• onze waardering

Rennen! - Cora Sakalli RECENSIE

Recensie: Rennen! - Cora Sakalli

In Rennen! leren we de elfjarige Loep kennen, een meid met superveel energie. Loep heeft een goed hart, wil iedereen helpen, op haar manier dan. En helaas leidt dit soms tot pijnlijke situaties. Als haar zusje Juna in het ziekenhuis belandt, is voor haar moeder de maat vol en moet Loep een tijdje bij haar oom en tante gaan wonen. Dit vindt Loep best erg, want ze moet naar een andere school. Ze doet dan ook heel hard haar best om zich rustig te gedragen, zodat ze snel weer naar huis mag. Maar of rustig worden de oplossing is voor al haar ‘problemen’ is de grote vraag.

Cora Sakalli heeft met Rennen! een indrukwekkende jeugdroman geschreven. De hoofdpersoon Loep wordt zo puur, zo echt weergegeven dat je als lezer echt met haar meevoelt. Des te harder komt het binnen dat in het verhaal Loeps gedrag lang niet door iedereen wordt begrepen. Zo af en toe moet Loep echt haar energie kwijt en alle spanning die zich in haar opbouwt laten ontladen.

“Dit is wat ik eerst moet doen. Rennen, springen, schoppen en alleen zijn. Pas dan kan ik weer nadenken.”

Gelukkig kan Loep terecht bij haar oom en tante, dat is nog familie. Maar het zorgt er ook voor dat ze op elfjarige leeftijd nieuwe klasgenoten krijgt, nieuwe vrienden moet maken. En uiteindelijk wil ieder kind natuurlijk het liefst bij zijn vader en moeder thuis zijn. Loep doet vanaf dag één bij haar oom en tante zo hard haar best zich goed en rustig te gedragen, dat je als lezer echt met haar te doen krijgt. Ze stuurt haar moeder appjes waarin ze vertelt wat ze heeft gedaan die dag, maar ze krijgt hier niet altijd antwoord op. Dit is heftig voor Loep en dat voel je tussen de regels door.

Sakalli heeft Loep als een lekker nieuwsgierig dametje neergezet. Voor kinderen vanaf 10 jaar zal dit ook heel herkenbaar zijn. Want welk kind wil nu niet stiekem rondneuzen in een verlaten pretpark? Ook als het eigenlijk niet mag? Natuurlijk, dat wil ieder kind. Behalve de nieuwsgierigheid wordt Loeps goedhartigheid in Rennen! heel erg duidelijk. Hoe moeilijk ze het soms zelf ook heeft, ze zal anderen altijd helpen. Zo wordt haar nieuwe vriend Walter bijvoorbeeld gepest. Als ze dit ziet neemt ze het op een zeer hartverwarmende wijze voor hem op. 

Cora Sakkali heeft Rennen! geschreven vanuit het perspectief van Loep. Als lezer lees je wat Loep denkt en voelt. Dit zorgt ervoor dat je je heel goed in Loep kan inleven. Ondanks dat haar gedachten soms alle kanten op schieten en ze niet altijd handige dingen doet. De schrijfster heeft heel mooi het thema ‘je mag er zijn zoals je bent’ in dit verhaal gegoten. Samen met een goede dosis spanning zorgt het ervoor dat je het boek moeilijk aan de kant kan leggen.

Rennen! is een aanrader voor alle kinderen vanaf 10 jaar. En misschien nog wel beter: leerkrachten lees het voor! Het verhaal is hartverwarmend, spannend, humoristisch en ontroerend. Dit zullen kinderen niet snel vergeten. Het doet iedereen beseffen dat je mag zijn wie je bent, ook al ben je ‘anders’.

Recensie: Rennen! - Cora Sakalli

Rennen!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Loep is 11 jaar en kan alles, behalve stilzitten. Als haar zusje valt en in het ziekenhuis belandt, krijgt Loep de schuld en moet ze voorlopig bij haar oom en tante gaan wonen. En die wonen best ver weg... Loep doet haar best om zich als een rustig meisje te gedragen, zodat ze snel weer naar huis mag. Zo neemt ze zich voor om niet naar het verlaten pretpark Silvaland in het bos te gaan. Ook belooft ze om uit de buurt te blijven van het oude verwaarloosde hotel. Maar voordat ze het weet raakt ze verzeild in een strijd met de grootste pestkoppen van haar nieuwe school. Hiermee brengt ze niet alleen zichzelf maar ook haar nieuwe vriend Walter in gevaar. Is rustig worden het enige wat haar kan helpen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen