• onze waardering

Near Dark - Brad Thor RECENSIE

Recensie: Near Dark - Brad Thor

Brad Thor wordt weleens de erfgenaam van Tom Clancy en Robert Ludlum genoemd. De Amerikaanse thrillerschrijver heeft ook grote ambities en doet er alles aan om die te verwezenlijken. Zo trok hij met een Black Ops-team mee naar Afghanistan om research te doen voor zijn verhalen. Zijn thrillers rond stoere held en topagent van de Amerikaanse Inlichtingendienst Scot Harvath zijn met Near Dark aan hun twintigste deel toe. Als expert van terrorismebestrijding schreef Brad Thor de meeste voorgaande verhalen over de dreiging tegen Amerika van radicale Islamitische groeperingen. In deze thriller gooit hij het over een andere boeg. Deze keer komt de dreiging uit Rusland en is ze enkel en alleen gericht tegen de persoon van Harvath zelf.

Scot Harvath verloor in het vorige boek zijn vrouw en mentor, werd zelf ontvoerd en gemarteld door de Russen, en gaat nu gebukt onder dat zware trauma. Om alles te vergeten wil hij liever alleen gelaten worden, trekt zich terug in onbekende vakantieoorden en geeft zich over aan overmatig alcoholgebruik. Gelukkig houdt zijn team van de Carltongroep hem in de gaten en kunnen ze hem ontzetten bij een moordaanslag. Hij wordt overgebracht naar een veilige plek en daar leert hij dat iemand een hoge prijs op zijn hoofd heeft gezet. Hij begint aan de zoektocht naar het hoe en waarom en zijn tocht leidt hem naar Europa, waar hij onverwachte hulp krijgt van Solvi Kolstad, een aantrekkelijke agente van de Noorse Inlichtingendienst. Samen zoeken ze naar de waarheid. Hun tocht verloopt van Litouwen naar Rome, van Noorwegen naar Normandië, maar uiteindelijk komen ze de ware toedracht te weten.

Wie geïnteresseerd is in een diepgaande uitleg over de werking van beveiligings- en inlichtingendiensten zit met Near Dark bij het juiste adres. Brad Thor toont dat hij een enorme kennis bezit hierover en spreidt dat ook graag ten toon. Te graag, want de overvloed aan informatie vertraagt het verhaal. Het verhaal an sich is spannend en zit goed in elkaar, maar de overvloed aan ellenlange en te gedetailleerde beschrijvingen van zowat alles wat passeert en voorkomt in het boek werkt enerverend en staat de spanning in de weg. Nochtans zijn de elementen aanwezig om van Near Dark een topthriller te maken: het plot zit goed in elkaar, er is een zekere erotische spanning tussen de twee hoofdpersonages, er zit een brok humor in en de karakters zelf zijn best goede actiehelden die geloofwaardig overkomen. Spanning creëer je door juist te doseren en daar wringt het schoentje. De helft van de informatie en de beschrijvingen zijn overbodig. Jammer dat een topschrijver als Brad Thor zich hieraan laat vangen. Als je daarbij als lezer ook nog merkt dat het boek bol staat van drukfouten: ontbrekende woorden en interpunctie, de naam van het hoofdpersonage wordt nu eens als Harvath en dan weer als Harvard gespeld, dan heb je het wel gehad. Er zijn te veel stoorzenders in het spel om van Near Dark een goede thrillerervaring te maken.

Recensie: Near Dark - Brad Thor

Near Dark (schemering)

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op het hoofd van de beste Amerikaanse spion is zojuist de grootste beloning ooit gezet. Zijn enige hoop om te overleven is door sneller en slimmer te zijn dan zijn tegenstanders totdat hij de waarheid heeft achterhaald. Maar om zijn gevaarlijkste missie ooit te volbrengen, één die al vele levens heeft geëist, heeft Harvath behoorlijk wat hulp nodig. Hoewel hij niet weet wie hij kan vertrouwen, vindt Harvath een nogal onwaarschijnlijke bondgenoot in de Noorse inlichtingendienst: de knappe Sølvi Kolstad. Ze is niet alleen net zo slim, net zo dodelijk en net zo vastberaden als hij, ook haar gebroken, onrustige verleden evenaart dat van Harvath...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen