• onze waardering

Grenzeloos - Marlies Slegers  RECENSIE

Recensie: Grenzeloos - Marlies Slegers 

Tabitha, een ietwat verlegen zestienjarige, gaat met haar vriendin mee naar het feestje van de mega populaire Dox uit de bovenbouw. Tabitha raakt dronken, waardoor het allemaal wat uit de hand loopt. Ze wordt de volgende dag thuis onder de blauwe plekken wakker, zonder fiets en met knallende koppijn. Het feest is een grote blur en ze kan zich niets meer herinneren. Maar langzaam keren de herinneringen terug, en wanneer een filmpje van haar en Dox de ronde doet wordt al snel duidelijk wat er is gebeurd. Tabitha is ervan overtuigd niets te hebben toegezegd aan Dox, maar hij heeft zijn eigen versie van het verhaal. Tabitha zou zich hebben opgedrongen en te sexy kleding hebben gedragen. Gaf dat Dox toestemming genoeg om Tabitha te gebruiken? Of ging hij écht te ver? 

Grenzeloos is een kort verhaal van auteur Marlies Slegers, gericht op jongeren van rond de vijftien tot achttien jaar. Het heeft een krachtige en heldere boodschap met een duidelijk moraal. Ieder persoon heeft zijn of haar eigen grenzen, en er is nooit een geldige reden om iemands grenzen te overschrijden. Welke motivatie je ook denkt te hebben. Jongeren zullen zeker de geschetste situatie in het verhaal wel herkennen. Ontdekken wat je grenzen zijn is een heel avontuur. En zo af en toe laat je daarmee wel eens iemand over je grenzen gaan. Wanneer er alcohol in het spel is, of er populaire klasgenoten zijn, of je simpelweg onder druk gezet voelt, kan ervoor zorgen dat je je grenzen verlegt of vergeet. In het geval van hoofdpersonage Tabitha wordt ze overvallen de aandacht van de populaire Dox, maar ook door de alcohol die ze op heeft. Ze wil haar grenzen bewaken, maar is niet genoeg bij zinnen. Daar wordt misbruik van gemaakt, en de motivatie die later duidelijk wordt is geenszins een rechtvaardiging. Maar wat er ook is gebeurd, het is belangrijk dat je met je naasten praat zodra er misbruik of verkrachting in het spel is. Zij kunnen je helpen, je bent nooit alleen.  

Marlies Slegers heeft een pittig onderwerp voor haar roman genomen en het is duidelijk wat zij de lezer wil meegeven. Daarentegen komt de boodschap mogelijk toch wat minder krachtig over. Het slechts 96 pagina's tellende boekje maakt dat je in een hele korte tijd kennis moet maken met de personages en de situatie, en de ontknoping al snel volgt. Hierin schiet Slegers wat tekort, doordat ze ervoor heeft gekozen om elk hoofdstuk - dat slechts twee tot drie pagina's telt - vanuit een ander perspectief te vertellen. Tabitha en Dox zijn hierin erg belangrijk, maar ook de vriendin van Tabitha, het vriendje van de vriendin, de vriend van Dox... alle personages vertellen iets vanuit hun perspectief. Dat maakt dat er weinig ruimte overblijft om aandacht te besteden aan wie en hoe Tabitha en Dox zijn, waardoor er te weinig binding met de personages bestaat om je genoeg verbonden te voelen. Nadat je het boek uit hebt zal de heftigheid van het onderwerp nog wel even bijblijven, maar door het gebrek aan verbinding verliest het toch weer snel de aandacht. Zonde. 

Met Grenzeloos zal Slegers haar doelgroep zeker bereiken. Een niet te lang verhaal, zodat het toegankelijk is voor iedereen. Met een thema dat de lezer aan het denken zal zetten. De aandacht weet Slegers gedurende het verhaal wel vast te houden. Het is echter de vraag hoe lang de situatie van de personages daarna nog de aandacht houdt.

Recensie: Grenzeloos - Marlies Slegers 

Grenzeloos

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer de zestienjarige Tabitha op een avond bij Dox en zijn vrienden is, loopt alles uit de hand. Tabitha weet niet meer precies wat er gebeurd is. Stemde ze toe? Of ging Dox over haar grenzen heen? Iedereen heeft zijn eigen versie van het verhaal. Haar vriendin Eline, die er die avond bij was, vindt dat Tabitha gewoon haar mond moet houden. Dox ontkent alles. Job twijfelt of hij zijn vriend moet steunen of moet opkomen voor Tabitha. Tabitha vraagt zich af of ze aangifte moet doen. Wie kan ze in vertrouwen nemen? En wie spreekt de waarheid?
    Grenzeloos is een verhaal over seksueel overschrijdend gedrag, schuld en grenzen respecteren. Nee. Is. Nee.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen