• onze waardering

Kleine held op sokken - Barend Last RECENSIE

Recensie: Kleine held op sokken - Barend Last

Bruno is een klein jongetje, een héél klein jongetje, hij is zo groot als een krentje en hij woont in de broekzak van zijn moeder. Daar is het veilig en kan hem niets gebeuren. Af en toe steekt hij zijn hoofd uit de broekzak van zijn moeder zodat hij kan zien wat er allemaal in de wereld gebeurt.

Maar op een dag gaat bet mis en valt Bruno uit de broekzak van zijn moeder. Hij probeert haar nog te roepen maar tevergeefs, zijn mama is weg. O,verwacht belandt Bruno in een avontuur en ontdekt hij de wereld op een hele nieuwe manier, zal hij zijn mama terug kunnen vinden?

In Kleine held op sokken is piepkleine Bruno is bang voor alles en iedereen. Hij wil geen nieuwe dingen ontdekken, geen nieuwe mensen of dieren leren kennen maar gewoon lekker veilig dichtbij zijn mama blijven. Zelfs zo dichtbij dat hij niet uit haar broekzak durft te komen. Omdat hij zo bang is mist hij heel veel van wat er in de wereld gebeurt, ook de dingen die hem helpen groeien.

Wanneer hij zijn mama kwijt is moet hij zijn angsten overwinnen om haar terug te kunnen vinden. Hij ontdekt de wereld en zijn bewoners en leert dat niet alles eng en gevaarlijk is. Het ontdekken van nieuwe plaatsen en mensen kan soms zelfs erg leuk zijn.

Schrijver Barend Last koos voor zijn boek Kleine held op sokken voor een heel herkenbaar thema voor jonge kinderen. Vele kinderen hebben namelijk verlatingsangst, angst voor het onbekende, hebben moeite met loslaten en zijn erg verlegen. Zo ook het hoofdpersonage Bruno. Hij is zelfs zo bang dat de angst hem klein houdt.

Dit wordt in Kleine held op sokken erg letterlijk genomen. Aan het begin van het verhaal is Bruno zo klein als een krentje. Telkens hij weer een beetje van zijn angst overwint groeit hij een klein stukje, zowel metaal als fysiek. Dit geeft illustrator Petra Konijn heel mooi weer in haar prachtige illustraties. 

De manier waarop Barend Last dit thema benadert is speels maar tegelijk ook heel erg gevoelig. Doorheen het verhaal kan je als lezer perfect aanvoelen hoe Bruno zich voelt en al het onbekende waarvoor hij bang is. Naar het einde van het verhaal voel je hoe Bruno open bloeit en kan je zien dat hij geniet van alle nieuwe dingen die hij ontdekt.

Ik ben er van overtuigd dat Kleine held op sokken van Barend Last het thema loslaten op een luchtige en speelse manier ter sprake kan brengen bij kinderen. Velen gaan zichzelf herkennen in dit verhaal en samen met Bruno willen groeien. Zowel de tekst van Barend Last als de illustraties van Petra Konijn zijn prachtig en vormen samen één van de mooiste prentenboeken die ik ooit heb gelezen.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Het is een prachtig, gevoelig, speels en kleurrijk verhaal waarin de gevoelens rond loslaten centraal staan. Kleine Bruno is een personage dat je hart verovert en jonge kinderen kan helpen om hun angsten te overwinnen en mentaal te groeien. Wat mij betreft is Kleine held op sokken een ware schat in je boekenkast.

Recensie: Kleine held op sokken - Barend Last

Kleine held op sokken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Bruno vindt alles wat hij nog niet kent griezelig.
    Daarom woont hij veilig in de broekzak van zijn moeder.
    Maar soms, heel soms, kruipt hij een stukje over de rand
    en gluurt naar waar zijn moeder is beland.
    Op een dag hangt hij net iets te ver uit zijn kleine hol.
    Hij kiepert en kukelt naar de grond.
    O, wat een pech… wat nu?
    Loslaten is moeilijk, en niet alleen voor kinderen.
    In dit prentenboekverhaal leert Bruno dat de wereld
    een stuk minder eng is dan hij dacht. Een hartverwarmend
    verhaal op rijm over leren loslaten en op je eigen
    benen leren staan.
    Een prentenboekverhaal op rijm over leren loslaten en groeien,
    voor kinderen vanaf 3 jaar
    door Barend Last en met illustraties van Petra Konijn

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen