• onze waardering

Een vrouw van de wereld - Thomas van Aalten RECENSIE

Recensie: Een vrouw van de wereld - Thomas van Aalten

Leonie Espen heeft het allemaal met haar rijke echtgenoot en luxe levensstijl. Maar niets blijkt minder waar te zijn, want achter het rookgordijn dat dit volmaakt uitziende leven opwerpt is Leonie erg eenzaam. Na een ontmoeting met een Surinaamse jongen ontdekt ze dat de wereld groter is dan ze dacht en begint ze haar eigen plan te trekken. Haar man reageert hier op met geweld. Leonie moet keuzes maken, maar is het wel slim om het bovennatuurlijke hier in te betrekken?

Een vrouw van de wereld van Thomas van Aalten is opgedeeld in drie delen. In het eerste en tevens het grootste deel leer je Leonie Espen en haar man Dick kennen. Dick heeft zijn vrouw onder de duim en Leonie leidt een leeg en eenzaam leven. Ze maakt echter een mooie karakterontwikkeling door wanneer zij het lot in eigen handen neemt en haar eigen keuzes gaat maken. Wanneer Dick dit opmerkt, wordt hij gewelddadig en Leonie beseft dat er iets moet veranderen, zowel voor zichzelf als voor het kindje in haar buik. En er veranderd zeker iets aan het einde van dit eerste deel!

In deel twee blijkt dat er tijdens de gebeurtenissen in deel één een aantal dingen verzwegen zijn en juist deze dingen blijken uiteindelijk tot een bizarre twist te leiden. De indruk die je als lezer van Leonie hebt gekregen in het eerste deel blijkt niet helemaal te kloppen, want in dit tweede deel blijkt zij heel anders te zijn. Hoewel de verandering het personage een verassende nieuwe laag geeft, is het wel even wennen. Ook het feit dat Leonie een oud Surinaams ritueel gebruikt zal niet elke lezer aanspreken.

In het derde deel onderneemt Leonie een belangrijke reis, samen met haar inmiddels geboren dochtertje. Deze reis leidt naar een bevreemdend einde dat de lezer achterlaat met de vraag wat er nu precies is gebeurd en hoe Leonies verhaal verder gaat.

Thomas van Aalten heeft een schrijfstijl die vlot leest, ook mede dankzij de korte hoofdstukken. Het is daardoor niet moeilijk om in het verhaal te komen. Een vrouw van de wereld bevat een aantal serieuze thema’s, zoals huiselijk geweld en racisme. Toch blijft het verhaal enigszins oppervlakkig. Dat komt doordat de schrijfstijl te veel opsomt en te weinig echt verteld.

Al met al is Een vrouw van de wereld een vlot en origineel verhaal. De schrijfstijl blijft helaas oppervlakkig en niet elke lezer zal weg zijn van dit boek, maar als jij van complexe personages en onverwachte twists met een bovennatuurlijk tintje houdt, zul je smullen van dit boek! Ik geef Een vrouw van de wereld 3 hartjes.

Recensie: Een vrouw van de wereld - Thomas van Aalten

Een vrouw van de wereld

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dick Espen is een telg uit een succesvolle ondernemersfamilie. Begin jaren 70 zet hij een reisbureau op met betaalbare vakanties voor de arbeidersklasse. Zijn jonge vrouw Leonie zorgt ervoor dat in hun vrijstaande villa in Amsterdam-Slotermeer de jenever altijd koud staat.
    Wanneer zij na een cocktailparty nader kennismaakt met de Surinaamse Urvin, ontdekt Leonie dat de wereld veel groter is dan de Burgemeester Eliasstraat. Langzaamaan verbreedt ze haar horizon. Op het moment dat de situatie met Dick onhoudbaar wordt, zoekt ze de oplossing bij een oud Surinaams ritueel...

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen