• onze waardering

Big Mamma's cucina popolare - Big Mamma RECENSIE

Recensie: Big Mamma's cucina popolare - Big Mamma

Wat een voorrecht is het om deze recensie te mogen schrijven met een rechtstreeks zicht op het Lago Maggiore. Waar kan je je beter de recepten uit een Italiaans kookboek tot je laten komen dan in het land van die gerechten zelf? Big Mamma's cucina popolare is een kookboek samengesteld door de chef-koks van de succesvolle Engelse restaurantgroep Big Mamma. Eigenlijk is het een verzameling Italiaanse klassiekers zoals die bereid worden in de vele Italiaanse restaurants, maar zeker ook nog in de traditionele Italiaanse keukens thuis. Want dat ze in Italië kunnen koken én dat eten in Italië meer is dan een snelle hap weten we inmiddels wel. Dat merk ik zelfs tijdens mijn vakantie hier in Piemonte waar in restaurants steevast lange tafels staan opgesteld waar hele families neerstrijken voor het eten.

Big Mamma's cucina popolare bevat volgens de uitgevers 130 recepten van traditionele Italiaanse gerechten, maar dan met een moderne twist. Die twist zie ik niet in alle recepten. Zo maakte ik uit het boek 'Le Gran Carbonara', eigenlijk een gewone Spaghetti Carbonara. Thuis maak ik die altijd met gewoon ontbijtspek of met Pancetta. In Big Mamma's cucina popolare wordt guancale gebruikt. Toch een twist misschien? Guancale is gedroogd varkenswangspek waarvan ik niet weet of het in Nederland goed verkrijgbaar is. Ik maakte het in Italië dus kon het gewoon bij de slager halen. Of de smaak veel afwijkt van Pancetta vraag ik me overigens af, maar hé, originele Spaghetti Carbonara met Pecorino én Parmezaanse kaas is áltijd lekker! Mét of zónder twist.

Uiteraard, zou ik bijna zeggen is het boek ingedeeld naar de gangen van de Italiaanse keuken: Antipasti, Insalate, Pizze, Primi piatti, Secundi piatti en Dolce, aangevuld met Brunch en aperitivi.

Big Mamma's cucina popolare is een echt receptenboek. Heel veel recepten dus met bijbehorende foto's. Tussen de recepten door staan tips van de chef-koks van Big Mamma. Tips over de keuze van messen, het konfijten van tomaten, het perfect bakken van een biefstuk, het kiezen van de juiste truffel en meer. Het is denk ik, vooral bedoeld om de chef-koks van Big Mamma een gezicht te geven, maar het is zeker ook leuk en leerzaam.

De Italiaanse keuken staat vooral bekend om zijn eenvoud. Door gebruik te maken van goede producten kunnen op eenvoudige wijze met weinig ingrediënten de heerlijkste recepten worden gemaakt. Saltimbocca is er daar één van. Ik besloot die dan ook om te maken. De twist in dit recept is mijns inziens de toevoeging van Fontina, een halfharde koemelkse kaas. Net als de guancale ligt ook deze kaas niet standaard in de Nederlandse supermarkten, maar hier in Italië was hij dus wederom goed verkrijgbaar. In het boek worden wel alternatieven genoemd overigens. Het was een heerlijk gerecht. De toevoeging van de kaas aan het standaardrecept pakte goed uit.

Het enige kleine minpuntje is wellicht de Nederlandse vertaling. In veel zinnen herken ik nog de Engelse zinsopbouw en letterlijke vertaling van woorden die wij wellicht zo niet gebruiken. Zo zou ik nooit spreken van een 'opwindende' restaurantgroep. Het is wel de vertaling van exciting.

Of het door mijn uitzicht kwam of gewoon door het boek Big mamma's cucina popolare zelf, ik heb ervan genoten om door het boek te bladeren, de foto's te bekijken, de tips en de recepten te lezen en om deze klassiekers te bereiden.

Recensie: Big Mamma's cucina popolare - Big Mamma

Big Mamma's Cucina Popolare

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Big Mamma's Cucina Popolare' biedt meer dan 120 makkelijk te bereiden en verrassende recepten: echte klassiekers maar wél met een moderne twist
  uit de Italiaanse keukens van restaurantgroep 'Big Mamma'. De Italiaanse chef-koks van 'Big Mamma' koken volgens de tradities van hun mama's maar met een hedendaags signatuur. Ontdek de vernieuwende Italiaanse keuken met het tweede boek van 'Big Mamma'.

  Kook mee met de nieuwe generatie Italiaanse koks en maak 'poulpilove' - octopus en aardappel met chimichurrisaus. Bereid een 'risotto pera'more' met gorgonzola, peer en walnoot, en tiramisu met een twist of 'Burrata Power Flower'. Van antipasti tot en met aperitive; van 'aspartacus parmigianus' - asperges met parmezaancrème - tot en met 'zuppa di vino'. Met basisreceptuur voor de perfecte tomatensaus en bouillons, tips over snij- en kooktechnieken is 'Big Mamma's Cucina Popolare' een musthave voor iedereen die de (hedendaagse) Italiaanse keuken omarmt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen