- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- In corontaine - Youp van 't Hek
Recensie: In corontaine - Youp van 't Hek
In corontaine is de meest recente bundeling van columns van Youp van 't Hek. Van 't Hek is naast cabaretier onder andere columnist voor ook NRC.
Grosso modo is het zo dat je of houdt van de humor van Youp van 't Hek of er helemaal niets mee komt. Aangezien je bij het lezen van zijn columns ze Van 't Hek in je hoofd bijna hoort voorlezen, zal het bij het lezen van In corontaine niet veel anders gaan. Je waardeert het, of niet.
In In corontaine staan zo'n 60 columns van (ruim) drie pagina's. Het formaat van het boek is niet groot, met een gemiddelde lettergrootte lees je vlot door de bundel heel. Van 't Hek schrijft zoals hij praat: snel en gepassioneerd. Hij heeft zo zijn stokpaardjes en dingen die hem nogal bezighouden, hij neemt geen blad voor de mond om dat met de rest van de wereld te delen. Hij is kritisch over de maatschappij, over politici en over het Nederlandse koningshuis. Met name het 'speedbootje van twee miljoen' van de koning figureert regelmatig in de columns.
Als je een beetje het nieuws volgt, herken je direct de actualiteit in de columns van. Het is dan ook niet moeilijk om te plaatsen waar je ongeveer in de tijd zit. In corontaine begint in de tweede helft van 2019 en gaat door tot in de tweede helft van 2020. Hij schrijft over het nepwapen van de echtgenoot van Femke Halsema, over de boerenprotesten en de opstoppingen met hun tractoren, over de moord op de advocaat Derk Wiersum, over de nieuwsjaarsbranden in Scheveningen, over de verkiezing van de CDA-lijsttrekkers en over de Nederlandse politiek in het algemeen.
Een belangrijk thema is corona. Van 't Hek beschrijft dat hij aan het begin van de eerste golf ook corona heeft gekregen en als eerste is opgenomen op de Amsterdamse corona-afdeling. Maar ook gaat hij in op de stemming in de Tweede Kamer over de verhoging van de salarissen van personeel in de zorg. Van 't Hek schuwt het niet persoonlijk te zijn en laat dan zien in het langere stuk iets over de helft van het boek. Dat gaat over zijn drang om niet te willen sterven, dus om te willen leven. Dit verhaal, zoals hij het zelf introduceert aan het begin van de bundel, is een van de meest indrukwekkende stukken van In corontaine.
In de tweede helft van het boek komt Youps Oudejaarsconference steeds vaker aan bod. Het was natuurlijk lang onduidelijk of deze door kon gaan of niet. Inmiddels weten we dat de conference is doorgegaan, maar dat het gezien de lockdown in december 2020 helaas niet op een goede manier live kon. Als je de conference hebt gezien én de columns leest, zal je wat best wat elementen herkennen. Sommige dingen kan je echter niet vaak genoeg teruglezen.
Recensie: In corontaine - Youp van 't Hek
In corontaine
-
Auteur:
Youp van 't Hek -
Verschenen:
8 oktober 2020 -
Uitgave:
ISBN 9789400406872
Uitgever Thomas Rap
160 pagina's -
Uitgever:
Thomas Rap -
Genre:
Columnbundels
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Ooit vroeg de hoofdredacteur van NRC Handelsblad aan een groep lezers welke columnist altijd moest blijven. Het antwoord was: Youp! Daarna vroeg hij welke columnist onmiddellijk mocht vertrekken. Het antwoord was weer: Youp! En liefst zo snel mogelijk. Twee keer met stip op de eerste plaats. Youp zelf moet daar hartelijk om lachen. Hij vindt het heerlijk om al 35 jaar spraakmakend te zijn. Iedereen mag een uitgesproken mening over hem hebben, graag zelfs. Het was een stevig columnseizoen. Een door een virus totaal ontwrichte maatschappij in een wankele wereld. Bruut uit balans door de moord op George Floyd. Iedereen is ondertussen op weg naar het nieuwe normaal, wetende dat het oude normaal ook niet echt normaal was. Is het nieuwe dat dan wel? Youp denkt van niet. Of dat weet hij wel zeker. Dat laatste is een grapje. Hij weet namelijk niks zeker. Net als u en ik. Is dat zijn kracht? Of juist zijn zwakte?
Nieuwste artikelen
-
De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones
-
De duik - Sara Ochs
-
The Familiar - Leigh Bardugo
-
The Idea of you - Robinne Lee
-
Als jij het zegt - José Vriens
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen