• onze waardering

Confrontaties - Simone Atangana Bekono RECENSIE

Recensie: Confrontaties - Simone Atangana Bekono

In Confrontaties van Simone Atangana Bekono komt de zestienjarige Salomé terecht in een jeugddetentiecentrum nadat ze twee van haar schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. In het detentiecentrum moet Salomé een manier vinden om haar hoofd koel te houden, ondanks de andere meiden, haar vervelende psycholoog en de ergerlijke begeleiders. Tegelijkertijd moet ze onder ogen zien wat ze gedaan heeft en wat er gaat gebeuren als ze straks weer thuis is, waar alleen een uit elkaar gevallen gezin op haar wacht.

Confrontaties is een heftig, krachtig en prachtig geschreven boek over hoe pesten en racisme een jong meisje in een jeugddetentiecentrum doen belanden. Het boek confronteert de lezer met hoe diep racisme geworteld zit in onze samenleving en brengt tegelijkertijd in beeld hoe laks ermee omgegaan wordt. In combinatie met de prachtige schrijfstijl van Bekono, maakt dat Confrontaties tot een echte aanrader.

Allereerst is hoofdpersonage Salomé heel krachtig. Aan het begin van het boek merk je als lezer vooral hoeveel woede er in haar omgaat, maar weet je nog niet precies hoe dat komt. Ze is nog niet gelijk een sympathiek personage, want ze is heel boos, en ze zit tenslotte in een detentiecentrum. In de loop van het boek leer je echter hoe Salomé in de problemen is geraakt en hoe haar situatie eruitziet. De lezer krijgt hierdoor steeds meer sympathie voor haar en leert haar en haar daden begrijpen. Na elke tegenslag staat Salomé toch weer op en dat is heel knap.

Daarnaast laat het boek zien hoe diep racisme in onze maatschappij zit. Bekono doet dat niet door de grote dingen aan te kaarten, maar laat juist zien hoe destructief racisme in het alledaagse is, in de kleine dingen. Bekono beschrijft deze dingen dan ook op een hele feitelijke en vanzelfsprekende manier. Zo merkt ze op dat Salome's lerares op de basisschool haar een kleine Zwarte Piet noemt wanneer haar vader haar haar heeft geknipt. Uitspraken zoals deze zijn helaas nog aanwezig in onze maatschappij en doordat Bekono het zo terloops benoemt, komt het extra hard aan bij de lezer. Hiermee confronteert ze de lezer op een heel krachtige manier.

De verhaallijn van Confrontaties is ook heel interessant. Doordat je als lezer aan het begin van het boek nog niet precies weet wat Salomé precies gedaan heeft en waarom, wil je blijven doorlezen tot er antwoorden zijn. Daarnaast is de schrijfstijl van Simone Atangana Bekono ook heel aangenaam en mooi. Daarnaast is het boek heel fragmentarisch opgebouwd en dat maakt het nog indrukwekkender. De redelijk korte hoofdstukken zorgen er ook voor dat het boek heel vlot leest.

Kortom, Controntaties van Simone Atangana Bekono is een echte aanrader. Het boek gaat over heftige onderwerpen, maar dat is heel hard nodig in onze samenleving. Het boek heeft een bijzonder hoofdpersonage en laat zien hoe diep racisme in onze samenleving geworteld is. Bekono beschrijft hoe destructief racisme is in het alledaagse en laat zien hoe het het leven van een jong meisje in de knoop kan brengen. Het boek heeft ook nog eens een hele goede verhaallijn en de fragmentarische schrijfstijl van Bekono zorgt ervoor het boek vlot leest en dat de lezer nieuwsgierig blijft naar wat er gebeurd is. In Confrontaties gaat Simone Atangana Bekono echt een confrontatie aan. Dat maakt het boek een echte aanrader.

Recensie: Confrontaties - Simone Atangana Bekono

Confrontaties

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Adembenemend debuut over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde

    De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een zomermiddag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens. Zullen zij wraak nemen? Confrontaties is een adembenemende roman over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen