• onze waardering

The pie room - Calum Franklin RECENSIE

Recensie: The pie room - Calum Franklin

Een boek vol met Britse pie's  

Het kookboek The Pie room is geschreven door Calum Franklin. Het boek bevat recepten voor hartige en zoetige Britse delicatessen. Een pie is natuurlijk wel één van de meest bekende traditionele Engelse gerechten. Deze Britse eetcultuur bestaat al 600 jaar. In de inleiding van het boek wordt een uitleg gegeven over de titel The Pie Room. Deze 'Kamer' is een Victoriaanse keuken die zich bevindt in één van de mooiste hotels in Londen, hotel Rosewood. De keuken is eerst speciaal gebouwd voor het bereiden van pasteien, beef wellingtons en taarten. Daarna kwam er een speciaal pasteienmenu aangevuld met eigen creaties van Calum Franklin. De Pie room bevindt zich aan de zijkant van de eetzaal, met een glazen gevel aan de straatkant. Op deze manier kunnen voorbijgangers getuige zijn van het gedetailleerde handwerk bij het bereiden van de pie. In de keuken zelf bevinden zich allerlei bijzondere soorten en maten bakvormen. Daarnaast ook ander keukengerei dat nodig is bij het maken van de mooie decoraties op de pie.  

Het boek voelt heel persoonlijk aan omdat Calum Franklin zijn leven beschrijft en hoe hij met koken in aanraking is gekomen. Bovendien heeft het ontwerp van zijn keuken aan het boek toegevoegd. Op de omslag van het boek staat een uitspraak van Jamie Oliver: 'Calum is the Pie King'. Dit geloof je na het lezen van de inleiding en het doorbladeren van het boek onmiddellijk. 

Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, het boek begin met de basis namelijk het bakgerei en de baktechnieken. Deze zijn erg nuttig om meer te leren over het maken van het deeg en de technieken. Dit hoofdstuk had niet mogen ontbreken. Verder vind je onder andere de hoofdstukken groentepasteien, vis- en zeevruchtenpasteien, vlees- en gevogeltepasteien, feestelijke pasteien en nagerechten. Het leuke aan het boek is dat je echt alle kanten op kan. Er wordt wel erg veel vlees gebruikt, voor mensen met een vegetarisch eetpatroon is dit boek minder goed geschikt.  

Het is een uitgebreid boek met van elk recept een kleurrijke foto. De taarten zijn in de meeste gevallen doorgesneden zodat je op de foto de inhoud goed kan zien. Je hebt af en toe wel speciale materialen of blikvormen nodig. Die zal niet iedereen in huis hebben, maar met een beetje creativiteit kom je heel ver.  

De ingrediënten die je nodig hebt voor het gerecht staan duidelijk vermeld, de bereidingstijd ontbreekt helaas wel. Dit is een groot nadeel omdat het bereiden van een pastei echt meer tijd kost dan je denkt. Het decoreren is ook echt wel even oefenen. Dit doe je niet zo maar even. Dit kookboek is dus ook eerder voor wat meer geoefende koks dan beginnende koks.   

Zalm-doperwten-muntpakketjes  

Naast pie's vind je in het boek ook ander soort taartjes en pakketjes waaronder de zalmpakketjes. Deze springen qua kleur naar voren als je de foto's van de gerechten bekijkt. Voor mij was dit ook één van de redenen om deze te gaan maken. Daarnaast was ik benieuwd hoe de smaak van filodeeg met zalm zou uitpakken. De smaak pakte erg goed uit, de pakketjes waren erg lekker lekker. In dit recept wordt er leuk en lekker gebruik gemaakt van kruiden, doperwten en munt is een goede combinatie. Het frisse van de munt past goed bij het zoete van de doperwten. Je moet er wel rekening mee houden dat de doperwtenpuree goed moet afkoelen voordat je de pakketjes gaat vouwen. Hier mis je dan wel een totale bereidingstijd maar desondanks is de smaak erg goed. De combinatie zalm en doperwten gaat goed samen. Het vouwen van de pakketjes is even oefenen. In de introductie van het recept staat dat het vouwen van de pakketjes met het hele gezin gedaan kan worden. Het vouwen is voor kinderen best lastig en er is wel veel begeleiding bij nodig.

Pastei met kip, champignons en dragon 

De combinatie kip en champignon is één van mijn favoriete, de keus voor deze pie was dan ook snel gemaakt. Het maken van de saus, een soort ragout met kip en champignons, is leuk om te maken. Let hierbij wel op dat je niet teveel bouillon toevoegt, dit doe je al snel te veel waardoor de saus te waterig wordt. Je moet hem hierdoor wat langer laten koken. Het recept beslaat 2 pagina's, maar bijna meer dan de helft van het recept gaat over het bekleden van de vorm met het korstdeeg. Bij het bereiden moet je wel nog rekening houden met het maken van het korstdeeg. In dit recept mis je ook wel weer de bereidingstijd van het gerecht. Na het bereiden heb je wel wat moois en lekkers op tafel staan, de smaak van de pie is erg lekker, romig en vol. De dragon was nergens te krijgen deze heb ik daarom vervangen door tijm. Deze smaakte goed in combinatie met de kip en champignons. Er moet best wat zout in het gerecht, naast de bouillon kan dit best zout worden. Dus let op met het toevoegen van zout. Ik zou deze pie nog een keer maken en wil hem dan graag met dragon gaan proberen.  

Het kookboek The Pie room krijgt 3 hartjes. Wanneer je van de pie's houdt is dit boek zeker geschikt voor jou. Als je een liefhebber bent van recepten met minder of geen vlees kan je niet heel het boek gebruiken. Als je snel een gerecht op tafel wil hebben, moet je er bij de pie's wel rekening mee houden dat het bereiden best wel veel tijd kost. Het maken van de pie's is zeer geschikt voor de koks die heel de middag in de keuken willen staan om 's avonds wat lekkers en speciaals op tafel te zetten.

Recensie: The pie room - Calum Franklin

The Pie Room

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit schitterende kookboek is een ware ode aan een van de meest iconische Britse gerechten: de pie. In dit boek vind je klassieke, maar ook zeer verrassende hartige en zoete pies. Maak nu die waanzinnig lekkere pie dauphinoise, pie gevuld met verschillende curries of juist de echte zalmpie of de klassieke pie met varkensvlees. Ook de zoete taartjes zijn onweerstaanbaar: van varianten op de applepie tot pies met rabarber en vanille. Gerechten die uitblinken in smaak en perfectie.

   

  Calum Franklin deelt in dit boek zijn waardevolle kennis over deze geweldige, van origine Britse delicatesse. Het boek begint met de verschillende deegsoorten. Daarna volgen de tools en technieken die nodig zijn om de perfecte pie te bereiden. De recepten blinken uit in variatie en moeilijkheidsgraad.

   

  Werkelijk alles over deze Britse delicatesse is te vinden in dit bijzondere boek

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schandalen - Herman Stevens

 • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

 • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

 • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

 • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen