• onze waardering

Foeksia redt de natuur - Paul van Loon RECENSIE

Recensie: Foeksia redt de natuur - Paul van Loon

Een klas mensenkinderen komt naar het Heksenbos om de natuur te zien. Hun opdracht is 'Help De Natuur Een Handje' en daarvoor moeten ze rommel opruimen die achtergelaten is door wandelaars. Maar in plaats van minder rommel, komt er steeds meer rommel! Hoe kan dat nu? 

Leren lezen is niet altijd makkelijk voor kinderen. Wat helpt daarbij? Aansprekende, leuke verhalen met prettige personages! En dat is precies wat Paul van Loon levert met Foeksia redt de natuur. Dit boek is de nieuwste aanwinst in de ondertussen alom bekende reeks rond Foeksia de miniheks. Ben je een echte fan van de serie of is dit je eerste Foeksia-boek? Dat maakt niet zoveel uit, want door de kleine inleiding voor de inhoudsopgave weet je meer dan genoeg om te kunnen genieten van het verhaal.  

Het verhaal wordt verteld in korte zinnen, waarbij een nieuwe zin telkens start op een nieuwe regel. Dit, samen met het duidelijke lettertype, zorgt ervoor dat de kinderen alle kans hebben om Foeksia redt de natuur op eigen kracht te ontdekken. De goed gestructureerde zinnen geven heldere informatie die goed te begrijpen is voor lezers vanaf zeven jaar. De gekke spreuken die af en toe uitgesproken worden zijn een welkome afwisseling en zullen in de hoofden van de kinderen blijven hangen. Dus wees voorbereid, beste ouders, en als je kind na het lezen van Foeksia redt de natuur ineens uitbarst in een spreuk, zoek dan snel dekking! 

De kleurrijke illustraties van Saskia Halfmouw sluiten naadloos bij de tekst aan. Zowel qua stijl als qua inhoud. Halfmouw houdt het eenvoudig en zonder de tekst te lezen kan je eigenlijk het verhaal al vertellen in je hoofd. Dit biedt houvast voor de jonge lezers en ondersteunt hen in het begrijpend lezen. Zijn de illustraties dan saai? Dat zeker niet, want er zit altijd wel een verrassing in verstopt. Vooral Pluimstaart, de eekhoorn, is een figuurtje dat regelmatig terugkeert.  

Paul van Loon laat de kinderen niet alleen genieten van het lezen, maar hij maakt ze ook een stukje milieubewuster door zijn hoofdthema. In een bos ligt jammer genoeg veel zwerfafval dat de wandelaars daar achterlaten en daar moeten we met zijn allen wat aan doen. Spelenderwijze bewustwording is daarin erg belangrijk en dat begrijpt de auteur ook. Foeksia is het ideale hoofdpersonage daarin, want ook al is ze ondeugend, ze heeft het hart op de goede plek en wil graag helpen.  

Foeksia redt de natuur is een kort, toegankelijk verhaal. Het bevat herkenbare situaties die zowel in beeld als in taal mooi vormgegeven zijn en die boordevol actie zitten. Paul van Loon zorgt ervoor dat je de energie van de bladzijden af voelt stromen en de jonge lezers zullen dan ook erg opgewekt worden door het lezen van dit boek. De echte liefhebbers kunnen een kijkje nemen op de pagina van Uitgeverij Leopold want daar is nog veel meer leuks te vinden over Foeksia én andere boeken van Paul van Loon.

Recensie: Foeksia redt de natuur - Paul van Loon

Foeksia de miniheks - Foeksia redt de natuur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Spannend avontuur voor beginnende lezers over de natuur en milieubewustzijn van Foeksia de miniheks.

    Snoeppapiertjes op de grond, een plastic tasje in de struiken… Wat een rommel overal! Als Foeksia ziet hoe een paar kinderen het Heksenbos opruimen, besluit ze hen een (tover)handje te helpen. Ook de dieren helpen mee. Maar Grit en Murmeltje hebben andere plannen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen