• onze waardering

Slapeloos - Romy Hausmann RECENSIE

Recensie: Slapeloos - Romy Hausmann

Mijn engel,

Ik heb je tientallen brieven geschreven zonder er ook maar één van te versturen, en nog nooit heb ik daarvan zoveel spijt gehad als vandaag. Ik had het beter wel kunnen doen. Móéten doen. Je hebt het recht om te weten wat er toen gebeurd is. Om het van mij te horen, in míjn woorden, waarvan ik altijd dacht dat ze tekortschoten.

Met deze brief begint het boek Slapeloos van de Duitse schrijfster Romy Hausmann. Je weet niet wie, je weet niet wat en je weet niet waarom. En dat blijft nog wel een tijdje zo. De achterkant van het boek biedt daarbij ook niet veel soelaas: de samenvatting die hierop te lezen is, riep bij mij alleen maar meer vragen op.

In Slapeloos wisselen drie verhaallijnen elkaar af. Fragmenten uit brieven zoals hierboven worden afgewisseld met een verhaal dat wordt verteld door de ogen van een jonge vrouw, Nadja en daarnaast is er nog het verhaal dat zich ruim vijf jaar eerder in afspeelt. Hierin draait het om een andere jonge vrouw, Nelly.

Het belangrijkste verhaal is dat van Nadja. Jaren geleden is zij veroordeeld voor een wreed misdrijf. Na haar vrijlating uit de gevangenis probeert zij een zo normaal mogelijk leven op te bouwen. Dit lukt haar nauwelijks. Paniekaanvallen en de angst om nergens bij te horen, bepalen haar dag en maken een grijze muis van haar, zonder sociale contacten. Wanneer in haar nabije omgeving een moord wordt gepleegd, raakt ze hier ongewild bij betrokken. En verstrikt in allerlei leugens lijkt Nadja opeens dé perfecte moordenaar.

Wat de brieven en de verhaallijnen met elkaar te maken hebben, blijft lang onduidelijk. Te lang naar mijn zin. Je blijft als lezer gissen naar de samenhang en de antwoorden worden pas laat in het boek stukje bij beetje duidelijk. Dan pas wordt het verhaal voor mij logisch én interessant.

De sfeer in het boek laat zich het beste omschrijving als een beetje grauw. De personages leiden allemaal een weinig kleurrijk leven, hebben veel meegemaakt en lijken niet echt gelukkig te zijn. Ook de beschrijvingen van de omgevingen waarin de verhalen zich afspelen, zijn weinig sprankelend. Het verhaal moet het dus echt hebben van de mysterieuze, psychologische spanning die steeds aanwezig is.

De ontknoping van het verhaal zag ik niet aankomen en vond ik sterk. De verhaallijnen kwamen samen en er werd uitleg gegeven over hoe alles gebeurd en bedacht was. Soms kan dat heel vervelend zijn, maar dat was het bij dit verhaal niet. Hausman nam je als lezer niet aan de hand, maar liet genoeg ruimte voor eigen interpretatie. De epiloog had van mij niet gehoeven, het voegde voor mij niets toe aan het verhaal en zwakte het misschien zelfs wel wat af.

Al met al vond ik Slapeloos geen aansprekend verhaal, door de personages en de sfeer van het boek. Dat neemt niet weg dat ik de plottwist aan het einde niet zag aankomen en sterk opgezet vond. Ik beoordeel het boek met twee sterren.

Recensie: Slapeloos - Romy Hausman

Slapeloos

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jaren geleden werd Nadja veroordeeld voor een wrede misdaad. Na haar vrijlating uit de gevangenis wil ze niets liever dan een normaal leven leiden. Maar dan wordt er een moord gepleegd. De dader probeert door valse bewijsstukken te verspreiden de politie op het verkeerde spoor te zetten: dat van de jonge, onstabiele vrouw die als assistente bij een advocatenkantoor werkt…
    Want Nadja's verleden maakt haar het perfecte slachtoffer. En de perfecte moordenaar.
    'Slapeloos' is een bloedstollende psychologische thriller over schuld, vergelding en de vraag of een veroordeelde
    dader ooit echt vrij kan komen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen