• onze waardering

Inktzwart - Ragnar Jonasson RECENSIE

Recensie: Inktzwart - Ragnar Jonasson

In het dunbevolkte IJslandse plaatsje Saudárkrókur een lijk wordt gevonden worden politiechefs Ari Thór Arason, Tómas en Hllynur Isaksoon opgeroepen. De dode man blijkt een aannemer te zijn, Elías Freysson, en wordt gevonden nabij het huis van een beruchte arts. Het politieteam start gelijk een grote zoekactie. Parallel aan deze actie begint de jonge journaliste Isrún haar eigen onderzoek. Beetje bij beetje worden puzzelstukjes opgehelderd maar naast de ontknoping komen ook flarden uit het verleden steeds meer aan het licht. Al snel is duidelijk dat de gebeurtenissen niet los van elkaar gezien kunnen worden met een dramatische wending tot gevolg. 

Ragnar Jonasson schrijft met Inktzwart het tweede deel in een serie over politiechef Ari Thór Arason. De politiechef staat centraal in het verhaal en vormt gedurende het verhaal een stabiele en beheerste factor. Om hem heen gebeurt van alles maar Ari blijft professioneel en zoekende naar dé oplossing in de moordzaak, voor er nog meer doden te betreuren zijn. Naarmate het verhaal vordert blijkt echter dat Ari de weinige leden in de kleine gemeenschap toch allemaal niet zo goed te kennen als hij dacht. 

Hoewel ook zijn eerste boek, Sneeuwblind, een aanrader is zijn beide delen prima los van elkaar te lezen. De sfeer die Jonasson met zijn gedetailleerde omschrijvingen over het IJslandse landschap creëert ondersteunen het verhaal. Er wordt in het boek gerept over een vulkaanuitbarsting waarvan de as het land in duisternis doet hullen, wat zich uitsteking leent als decor voor een bloedstollende moord. 

Inktzwart is met vlotte pen geschreven en de hoofdstukken lezen makkelijk weg. Het verhaal begint met het vinden van het lijk waarna Ragnar Jonasson ervoor kiest eerst de karakters verder uit te diepen. Echt spannend wordt het halverwege het boek, wanneer onderlinge verhoudingen duidelijk worden en het verleden van de hoofdpersonages parten gaan spelen. 

Het plot is ronduit verrassend en brengt de spanning tot een hoogtepunt. Menig lezer zal het gevoel van treur ervaren dat het boek uit is. Rest enkel nog te hopen op een nieuw verhaal rondom de politiechef. Inktzwart van Ragnar Jonasson kan zich feilloos meten met de bekendere thrillers waar de Scandinavische landen wereldwijd zo bekend om zijn. 

Recensie: Inktzwart - Ragnar Jonasson

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen