• onze waardering

De tweede doodzonde - Jan Guillou RECENSIE

Recensie: De tweede doodzonde - Jan Guillou

In De tweede doodzonde van Jan Guillou word je als lezer meegenomen naar de turbulente tijden van de jaren tachtig. Voor de familie Lauritzen is dit een periode waarbij de lucratieve handel in vastgoed lonkt. Hen wordt namelijk gouden bergen beloofd. Ondertussen komt het advocatenkantoor van Eric Letang enorm onder druk te staan wanneer onschuldige slachtoffers de rechtszaal in worden geleid.

Jan Guillou, geboren in 1944, is naast journalist een van de populairste Zweedse auteurs die het land rijk is. Zijn boekenserie de grote eeuw is een van zijn meest prestigieuze literaire projecten tot op heden en gaat over drie broers uit een klein vissersdorpje in Noorwegen en hun nakomelingen.

De tweede doodzonde is het negende boek van deze serie dat in totaal uit tien boeken bestaat. Het is mogelijk om de tweede doodzonde los te lezen, maar het is wel aan te raden eerst de andere delen van de grote eeuw te lezen.

In De tweede doodzonde komen vooral de vierde en vijfde generatie van de familie Lauritzen aan bod.

In dit boek richt de familie samen de BV Hermes Real Estate op waarin zij al hun vastgoed onder brengen. Solveig is de directeur en zit samen met haar oom, neven en nichten in het bestuur. Hierbij kijk je als lezer vooral mee met bestuurslid Eric Letang, een bekende en spraakmakende advocaat die erg met zijn geweten in de knoop komt te zitten wanneer Hermes Real Estate enorme winst aan het maken is.

Terwijl je als lezer de familiegeschiedenis van 1982 tot en met 1990 kan lezen, komen er ook andere historische gebeurtenissen aan bod. Waaronder de moord op Olaf Palme die grote gevolgen met zich meebrengt.

Het fijne aan dit boek is dat er in het begin een stamboom is toegevoegd die is bijgewerkt tot en met het jaar 1982. Dit is een fijne bijkomstigheid, omdat je zo als lezer de familierelaties na kunt gaan. Zonder deze stamboom zou het boek misschien wat te overweldigend overkomen als je de andere delen niet gelezen hebt. Vooral in het begin wordt er over veel familieleden gesproken, dat het je even de tijd kost om goed in het verhaal te komen.

Jan Guillou is een schrijver die zijn woorden heel erg zorgvuldig uitkiest, maar hierdoor wel de tijdsgeest van de jaren tachtig goed heeft weten weer te geven. Als lezer word je in De tweede doodzonde meegenomen in een wereld waarbij het leven van de familie op een prachtige manier verweven is met de geschiedenis.

Recensie: De tweede doodzonde - Jan Guillou

De tweede doodzonde

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De jaren tachtig verschijnen turbulent ten tonele in het nieuwe deel van Jan Guillous monumentale reeks De grote eeuw. Opnieuw weet Guillou met verve historie en fictie te verweven, en blijkt de tijdgeest van het decennium onontkoombaar voor de personages die hij opvoert. Voor de familie Lauritzen lonkt de lucratieve handel in vastgoed, die gouden bergen belooft. Tegelijkertijd komt het advocatenkantoor van Eric Letang onder druk te staan, met een serie aan onschuldige slachtoffers die in deze jaren de rechtszaal in worden geleid. Voor de lezer begint Guillou herkenbare tijden te naderen. Tegelijkertijd nadert met dit op een na laatste deel ook het einde van een meeslepend epos over drie broers uit een klein vissersdorp in Noorwegen en hun nazaten. Jan Guillou voert de lezers langs kolonialisme, wereldoorlogen, verzet, spionage en protestbewegingen in de meest bewogen en bloedigste eeuw uit de menselijke geschiedenis.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen