• onze waardering

Het geheim van Edison - Eric Elfman RECENSIE

Recensie: Het geheim van Edison - Eric Elfman

Het geheim van Edison is het tweede deel in de trilogie, het vervolg op De erfenis van Tesla. Nick (14) en zijn vrienden hebben in het eerste deel ontdekt dat de via de garageverkoop verkochte voorwerpen met hun vreemde eigenschappen onderdelen zijn van de Nieuwe Intensieve Kracht Straler (N.I.K.S). Maar Dr. Alan Jorgenson van het duistere Accelerati-genootschap weet dit ook. Nick en zijn vrienden en de leden van Accelerati gaan allemaal op zoek naar de verkochte apparaten. En Dr. Jorgenson gaat geen enkele manier uit de weg om de apparaten als eerste te vinden. De tijd dringt, want wie de N.I.K.S. als eerste voltooit, zal met dit wapen over de hele wereld heersen.

Auteurs Neal Shusterman en Eric Elfman hebben met Het geheim van Edison weer een super spannend boek neergezet. Het verveelt geen moment en is met lekker veel vaart geschreven. Dit maakt het een perfect boek voor jongeren vanaf een jaar of elf. En het kan voor zowel jongens als meisjes. Wel moet je je aandacht erbij houden. Het geheim van Edison is een boek dat je als opstap kan zien naar de echte Young Adult-boeken. Geen eenvoudige avonturen meer, maar beste complexe situaties waar de hoofdpersonen goed over na moeten denken.

Het taalgebruik is af en toe best aan de pittige kant. Shusterman en Elfman schuwen de moeilijke woorden niet. Voor de wat moeilijke lezers kunnen deze moeilijke woorden een belemmering zijn om het verder vlot geschreven verhaal te volgen. Gelukkig wordt de betekenis meestal door de context wel duidelijk.

Nick botste tegen een balk van het hoge plafond en kreunde. Hij was dan misschien gewichtloos, maar had nog wel zo veel inertie dat het pijn deed. (p.13)

Het verhaal bevat naast spanning ook veel fantasie, wetenschap, humor en er zitten veel leerzame feitjes in. Zo kom je bijvoorbeeld iets te weten over gewichtloosheid en over Newton. Door de manier waarop de schrijvers dit verwerkt hebben, wordt het zeker geen belerend gedoe. En zoals de titels van deel 1 en 2 ook al een beetje aangeven, De erfenis van Tesla en Het geheim van Edison, wordt de rivaliteit tussen Nikola Tesla en Thomas Edison belicht in de boeken.

Shusterman en Elfman hebben ook heel subtiel het thema vriendschap verweven in het verhaal. Wat doen vrienden wel of niet voor elkaar. Wat hebben ze voor elkaar over en wanneer denken ze alleen aan zichzelf. En zonder daar gelijk een heel duidelijk oordeel in te laten doorklinken. Als lezer kan je het lekker zelf invullen. En de doelgroep zal dat ook zeker doen.

Het geheim van Edison is wel wat moeilijker te snappen als je deel 1 niet hebt gelezen. Het is zeker geen must, maar wel een aanrader om de hele serie te lezen.
Grappig detail is, dat dit tweede deel eerder verschenen is (in 2015) met de titel De raadselachtige ruimte. Een titel die je snapt als je het boek hebt gelezen, maar Het geheim van Edison maakt het een stuk aantrekkelijker.

Het geheim van Edison is een spannend verhaal, lekker vlot geschreven en je wil zeker deel 3 in deze Accelerati-trilogie lezen. En als het goed is komt De toekomst van Hawking eind oktober uit.

Recensie: Het geheim van Edison - Eric Elfman

Accelerati-trilogie 2 - Het geheim van Edison

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het spannende vervolg op De erfenis van Tesla

    De veertienjarige Nick is met zijn vader en broertje verhuisd naar het huis van hun oudtante Greta. Op de zolder — Nicks nieuwe slaapkamer — vindt Nick allerlei oude spullen, die hij verkoopt tijdens een garageverkoop. Maar er blijkt iets vreemds aan de hand met die spullen...

    In Het geheim van Edison heeft Nick inmiddels uitgepuzzeld dat alle vreemde voorwerpen die op zijn zolder lagen samen één veel grotere uitvinding vormen: de Nieuwe Intensieve Kracht Straler, oftewel N.I.K.S., het levenswerk van de uitvinder Nikola Tesla. Het is voor hem verder een raadsel wat de N.I.K.S. zou doen als hij compleet was. Nick weet alleen dat hij het apparaat moet voltooien en dus gaat hij op zoek naar de ontbrekende "Teslanoïde Voorwerpen'.
    Helaas kennen ook de leden van het duistere Accelerati-genootschap de kracht van de uitvinding. Hun leider zet alles op alles om Nick tegen te houden en zelf de ontbrekende voorwerpen te vinden. De tijd dringt, want wie de N.I.K.S. voltooit, zal met dit wapen over de gehele wereld heersen.

    Lees de complete Accelerati-trilogie:
    - De erfenis van Tesla, bekroond door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury
    - Het geheim van Edison
    - De toekomst van Hawking (verschijnt najaar 2020)

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen