestiene operaties uit te voeren. Hij is echter geheel verbaasd, als op het einde beweerd wordt dat alle vijf de leden de oorlog overleefd hebben. Voor zover Alistair en zijn team weten, was één van de leden namelijk geëxecuteerd. Het geeft Alistair weer hoop als hij leest dat de executie in scene gezet is. Hij neemt contact op met de overige leden van Dragonfly, met wie hij nog steeds contact heeft.

Het boek voert ons vervolgens mee naar het begin in 1942. Alistair Renault recruteert vijf jonge mensen van net 20 jaar: Samuel (Bucky) Barton, Bridgette Loring, Chris Brandt, Brad Hudson en Victoria Grayson. Ondanks het feit dat tijdens de training erin gehamerd wordt dat ze nooit elkaars ware namen en achtergronden mogen weten, voelen alle leden zich instictief met elkaar vertrouwd en vormen ze al snel een hechte groep. Ze zullen na de opleiding apart gedropt worden in Frankrijk en eenmaal in Parijs mogen ze geen contact meer met elkaar hebben. Alleen via de coördinator Bridgette, die hun berichten aan zal nemen en naar OSS door zal zenden. Elk lid van de groep heeft naast patriotisme echter ook een eigen agenda en dringende redenen om naar Frankrijk te gaan.Dat en het feit dat ze allemaal in dezelfde wijk gehuisvest zijn bij leden van het Franse verzet, zorgt ervoor dat er van de strikte scheiding al gauw geen sprake meer is. Hun geheime missie: zoveel mogelijk informatie over de plannen van de Nazi's door spelen naar OSS, is zeer succesvol, maar het zijn hun persoonlijke missies die voor ruis zorgen. Het net sluit zich langzaam, maar zeker...

Parijs in September is door Leila Meacham opgebouwd in vier gedeelten, elk van een paar hoofdstukken. Het begin speelt in 1962; de twee midden delen spelen net voor de oorlog; tijdens de oorlogsjaren en net erna. Van 1942 tot 1947 in chronologische volgorde. Het eind deel gaat weer terug naar 1962, wanneer de groep een twintig jaar oude belofte na kan komen: om elkaar allemaal weer te ontmoeten na de oorlog op 23 september in Parijs.

Leila Meacham heeft een vlotte heldere schrijfstijl en het verhaal van Parijs in September​​​​​​​ leest lekker weg. Leila Meacham weet de sfeer van de oorlog; het bezette Parijs met alle ontberingen zoals honger en onderdrukking door de Duitsers en de gemoedstoestand van met name de vijf jonge mensen, heel goed weer te geven. Misschien omdat Meacham, geboren in 1938, de oorlog ook zelf bewust heeft meegemaakt, al is het als jong kind.

Bij Parijs in September​​​​​​​​​​​​​​ moet je geen heftige acties verwachten of tenenkrommende spanning. In principe wordt helemaal niet beschreven hoe de Dragonfly leden aan hun toch crusiale informatie komen. Wat je wél kunt lezen is het wel en wee van de vijf leden. Hoe ze er toe gekomen zijn om zich aan te melden voor de OSS en eenmaal in bezet Frankrijk ,hoe ze reageren op de ontwikkelingen in hun leefomgeving. Het loopt allemaal anders dan ze gedacht hadden en doordat ze allemaal hun eigen motieven hebben, worden ze zelfs in Frankrijk door hun verleden ingehaald.

Leila Meacham laat de lezer zien hoe grootmoedig mensen kunnen zijn, zelfs de 'vijand', maar ook hoe bang men kan zijn en dit laatste kan leiden tot grote moed, maar helaas ook tot enorme lafheid en kleinzieligheid. Vijanden blijken bondgenoten te kunnen worden en vrienden kunnen je teleurstellen.

Al met al is Parijs in September​​​​​​​​​​​​​​ van Leila Meacham een fijn interessant boek om te lezen. Goed geschreven en het geeft een duidelijk sfeerbeeld af. Daarom geef ik het boek 4 hartjes.

Recensie: Parijs in September​​​​​​​​​​​​​​ - Leila Meacham

Parijs in september

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  1942. Vijf jonge Amerikanen gaan als spionnen naar Parijs om informatie te verzamelen – maar wat volgt is een kat-en-muisspel met de nazi's, en met elkaar… Kan hun vriendschap de oorlog doorstaan?

  De Tweede Wereldoorlog is op zijn hoogtepunt als vijf jonge Amerikanen gevraagd wordt om zich in te zetten voor hun land – als spion. Samuel, Bridgette en Victoria hebben spreken vloeiend Frans; Chris en Brad hebben een Duitstalige opvoeding gehad. Het maakt hen tot de perfecte kandidaten voor deze klus. Tijdens hun training worden de vijf al snel vrienden, en ze leren elkaar met hun levens te vertrouwen.

  De groep wordt naar Parijs gebracht om hun geheime missie uit te voeren. De bedoeling is dat ze elkaar niet meer zullen zien tot de missie afgelopen is, maar dat plan blijkt niet geheel waterdicht. Wat volgt is een kat-en-muisspel met de nazi's, en met elkaar – want niet alles is wat het lijkt… Kan hun vriendschap de druk van een oorlog doorstaan?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Onze aanraders voor Netflix in februari

 • Dit zijn de mooiste Harry Potter covers

 • 10 emotionele fases die je doorloopt bij de release van een nieuwe boek

 • De knapste mannen in Netflix Orginal series

 • Redenen dat de winter een fantastisch seizoen is voor boekenwurmen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen