• onze waardering

Plants only kitchen - Gaz Oakley RECENSIE

Recensie: Plants only kitchen - Gaz Oakley

Het YouTube kanaal van Gaz Oakley, Avantgardevegan, heeft bijna 1,2 miljoen volgers en daarmee is hij één van de bekendere Vegan-chefs. Toch is hij pas sinds 2015 veganist. Dat werd hij omdat het volgens hem gezonder is, hij van dieren houdt en omdat hij zijn steentje wil bijdragen aan een duurzame wereld. Behalve het YouTube kanaal schrijft Gaz Oakley ook kookboeken. Plants only kitchen is inmiddels zijn derde boek. Het bevat 70 veganistische recepten onderverdeeld in hoofdstukken van ontbijt tot en met nagerechten en alles wat daar verder tussen zit. Behalve de hoofdstukindeling zijn de recepten voorzien van symbolen: of het glutenvrij en/of eiwitrijk is of het een eenpansgerecht is of ideaal voor meal preppen en of het binnen 15 minuten op tafel kan staan.  

Ook handig is de bordverdeling achterin Plants only kitchen. Welke voedingsmiddelen moeten in een maaltijd terug komen? Bij vegan eten is het uiteindelijk zeer van belang dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen krijgt. Vooral eiwitten, die we normaal via vlees en vis binnen krijgen, kunnen daarbij een uitdaging zijn. Plantaardige eiwitten zitten bijvoorbeeld in graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Ingrediënten die vanzelfsprekend veel voorkomen in Plants only kitchen.

Omdat we thuis altijd op zoek zijn naar gezonde lunchrecepten die ook nog eens goed mee te nemen zijn naar het werk maakte ik de energierepen die vol zitten met deze eiwitrijke ingrediënten. Lekker en inderdaad handig! Nadeel vind ik de ingrediëntenlijst. Niet dat ze moeilijk verkrijgbaar zijn, maar wel de prijs ervan: hennepzaad, chiazaad, gojibessen en notenboter zijn alles behalve goedkoop. Wellicht dat de gemiddelde beurs dat niet zonder meer toelaat. Jammer was ook dat ik mijn repen niet zo mooi in model kreeg als in het boek. Het werden meer brokstukken, wat aan de smaak niets af doet natuurlijk.

Uit het gegeven dat 70 recepten verdeeld zijn over 220 pagina’s blijkt dat er veel ruimte is voor foto’s. Niet enkel fraaie foto’s van gerechten maar ook van de vrolijke, maar stoere chef Gaz Oakley zelf. Foto’s met volle boodschappentassen, in de keuken en op de markt. Het maakt het boek net iets meer dan enkel een receptenboek.

Uiteraard maakte ik ook nog een hoofdgerecht uit Plants only kitchen. We zijn thuis niet vegetarisch, laat staan veganistisch, maar we proberen wel één of twee keer in de week een maaltijd zonder vlees te bereiden. Wat is er dan makkelijker dan een smakelijke pasta? Ik koos voor de Pittige pasta arrabbiata. Daarvoor moesten eerst paprika en kerstomaatjes worden gegrild in de oven om ze nog meer smaak te geven. De saus bestond verder onder andere uit tomatenblokjes uit blik, Spaanse pepers, ui, knoflook, wijnazijn en kristalsuiker. Met name dat laatste ingrediënt begrepen we niet. De kerstomaatjes waren immers zoet genoeg en kristalsuiker staat nu eenmaal niet bekend als heel gezond. Wij vonden het daardoor bovendien echt te zoet. Volgende keer laten we die toevoeging zeker weg.

Plants only kitchen geeft veganisten én zij die af en toe vegan eten zeker inspiratie voor nieuwe recepten.

Recensie: Plants only kitchen - Gaz Oakley

Plants Only Kitchen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De meer dan 70 vegan recepten in 'Plants Only Kitchen' staan garant voor een ware smaakexplosie in de keuken!
  Met dit nieuwe kookboek van Gaz Oakley kan werkelijk iedereen plantaardig eten. Zonder gedoe en zonder ingewikkelde ingrediënten. Dankzij de handige symbolen kun je in een oogopslag zien of een gerecht eiwitrijk of glutenvrij is en welke maaltijd in 15 minuten op tafel staat. Van perfecte pasta's en krachtige curry's tot de lekkerste soepen, burgers en desserts. 'Plants Only Kitchen' staat boordevol eenvoudige vegan recepten voor de hele dag.
  Gaz Oakley (@avantgardevegan) heeft met zijn vegan recepten al meer dan een miljoen volgers op social media. Zijn opwindende gerechten bewijzen dat een plantaardige maaltijd niet alleen gezond en verantwoord is, maar ook waanzinnig lekker!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen