• onze waardering

Dagen zonder jou - Elvira Sastre RECENSIE

Recensie: Dagen zonder jou - Elvira Sastre

De liefde verklaard in Dagen zonder jou

Elvira Sastre (1992) schetst in de bijzondere relatie tussen oma Dora en kleinzoon Gael het wonder van de liefde. Beide staan ze voor de klas, beide ook vallen ze op een leerling. Voor oma leidt het tot een onwrikbare verbintenis, voor Gael tot een ontgoocheling. Hij maakt de sprong over zijn verdriet door de levenslessen die zijn grootmoeder achter laat.

Dagen zonder jou draagt de  verschrikking van de Tweede Spaanse Republiek met zich mee. Het zijn uiteindelijk twaalf dagen en even zoveel hoofdstukken, waarin het begrip Himmelhoch jauchzend zu Tode betrübt van Goethe een prachtige uitleg krijgt. Sastre speelt met de kracht van het woord in op gevoelens. Raakt aan het wezen ervan als het om de liefde gaat. Van verrukking naar ontluistering. Als Amor met het verstand op de loop gaat is er geen zachte landing wanneer de realiteit weer de overhand krijgt.

Een kus met de smaak van eikenhout, een vleugje honing, weidevelden, zomerse middagen op een baal hooi, een op hol geslagen paard, de naakte woestijn, beschenen door de zon die zich opdringt door het raam van een treincoupé….. Sastre beschikt als romancière over de gave om mooie momenten een unieke lading te geven. In  Dagen zonder jou een durende mengeling van emoties. Dankzij Dora volgt Gael zijn hartenklop. Dan is hij wel een sloot drank, een imponerende knokpartij en een vracht neerslachtigheid verder.

Liefde staat als een rots die je met een pink om kunt duwen. Dat is het wat Sastre de lezer meegeeft in bloemrijke taal. Met als conclusie dat alleen het leven een eind kan maken aan liefde, maar niet de dood. De wijze waarop ze dat uiteenzet streelt de snaren van het  innerlijk. Het overwinnen van wonde trots en het terugkeren naar je eigen, dat rouwproces, is beeldend beschreven.

In Dagen zonder jou vindt iedereen iets terug van worsteling, nederlaag en overwinning op het amoureuze vlak. De onoverwinnelijke liefde die de verschrikking van een burgeroorlog een kopje kleiner maakt. Na het succes van haar dichtbundels overtuigt Sastra nu met haar debuutroman. Ze won er de Premio Bibliotheca Breve mee, een prestigieuze Spaanse literatuurprijs.

Recensie: Dagen zonder jou - Elvira Sastre

Dagen zonder jou

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dagen zonder jou is het verhaal van een innige verwantschap door de tijd heen tussen een grootmoeder en haar kleinzoon. Dora, lerares ten tijde van de Tweede Spaanse Republiek, beleefde met Gael de liefde waardoor zij de persoon is geworden die zij is. Ze vertrouwt haar emoties toe aan haar kleinzoon, een beeldhouwer met een bijzondere gevoeligheid. Onbewust biedt ze hem hiermee de sleutel tot herstel van de wonden die zijn veroorzaakt door een voorbije liefde.

  Op poëtische wijze neemt Elvira Sastre haar lezer mee in een verhaal dat even intiem als groot voelt. Via bezinning en de lessen van rouwen in de liefde bewandelt Dagen zonder jou die wegen waarover wij allemaal op enig moment moeten gaan om de pracht te begrijpen van het leven en de liefde, juist omdat ze eindig zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen