• onze waardering

Bak! - Jayne Jubb RECENSIE

Recensie: Bak! - Jayne Jubb

Mijn liefde in de keuken ligt vooral bij het koken. Ik ben geen zoetekauw en taartjes bakken vind ik een enorm gedoe dat bovendien een heel aanrecht oplevert met vuile vaat. Een nieuw bakboek vond ik in eerste instantie dan ook niet heel aantrekkelijk. Ik heb er meerdere en ze komen nauwelijks nog uit mijn boekenkast. Maar toen viel Bak! op de mat. Het eerste wat ik dan doe is een snelle blik van achter naar voor, want zo blader je door een boek. Toch? Ik zag geen taartjes, geen kleurrijke bouwsels en ook geen toefjes en andere liflafjes. Was Bak! dan toch anders?

Jawel, want de van oorsprong Engelse Jayne Jubb heeft samen met haar man Sjoerd Servaas een thuisbakkerij met de naam Buiksloterbakery ofwel 'Bakken voor de buren'. Geopend op vrijdagmiddag tussen vijf en half zeven.  Wekelijks andere broden en bestellen voor donderdag 13.00 uur. Naast verschillende broden zijn er ook cakes en andere baksels verkrijgbaar.

In Bak! deelt Jayne Jubb haar recepten en bakgeheimen en dat gaat dus voornamelijk over brood. Bak! heeft als ondertitel 'Van eenvoudige appelcake tot het allerbeste zuurdesembrood'. De cakes vinden we terug onder het hoofdstuk 'patisserie & baksels'.

Zelf was ik meer geïnteresseerd in het bakken van brood. Wat voor brood dan ook. Ik heb me er al vaak aan gewaagd, met wisselend succes. Mijn brood dat ik blijf bakken heb ik nog niet gevonden. Bak! was een mooie gelegenheid om er weer in te duiken. Daarom begon ik echt helemaal vooraan met lezen. Een goede keuze want Jayne Jubb is een heerlijke vertelster. Op geen enkel moment werd het formeel. Ik voelde me direct thuis in hun bakkerij, wilde ook brood gaan halen op vrijdagmiddag (beetje lastig vanuit Brabant), maar vooral wilde ik aan het bakken slaan. Het zuurdesembrood was meteen favoriet. Het idee dat ik mijn eigen Franse pain de campagne zou kunnen maken sprak me enorm aan. Voordat het zover was moest ik eerst nog wel even een banneton bestellen. Tegelijkertijd bestelde ik, op advies van Jayne Jubb, ook een broodblik voor een 'halfje brood', dat ik nog niet gebruikt heb overigens.

Omdat ik niet kon wachten met bakken begon ik diezelfde middag met het bakken van een Iers sodabrood. Toevallig had ik alle ingrediënten in huis. Ik ben namelijk gek op karnemelk en bicarbonaat gebruik ik ook voor andere dingen. Bijvoorbeeld dat je sperzieboontjes zo mooi groen blijven wanneer je een eetlepel toevoegt aan het kookwater. Het schijnt ook nog eens erg gezond te zijn. Van het sodabrood moet je houden, maar 's avonds aten we een grote pan erwtensoep en daar sopten we een heel brood in weg. Zelfgebakken smaakt toch altijd lekker dan!

Een groot gedeelte van Bak! is gewijd aan zuurdesem. Het rogge-zuurdesembrood is favoriet in de Buiksloterbakery. Het staat standaard op de bestellijst. Het is het brood dat vergelijkbaar is met mijn zo gewenste pain de camapgne. Mocht het mij lukken dit te maken dan denk ik dat dit brood bij ons minstens wekelijks gebakken gaat worden, maar voor het zover is moet eerst een zuurdesemstarter gemaakt worden. Die kan je vervolgens altijd blijven gebruiken door hem regelmatig te verfrissen. De eerste keer duurt het 4-5 dagen voordat je een goede starter hebt. Of langer, heb ik ervaren. Hoewel het heel duidelijk beschreven staat rijzen er altijd wat vragen op tijdens het proces. Daarom trok ik de stoute schoenen aan en stuurde een mail naar Jayne Hubb met de vraag om advies. Haar reactie daarop was al net zo enthousiast en grappig als het hele boek, het lukte immers maar niet om thuis de lampen fatsoenlijk op te hangen. Het advies was meer dan uitgebreid en ik kon weer door!

De deadline voor deze recensie kwam in zicht dus ik moest aan het bakken, hoewel ik mij besefte dat minstens één dag langer wachten beter zou zijn. Ik vroeg me ten zeerste af of mijn starter wel oké was. Ik maakte nog een fout: ik voegde teveel water toe, waardoor het deeg redelijk dun bleef. Toch kreeg ik het uiteindelijk in mijn banneton (vraag niet hoe). Omdat het deeg te dun was gebruikt ik voor het bakken een bakblik wat eigenlijk niet de bedoeling is.
Het resultaat was zeker nog niet mijn Franse pain de campagne, maar het smaakte heerlijk. Ik heb mijn starter nogmaals gevoed en het lijkt er op dat hij nu echt tot leven komt. Over enkele dagen bak ik dus opnieuw en dan zal het ongetwijfeld beter gaan.  Je beste eigen brood bakken doe je met vallen en opstaan.

Jayne Jubb geeft je met Bak! alle handvatten die je nodig hebt. Niet alleen voor zuurdesembrood maar ook voor bijvoorbeeld andere gistbroden of glutenvrije broden. Omdat weggooien zonde is geeft Jayne Jubb in het laatste hoofdstuk nog tips voor de verwerking van oud-brood of voor je overgebleven starter.

Recensie: Bak! - Jayne Jubb

Bak!

  • Auteur:

    Jayne Jubb
  • Verschenen:

    30 september 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789045220819
    Uitgever Karakter
    192 pagina's
  • Uitgever:

    Karakter
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Geniet jij ook zo van die fantastische zuurdesembroden die je in een restaurant wel eens geserveerd krijgt? Of die je bij een dure bakker soms kunt kopen? Zuurdesembrood – maar ook heel veel andere broden – maak je vanaf nu zelf, thuis in je eigen keuken. Is dat ingewikkeld? Tijdrovend? Met de enthousiaste en aanstekelijke aanwijzingen van Jayne Jubb, meester in bakken van zuurdesembrood, kan het gewoon niet mislukken.
    Maar je zult versteld staan van de variaties die je tegenkomt in dit boek. Er is namelijk nog veel meer! Geniet van heerlijke foolproof-recepten: van een simpel boerinnenbrood tot exotische gistbroden, glutenvrije broden, vrij-van-alles-behalve-smaak-baksels en – voor iedereen haalbare – patisserie.
    Iers sodabrood met cranberry's, Laurier-uienbrood, het allerbeste brioche brood, boekweitbrood, kruiden-yoghurtbrood… Een buitengewoon inspirerend bakboek!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen