• onze waardering

Vegan east - Milou van der Will RECENSIE

Recensie: Vegan east - Milou van der Will

Alleen al door de mooie illustratie van Gonda Onnes op de voorkant van Vegan east pak je dit boek op om er doorheen te bladeren. Gelukkig vinden we aan het begin van ieder hoofdstuk nóg zo'n mooie tekening. Ze zouden ingelijst, hangend aan de wand zeker niet misstaan.

Maar gelukkig blijft het niet alleen bij mooie illustraties. Vegan east is op de eerste plaats een veganistisch kookboek met recepten uit de oosterse keuken. Milou van der Will leerde ze voornamelijk van haar Indische opa en van haar vader, zo vertelt ze in haar voorwoord. Dat voorwoord verraadt dat Milou ook schrijfster is. Wat dat betreft vind ik het jammer dat er niet meer tekst is in het boek. De recepten hadden wat mij betreft best afgewisseld mogen worden met wat korte verhalen of herinneringen want het luchtig geschreven voorwoord smaakte naar meer. Maar goed, een kookboek dus. Dat legt meteen nog een kwaliteit van Milou van der Will bloot. Zij maakte namelijk zelf alle foto's van de gerechten en die zijn zeker niet saai of eentonig.

Dat Milou leerde koken van haar vader en opa betekent overigens niet dat zij ook veganistisch zijn. Integendeel. De uitdaging van de schrijfster was onder andere om de smaken en de textuur die zij leerde te behouden en het toch veganistisch te maken.

Hoewel het volgens Milou van der Will niet moeilijk is om aan de ingrediënten te komen, een goede supermarkt of toko heeft het meeste wel, zijn er wel wat handigheidjes die je zelf kan of moet doen om oosterse vegan recepten te kunnen maken. Vissaus bijvoorbeeld is een belangrijk ingrediënt uit de Thaise keuken, maar het is zeker niet vegan. Hoofdstuk 1 in Vegan east heet dan ook 'Basis' en bevat recepten voor onder andere vissaus en mayonaise zónder eieren maar met aquafaba. Een nieuw ingrediënt voor mij. Het blijkt het vocht uit een blik kikkererwten te zijn! In hetzelfde hoofdstuk ook recepten voor boemboe's, currypasta's, kruidenmengsels en vegan sauzen.

Het tweede hoofdstuk zijn de pittige gerechten met herkenbare namen als ramen, rendang, dumplings met kimchi en Koreaanse stoof. Zelf maakte ik hieruit de Spicy zuurkool en die beviel erg goed.

Heb je het over de Aziatische keuken dan mag een hoofdstuk over streetfood zeker niet ontbreken. Zo gebruikt Milou van der Will onder andere de Spicy zuurkool om er een loempia mee te vullen en, ook leuk, een oesterzwam voor een zwart gestoomd broodje met pulled oesterzwam.

Uit het hoofdstuk 'comfort food' maakte ik een Maleisische curry met krieltjes en witte bonen. Heerlijk en het vlees werd hierin niet gemist. Een hoofdstuk 'lichte gerechten' met zomerse gerechten en een hoofdstuk 'zoet' completeren het heerlijke boek.

Milou van der Will is er met Vegan east zeker in geslaagd meer of minder bekende oosterse recepten om te zetten naar een veganistische variant!

Recensie: Vegan east - Milou van der Will

Vegan East

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van streetfood tot basisreceptuur, van spicy tot lichtvoetige Aziatische salades en zoet: 'Vegan East' biedt 80 oosterse vegangerechten, bomvol smaak, die bovendien razendsnel op tafel staan. Van 'nasi goreng vegan style' tot en met homemade boemboes, kruidenmengsels en currypasta's.

  Milou van der Will heeft de oosterse kookkunsten afgekeken van haar Indische opa en vader. Met haar keuze voor een plantaardig voedingspatroon ontstond de zoektocht naar de smaken van toen in een plantaardige jas: 'Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te evenaren, of steek ze juist in een nieuw, groen jasje.'

  Kook mee en maak 'no-ajam opor', sambal goreng paksoi, 'meatless tonkatsu' en op houtskool geroosterde tofu-saté. Van zoetige zaligheden als mango-kokospudding en vegan spekkoek voor bij de koffie tot en met een winterse jackfruitrendang en plantaardige Koreaanse kimchi.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De bloemen van Juffie - Wina Eberhard

 • Warner Bros. wil meer Harry Potter content maken

 • Riverdale seizoen 7 wordt het laatste seizoen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen