• onze waardering

Sambal - Titi Waber RECENSIE

Recensie: Sambal - Titi Waber

Pittig, spicy, heet en vurig dat is het boek Sambal: 50 recepten met pit zeker. Als Nederlanders zijn we niet echt gewend om veel te koken met rode pepers of pittige dingen toe te voegen aan ons eten. Daarentegen eten we wel aardig wat potjes sambal leeg: op een broodje kaas, een broodje pindakaas of gewoon door de pasta bolognese. De schrijfster van dit boek laat je ontdekken dat sambal veel meer is dan gewoon een potje uit de supermarkt.

Titi vermeed vroeger zelf alles wat pittig was of waar pepers in zaten. Toen ze tijdens een culinaire reis toch wel iets miste in sommige recepten heeft ze kilo's lokale pepers mee naar Nederland genomen en is daarmee haar eigen sambal-reis begonnen. Sindsdien heeft ze ontzettend veel variaties van sambal gemaakt en geeft ze ook workshops bij restaurant BLAUW.

Je wordt in Sambal 50 recepten met pit allereerst meegenomen is wat sambal precies is, wat voor verschillende soorten je hebt en waar deze vandaan komen. Daarna komt er een uitgebreide lijst met kruiden, specerijen & andere smaakmakers die je absoluut nodig hebt om door de bomen het (sambal)bos nog te blijven zien.

Je zult eigenlijk voor elke sambalvariatie uit Sambal 50 recepten met pit naar de toko moeten, omdat er altijd ingrediënten in het recept zitten die je niet in de reguliere supermarkt of Aziatische supermarkt kunt vinden. Zo moet je bijvoorbeeld opzoek naar kemirinoten, terasi, blaadjes salam en blaadjes dieruk purut. Zelfs als je deze ingrediënten op google opzoekt hebben ze nog verschillende variaties op deze namen. Lastig vinden wat je precies moet hebben als je niet thuis bent in deze keuken. Wel kan je er altijd vanuit gaan dat je rode lombok pepers en rawit pepers nodig hebt (tip: haal de zaadjes eruit als je niet vaak pittig eet!).

Allerlei soorten sambal passeren de revue en de meeste moet je maken met een vijzel om zo veel mogelijk smaak uit de ingrediënten te krijgen. Gelukkig kan de 'luie'-kok gewoon een magimix of blender gebruiken. Er worden wel tips gegeven waar je de sambal bij kunt eten, maar helaas staan er in dit boek geen (voorbeeld)recepten mét de sambal die je net gemaakt hebt. Voor mensen die al veel sambal eten is het prima, maar als je dit nooit doet is het wat lastig te bedenken wat je kunt maken om het goed tot zijn recht te laten komen.

Sambal Andaliman

Ik ben voor de basis variant gegaan, want  ik ben absoluut niet bekend met het eten en maken van sambal. Ik vond het lastig om alle ingrediënten bij elkaar te krijgen, omdat ik geen toko in de buurt heb. Na het afgaan van een aantal winkels en een aantal dingen online bestellen is het toch gelukt. Spannend vond ik het wel, omdat ik bijna nooit een (hete)peper koop of gebruik en nu meteen met 17 hete pepers aan de slag moet. Hier heb ik fout nummer 1 gemaakt: de zaadjes in de pepers gewoon laten zitten. Hierdoor werd het eindresultaat extreeeeeem heet. Fout nummer 2: ik  heb geen vijzel, dus zag het er bij mij heel anders uit dan op het plaatje. Fout nummer 3: je moet niet met je handen aan je neus, mond of ogen komen als je net 17 hete pepers hebt gesneden. De sambal was veel te heet voor mij, dus ik heb hem helaas niet gebruikt.

Sambal Kaluku

Voor het tweede recept heb ik wel alle zaadjes uit de pepers gehaald, want het is slim om te leren van je eigen fouten. Ook voor dit recept heb ik een aantal dingen online moeten bestellen, omdat ze deze niet in de supermarkt hebben. Sambal Kaluku is een variant met gedroogde kokos en schijnt lekker te zijn met kip- en visgerechten en bij verse salades. Het was erg simpel, maar ik heb het uiteindelijk niet gegeten, omdat ik niet goed wist waar ik het bij moest doen en stiekem vond ik het zelfs zonder de zaadjes nog steeds te pittig.

Sambal 50 recepten met pit is een kookboek voor de echte (pittige) sambal fans. Doe je dagelijks een portie sambal bij de lunch of het diner, zou ik zeker eens kijken of je zelf nieuwe variaties kunt maken en ontdekken. Het is wel een boek waarvoor je bekend moet zijn met de toko en alles wat daar te verkrijgen is, want in de gewone supermarkt kom je niet veel verder dan het kopen van de pepers en olie. Persoonlijk vind ik het jammer dat er niet een paar leuke voorbeeld recepten in staan waar je de sambal goed mee kunt combineren, want nu staat er een potje in de koelkast, die ik waarschijnlijk niet snel zal gebruiken.

Recensie: Sambal 50 recepten met pit - Titi Waber & Restaurant BLAUW

Sambal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Sambal vind je de lekkerste recepten voor traditionele en nieuwe smaken van sambal. Titi Waber, chef-kok van het gerenommeerde restaurant BLAUW, neemt je aan de hand van 50 recepten mee op een virtuele sambalreis door de Indonesische archipel - van de noordelijke kant van Sumatra tot de Kleine Soenda-eilanden. Door de verscheidenheid aan kruiden, specerijen en lokale producten die erin verwerkt worden, heeft elke sambal een eigen smaak. Zo leer je sambal uit elke streek van Indonesië te herkennen en je kunt ze thuis zelf maken.

    Sambal is hotter dan ooit. Sterker nog, sambal krijgt een eigen identiteit!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen