• onze waardering

De macht van één man - Tony Schumacher RECENSIE

Recensie: De macht van één man - Tony Schumacher

De macht van één man is het derde boek van Tony Schumacher waarin John Rossett de hoofdrol speelt. Het sluit aan op de eerdere delen, maar is wel als op zichzelf staand verhaal te lezen.

Rossett is een Engelse politie-inspecteur die in Londen voor de Duitse bezetter werkt. Hij heeft een indrukwekkende reputatie en is diverse malen onderscheiden voor zijn verdiensten. Wanneer een hooggeplaatste, maar losgeslagen SS'er - bijgenaamd De Beer - een Amerikaanse consul vermoordt, krijgt Rossett de taak om de moordenaar te vinden. Dat is echter niet zo makkelijk. De moordenaar ziet Rossetts zoektocht als een spelletje en neemt de uitdaging aan: wie vermoordt wie eerder?

Ondanks dat het verhaal als los boek te lezen is, vond ik het begin wat verwarrend. Er werd regelmatig gerefereerd aan het verleden van Rossett. Zo heeft hij de hoogste Britse onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten voor het land, maar werkt nu toch voor de Duitse SS. Hoe hij tot deze overstap is gekomen, blijft onduidelijk. Daarnaast is het een komen en gaan van namen, rangen en functies. Pas als je lekker in het verhaal zit, kun je deze personen uit elkaar houden en plaatsen in de juiste context.

Schumacher schrijft heel gedetailleerd. Dialogen worden nauwgezet weergegeven en vechtpartijen zijn zo beeldend beschreven dat je ze in je hoofd haast kun naspelen. Ook de omschrijvingen van alle plaatsen waar het verhaal zich afspeelt, worden met veel gevoel voor detail beschreven. De sfeer in het boek is wat grimmig. Engeland is tijdens de Tweede Wereldoorlog arm en grauw. Steden zijn aan puin gebombardeerd en geschoten, de bevolking is straatarm en ondervoed. In het verhaal lijkt het ook vaak druilerig weer te zijn, wat mede de sfeer bepaalt.

Dit boek belicht de Tweede Wereldoorlog van een hele andere kant dan de meeste verhalen doen. Het speelt zich af in Engeland, waar in steden als Londen en Liverpool de Duitsers de dienst uitmaken. Dit doen ze met harde hand en daardoor ontstaat er een grote Engelse verzetsbeweging. Dit stukje van de geschiedenis is wat onderbelicht en daardoor minder bekend. Je leest met dit boek dus zeker geen standaardoorlogsverhaal, waarvan je al precies weet hoe het afloopt.

De macht van één man vertelt een origineel verhaal, dat een heel nieuw perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog. Zeker voor liefhebbers van oorlogsboeken is dit een aanrader. Als lezer moet je scherp zijn en blijven opletten tijdens het lezen, het is geen boek voor 'even tussendoor'. Jammer is dat het verhaal wat moeilijker is wanneer je de eerdere delen niet hebt gelezen, hierdoor is de start wat verwarrend en duurt het langer voor je in het verhaal zit. Ik geef het boek drie sterren.

Recensie: De macht van één man - Tony Schumacher

John Rossett 3 - De macht van één man

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Werken voor de SS in het door de Duitsers bezette Londen is nooit makkelijk geweest voor politie-inspecteur John Rossett, maar hij maakt er het beste van. Wanneer SS-kapitein Karl Bauer, een sluwe, meedogenloze man, de Amerikaanse consul in Liverpool vermoordt en daarna op de vlucht slaat, wordt Rossett aangesteld om de moordenaar te vinden.

    Terwijl de nazi's Londen nog stevig in hun greep hebben, wordt Liverpool gerund door criminelen en het Britse verzet. De havenstad met haar talloze verwoeste gebouwen lijkt de ideale plek voor Bauer om zich te verschuilen. Bauer, bijgenaamd "De Beer', heeft inmiddels zijn trouw aan de nazi's afgezworen, en heeft zijn focus verlegd naar Rossett. Bauer wil Rossett vernietigen, en zal zich door niets of niemand tegen laten houden. Rossett vecht terug, en terwijl de Duitse bezetting op haar laatste benen lijkt te lopen, laat hij zien hoe de macht van één man het verschil kan maken.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen