• onze waardering

Noortje en het orkest - Annemarie van der Heijden RECENSIE

Recensie: Noortje en het orkest - Annemarie van der Heijden

Noortje houdt van muziek. Ze haalt haar grote kist met muziekinstrumenten er bij en start een orkest. Daar heeft ze natuurlijk ook muzikanten voor nodig, gelukkig zijn pop, olifant, giraf en beer nooit ver weg. 

Maar Noortje krijgt nog meer hulp. Ook hond Boef en Poes willen mee muziek maken. Samen ontdekken ze de triangel, de gitaar, de trommel, de mondharmonica,... en vormen ze een schitterend orkest.

De verhalen van Noortje zijn een reeks van boeken voor peuters. Ze gaan over thema's waarmee peuters in het dagdagelijkse leven mee geconfronteerd worden en sluiten aan bij hun belevingswereld.

In dit nieuwe verhaal Noortje en het orkest duikt Noortje in de wereld van de muziekinstrumenten. Tijdens het lezen van het verhaal merk je dat de belangrijke woorden in het vet staan. In dit verhaal zijn de vette woorden de muziekinstrumenten en geluiden. Deze vette woorden zijn de nieuwe woorden en begrippen die peuters uit dit verhaal kunnen leren en die bijdragen tot de ontwikkeling van hun woordenschat.

Sommige van deze belangrijke woorden zijn best moeilijk voor peuters. Maar dankzij de duidelijke tekeningen kunnen ze visueel zien over welk instrument of welke handeling het gaat en het woord op die manier beter begrijpen en onthouden.

Annemarie van der Heijden koos in Noortje en het orkest voor instrumenten die in de meeste muziekkoffers te vinden zijn. Peuters die dit verhaal horen en de prenten zien herkennen waarschijnlijk ook voorwerpen en elementen uit hun eigen leefwereld en hierdoor gaan ze meer op in het verhaal.

Naast de instrumenten spelen ook de knuffels en gekke huisdieren van Noortje een belangrijke rol in Noortje en het orkest. Knuffels zijn een belangrijk element in het leven van een kind en bijna elk kind is gek op dieren dus het verhaal gaat de jonge luisteraars en lezers zeker aanspreken.

Noortje en het orkest is een een eenvoudig verhaal zonder veel spannende gebeurtenissen. Voor oudere kleuters kan dit verhaal al snel gaan vervelen maar voor jonge peuters is dit perfect. Door de eenvoudige verhaallijn kunnen zij het verhaal ook echt begrijpen en onthouden. En door de mooie en duidelijke prenten kunnen ze het verhaal achteraf nog eens beleven tijdens het doorbladeren van het boekje. 

Door de eenvoud van het boekje sprak het mij als volwassene niet erg aan. Het sprong er niet uit voor mij en ik had geen wauw gevoel. Toch vind ik Noortje en het orkest een goed boek. Annemarie van der Heijden schreef dit verhaal voor peuters en het schrijven van zo'n eenvoudig verhaal lijkt me niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is een kunst om in de, nog vrij kleine, belevingswereld van peuters een leuk boek te schrijven en hierin is ze zeker geslaagd.

Dit boek krijgt van mij 4 hartjes. Noortje en het orkest is geen wauw boek dat me nog jaren bij zal blijven maar het is een verhaal dat uitermate geschikt is voor peuters. Het was de opzet van Annemarie van der Heijden om een verhaal te schrijven dat geschikt is voor peuters en hierin is ze zonder twijfel geslaagd.

Recensie: Noortje en het orkest - Annemarie van der Heijden

Noortje 0 - Noortje en het orkest

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een eenvoudig en herkenbaar verhaal over muziekinstrumenten. Voor peuters vanaf 18 maanden, met de wereld rondom het kind als thema.
    Tijd voor muziek! Noortje zoekt haar poppen, knuffels én instrumenten bij elkaar. De triangel, de gitaar, de trommel, de blokfluit … Zoveel vrolijke geluiden. Boef en Poes doen ook mee. Samen zijn ze een groot orkest en Noortje is de dirigent!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen