• onze waardering

De Ickabog - J.K. Rowling RECENSIE

Recensie: De Ickabog – J.K. Rowling

Wie kent de boeken van Harry Potter niet? J.K. Rowling is dankzij het schrijven van deze boekenserie wereldberoemd geworden. En nu is de auteur terug met een nieuw kinderboek genaamd De Ickabog. Deze heeft ze al voor de Harry Potter-serie geschreven, maar pas nu uitgegeven.

De Ickabog is een sprookje en gaat over het koninkrijk Steenrijk. Ooit was dit een heel welvarend en gelukkig land. Behalve misschien Zomphoek. Want daar woont in het moeras de Ickabog. De Ickabog wordt omschreven als een monster: volgens de legende is hij wel zo groot als twee paarden met ogen als lantaarns en vlijmscherpe klauwen. Volgens de inwoners van Steenrijk is de Ickabog maar een verzinsel en iedereen die in de Ickabog gelooft wordt uitgelachen. Maar wat als de Ickabog echt bestaat?

De Ickabog van J.K. Rowling is een sprookje en dat merk je ook gelijk. Het boek begint namelijk met de beroemde woorden ‘er was eens’ en gedurende het hele boek houdt J.K. Rowling het sprookjesachtige gevoel vast. Zo is er een soort alwetende verteller die het verhaal van de Ickabog vertelt. J.K. Rowling heeft, zoals we van haar gewend zijn, een heel fijne schrijfstijl die je gelijk het verhaal in sleept. Wat is de Ickabog? Bestaat hij echt? Of is het echt maar een legende? Deze vragen spelen door je hoofd gedurende het boek. In het boek maken we ook kennis met de ijdele, zelfzuchtige koning Fred die eigenlijk helemaal niet het beste voorheeft met de bevolking. Ook ontmoeten we de slechte baronnen van Bulckhoven en Ter Sluyks . Deze karakters spreken meteen tot de verbeelding. J.K. Rowling weet ze zo levendig te omschrijven dat vooral kinderen zich een goede voorstelling kunnen maken bij deze karakters. Zo wordt een van de baronnen omschreven als iemand die lui is, veel eet en dus ook vrij dik is. De koning daarentegen is naast ijdel ook helemaal niet zo dapper. Dat het boek tot de verbeelding van kinderen spreekt blijkt wel uit de tekeningen die dit boek siert. Er is namelijk een tekenwedstrijd georganiseerd waar kinderen tussen de 7 en 12 jaar aan mee konden doen. Uiteindelijk zijn er 34 tekeningen uitgekozen die in het boek zijn opgenomen. Deze tekeningen zijn een geweldige toevoeging aan het verhaal! Het is ontzettend leuk om een kijkje te kunnen nemen in het hoofd van een kind en om te zien hoe zij zich bijvoorbeeld de Ickabog voorstellen. Duidelijk is dat elk kind zijn eigen fantasie heeft en dat de personages en de Ickabog er voor elk kind anders uit zien.

Dat gezegd hebbende is het verhaal van dit boek wel vrij gruwelijk en in mijn mening vooral geschikt voor de iets oudere kinderen (zo tussen de 10 en 12 jaar). In het boek gaan er namelijk vrij veel mensen dood of worden ze vermoord en gebeuren er andere heftige dingen in het verhaal. Als een kind angstig is aangelegd zou dit best een spannend boek voor hen kunnen zijn. Ook de Ickabog zelf wordt natuurlijk als een eng monster omschreven. Het is dus voordat je aan dit boek begint goed om je te realiseren of een kind dit wel of niet aankan. Het zal natuurlijk per kind verschillen of ze dit verhaal wel of niet eng zullen vinden.

Uiteindelijk heeft De Ickabog van J.K. Rowling een prachtig moraal dat hoop, vriendschap en met name eerlijkheid heel belangrijk zijn. Als je eenmaal begint met liegen kom je er niet meer onderuit en uiteindelijk zal de waarheid vanzelf boven water komen. Met De Ickabog heeft J.K. Rowling weer een mooi, doch ietwat gruwelijk, verhaal neergezet dat van mij 4 hartjes krijgt.

Recensie: De Ickabog – J.K. Rowling

De Ickabog

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns. Lange vlijmscherpe klauwen. De Ickabog komt eraan... Het koninkrijk Steenrijk was ooit het gelukkigste land ter wereld: goud in overvloed, een koning met de fraaiste snor die je je maar kunt voorstellen, en slagers, bakkers en kaasmakers wiens heerlijkheden iedereen deden huilen van vreugde. Alles was er perfect, behalve dan misschien de Zomphoek, de moerassige, mistige streek in het noorden waar de monsterlijke Ickabog woonde, althans volgens de legende. Iedereen met enig verstand wist dat de Ickabog een verzinsel was, bedoeld om kleine kinderen bang te maken. Maar het grappige van legendes is, dat ze een heel eigen leven kunnen gaan leiden. De Ickabog is een sprookje over waarheid, hoop en vriendschap. Het verhaal is geïllustreerd met de 34 tekeningen van de winnaars van De Ickabog Tekenwedstrijd voor 7- tot 12-jarigen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Recensie: De zeven zussen

Zoek in artikelen