• onze waardering

De moordclub (op donderdag) - Richard Osman RECENSIE

Recensie: De moordclub (op donderdag) - Richard Osman

Cold cases zijn tegenwoordig razend populair. Denk maar aan de verschillende TV-series gewijd aan dit thema, maar ook in Scandinavische en Amerikaanse thrillers is het ene hot topic. Bovendien doen oudere detectives het ook altijd goed: Poirot, Miss Marple, Morse. Tijd om die twee even te mixen, moet Richard Osman gedacht hebben. Osman is bij het brede publiek beter bekend als comedian en TV-presentator en  -producent bij de BBC. Zijn romandebuut De moordclub (op donderdag) is een verrassende, maar zeer onderhoudende, grappige en goed geconstrueerde thriller.

De moordclub (op donderdag) speelt zich hoofdzakelijk af in Coopers Chase, een luxueus seniorendorp in Kent. De senioreninstelling beschikt over zwembad, wellness, mini-zoo en alle faciliteiten die men maar zich kan indenken. Omdat ze zich niet thuis voelen bij één van de vele aangeboden activiteiten, vormen vier oudjes samen De moordclub (op donderdag) waarbij ze proberen oude, onopgeloste moordzaken op te lossen. De ondernemende en geen-blad-voor-de-mond-nemende Elizabeth is de natuurlijke leidster van de groep die verder bestaat uit psychiater Ibrahim, oud-vakbondsleider Ron en verpleegster Joyce als nieuwste lid. Zij heeft de plaats ingenomen van oud-inspecteur Penny die nu op sterven ligt. Het zijn de oude dossiers van Penny die het onderwerp vormen van hun bijeenkomsten. Als plots de aannemer van het complex, Tony Curran, de schedel wordt ingeslagen met een moersleutel en even daarna projectontwikkelaar Ian Ventham op klaarlichte dag wordt vermoord op het terrein van Coopers Chase, komt voor de moordclub alles in een stroomversnelling. Ze willen beide moorden oplossen, maar in hun onderzoek komen nog meer lijken bovendrijven. Gelukkig zijn er rechercheurs Chris Hudson en Donna de Freitas. Deze tasten een beetje in het duister omtrent de moorden, maar de moordclub schiet te hulp. Via allerlei verleidingstrucs met citroencakes en walnoot-chocoladetaarten slagen ze erin vertrouwelijke informatie los te peuteren uit de rechercheurs. Hun uitgebreide netwerk aan relaties doet de rest en zo geraken de moorden één voor één opgelost.

De moordclub (op donderdag) is een thriller met een apart kantje. Enerzijds beschrijft Osman de gezellige, rustige en gezapige sfeer van het verzorgingstehuis, anderzijds zorgt hij voor een razend spannende whodunnit. De mix van beide is vreemd, maar werkt wonderwel. De grappige, nietszeggende en verwarde opmerkingen van de oudjes worden doorspekt met de gruwelijkheden van de verschillende moorden. Osman brengt dit geheel fantastisch in beeld (of beter gezegd in woord). De personages zijn zeer innemende oudjes, dementerend, verward, maar tegelijkertijd alert en scherp van geest. De roman bezit heel veel Britse humor en staat bol van ironie en sarcasme. Daarnaast gaat Osman de serieuze thema's niet uit de weg. Het boek gaat evenzeer over het ouder worden: dementeren, fysieke beslommeringen, de hang naar het verleden en de confrontatie met de eenzaamheid en het afscheid. Toch neemt het onderhoudende de bovenhand. De moordclub (op donderdag) is een grappige, onderhoudende whodunnit met een zeer origineel plot en aaibare personages.

Recensie: De moordclub (op donderdag) - Richard Osman

De moordclub (op donderdag)

  • Auteur:

    Richard Osman
  • Verschenen:

    3 september 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789403197401
    Uitgever Cargo
    352 pagina's
  • Uitgever:

    Cargo
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt "de moordclub' in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen