• onze waardering

Elzas - Gérard Goetz RECENSIE

Recensie: Elzas - Gérard Goetz

Exclusieve gerechten uit de Elzas  

Het kookboek Elzas van Gérard Goetz gaat zoals de titel al zegt over de gastronomische streek de Elzas, een streek in Frankrijk. In het boek vind je 110 uiteenlopende recepten. Het boek heeft een bijzondere inhoudsopgave, de hoofdstukken staan speels over de pagina verspreid maar wel nog in volgorde van hoe de hoofdstukken op elkaar volgen. Het is dus zeker niet een standaard inhoudsopgave en misschien zie je zo'n inhoudsopgave wel voor het eerst. Het boek bevat hoofdstukken als de winter nadert, onder de kerstboom, wat de engelen niet te drinken krijgen en vruchten voor in de jam. Deze namen zijn net als de inhoudsopgave origineel. Aan het begin van elk nieuw hoofdstuk staan de namen van de recepten netjes onder elkaar vermeld met het paginanummer, je weet dus precies wat je kan verwachten in het hoofdstuk. 

Je vindt in het kookboek Elzas recepten van hoofdmaaltijden tot taarten. Een zeer leuk hoofdstuk is het hoofdstuk onder de kerstboom. Hierin zie je tradities uit de Elzas en welke gerechten zij maken voor de kerstdagen. Dit is leuk om eens te proberen in Nederland en aan je bezoek voor te schotelen. Wat direct opvalt zijn de mooie foto's in het boek, hier is veel aandacht aan besteed. Het zijn foto's waarin wordt gewerkt met schaduw waardoor het gerecht mooi uitkomt. Naast gerechten staat ook de omgeving in de Elzas op de foto. Wat eigenlijk mist is een plaatje met hierop de streek op de kaart van Frankrijk. Dit is handig voor de mensen waarbij de topografie een beetje weggezakt is. 

Dit kookboek is niet direct voor de beginnende kok, tenzij je van een grote uitdaging op kookgebied houdt. Er worden best wat technieken van je verwacht. Daarnaast worden er bijzondere ingrediënten gebruikt zoals een kalfskop met tong, reelever en hertenschouder. Maar ook een banaansjalot, deze kan je niet zo maar in de supermarkt vinden. Naar een aantal producten zal je dus wel echt op zoek moeten gaan en zal je niet snel vinden in de supermarkt. Dat maakt dit kookboek
ook wel weer speciaal en niet alledaags. De gerechten kosten wel wat tijd om te bereiden. Er staat geen bereidingstijd bij de gerechten, dit zou wel fijn geweest zijn zodat je in één oogopslag ziet hoelang het bereiden van het gerecht kost. De recepten zijn voor 6 personen dus je moet af en toe even rekenen als je voor minder mensen kookt.  

Kässknepfle 

Bij het zien van de mooie foto's ben je benieuwd of je dit kan evenaren. Ik ben de uitdaging aangegaan om Kässknepfle te maken. Het is een leuk gerecht om te maken, maar je moet er wel lekker even de tijd voor nemen. Je begint de vorige avond al met het uitlekken van de kwark in een doek. De volgende avond kan je aan de gang met de kwark. Je hebt kwark nodig met 40% vet, deze kon ik nergens vinden. Er zijn hier vooral soorten kwark met een lager percentage vet dus ik heb een volle kwark genomen met zoveel mogelijk vet erin. Daarnaast waren cantharellen nu nergens te vinden, dus ik heb kastanjechampignons gekocht. Je gaat met de kwark aan de slag en voegt hier sjalot, bloem, eieren en peterselie aan toe. Er moet veel peterselie in het gerecht, bij elkaar namelijk 80 gram. Als je je bedenkt dat een bakje bij de supermarkt 15 gram bevat, kan je je voorstellen dat er erg veel peterselie in gaat. Ik heb minder peterselie gebruikt omdat ik bang was dat deze smaak erg zou gaan overheersen. Als je heel erg van peterselie houdt, kan je dit natuurlijk toevoegen. Het mengsel ga je vervolgens tot quenelles vormen. Dit kost even oefening maar is leuk om te leren. Hierna moet je de quenelles pocheren, in ijswater laten afkoelen en vervolgens bij de champignons weer even op te bakken. Heel wat handelingen die leiden tot een lekkere maaltijd. De smaak van het deegballetje is wat vlak, maar de smaak van de sjalot komt mooi naar voren en redt de Kässknepfle. De champignon past er prima bij.

Bettenmann, bedelaarsbrood 

Als toetje bij de Kässknepfle wilde ik iets uit het hoofdstuk onder de kerstboom maken. Het is uiteindelijk het Bettenmann, bedelaarsbrood geworden. Je moet op tijd aan het dessert beginnen omdat het brood 1 á 2 uur in de melk moet weken, maar daarna is het gerecht zo gemaakt. Je mengt alle ingrediënten door het brood en dan kan je het zo in de oven schuiven. De geur die al snel uit de oven komt is verrassend lekker. Je ruikt de zoete kersen al gelijk. Ik heb wit- en bruin brood door elkaar gebruikt. Dit zou ik de volgende keer weer zo doen, het geeft een leuke kleur maar ook de textuur is hierdoor goed. Het brood bleef zachter dan verwacht. Op de foto in het boek ziet het er steviger uit en lijkt hij bestrooid met poedersuiker, dit staat echter niet in het recept. Het brood is lekker, maar er mogen zeker wel minder kersen in. De overdaad aan kersen (600 gram) maakt het erg zoet.

Het boek Elzas krijgt 3 hartjes. Het is een boek voor koks die een stapje verder willen gaan in de keuken. Het is zeker leuk voor mensen die van het eten uit de Elzasstreek houden. Het bereiden van de gerechten kost wel wat tijd, je kunt er dus lekker van genieten en de tijd er voor nemen. Bij het bekijken van de recepten word je vaak al enthousiast van de foto. Tijdens het lezen van het recept en de ingrediëntenlijst kan Gérard je soms even laten schrikken als je leest dat er een kalfskop met tong in het gerecht moet.

Recensie: Elzas - Gérard Goetz

Elzas

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een lieflijke plek in de Elzas bevindt zich het bekende hotel Julien Fouday dat zestig jaar geleden door de opa van Gérard Goetz geopend werd. Gérard weet als geen ander wat voor een bijzondere plek de Elzas is, hij kent de mooiste streekproducten, de beste – ambachtelijke – producenten en de lekkerste gerechten waar de omgeving om bekend staat. In het prachtige boek Elzas neemt hij je mee op een gastronomische reis door deze inspirerende streek.

    Van de voet van de uitgestrekte Elzasser wijngaarden tot aan de toppen van de Vogezen reikt het geweldige, gastronomische landschap van de Elzas. Deze streek is gevormd door een unieke geografi sche ligging, een opvallende geschiedenis en bijzondere cultuur. Het heeft een omgeving opgeleverd met een overvloed aan rijke producten en gerechten, waarbij elk seizoen zijn eigen culinaire verrassingen in petto heeft.

    Proef en kook zelf gerechten als Elzasser choucroute, boeren stoofschotel met gerookte worst, pâté en croûte, de échte flammkuchen, ravioli met munster en roquefort, kip in Riesling, clafoutis met kersen en talloze andere beroemde Elzas-gerechten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen