• onze waardering

Opgewekt naar de eindstreep - Hendrik Groen RECENSIE

Recensie: Opgewekt naar de eindstreep - Hendrik Groen

Hendrik Groen raakt senioren in hun hart

Met Opgewekt naar de eindstreep neemt Hendrik Groen afscheid van zijn fanclub. Die heeft inmiddels tegen de één miljoen leden. We zij n ervan overtuigd dat zeker na dit epos nog veel meer mensen hem in herinnering zullen houden. Vooral de senioren  op deze aarde, want wat de schrijver onder het pseudoniem van Hendrik opvoert is voor hen zó confronterend. Hendrik die na zijn overplaatsing van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord naar Bergen aan Zee nog maar drie naasten heeft: Leonie (88), Frida (10 en de hond Juffrouw Jansen die hij van zijn overleden vriend Evert heeft overgenomen.

Voor Frida, zo weten we uit eerdere boeken, is Hendrik de plaatsvervangende opa. Leonie is een medebewoonster die twee jaar op hem achterloopt. Eerst en vooral is het een schitterend verhaal over de dementie. Er zal niemand onder de ouderen ons zijn die zichzelf niet bij deze of gene passage de handen voor de mond slaat in een vlaag van zelfherkenning. Maar daar waar het bij hen allemaal bij vergeetachtigheid en verlies aan veerkracht blijft, takelt het slijtage aan het besef bij Hendrik af tot nog een peertje aan schijnsel van bewustzijn resteert.

Meeslepen het proces, waarbij de oude schoolmeester Groen meer en meer in de wereld van toen verkeert en gesprekken voert met mensen die er niet meer zijn, zoals vooral zijn dochtertje dat op- 4-jarige leeftijd is verdronken.

Iedere hondenliefhebber zal vechten tegen een traantje als hij/zij de trouw van het dier aan een niet meer begrijpend baasje op schrift gesteld ziet. Een dagboek, ingebed in corona en dat wat het vooral met de oudere mensen doet. Uiteraard een stevige scheut humor: hilarische situaties die ook tranen laten rollen maar dan van puur vermaak. De auteur neemt geen blad voor de mond als hij het onderwijs van nu vergelijkt met de tijd waarin Hendrik voor de klas stond. Iets van rijp en Groen. De onderwijzer die zelf de pedagogische invulling moest en mocht bepalen tegenover zijn ‘nazaat’ die zoekt en tast in het woud van regels en voorschriften.

Maar vooral de wijze waarop in dit boek het proces van dementeren wordt ontvouwd maakt dat je het niet mag missen. Van namen niet meer weten tot niets meer weten, dementie als sluipmoordenaar van het verstand. Daar waar Hendrik er in verder in verstrikt raakt neemt de omgeving hem bij de hand en neemt zijn scherpzinnigheid over. De laatste bladzijden van zijn veelgeprezen dagboek gaan over hem en niet meer door hem. Meeslepend, onderhoudend en ontroerend. Hendrik Groen, we zullen je missen!

Recensie: Opgewekt naar de eindstreep - Hendrik Groen

Opgewekt naar de eindstreep

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.

  Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen